Salut demana als hospitals un cens per atendre els casos urgents

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

La Conselleria de Salut ha demanat als hospitals catalans per al 31 de gener un cens detallat dels malalts d'hepatitits C que haurien de rebre tractament amb els nous fàrmacs, sobretot els diagnosticats amb cirrosi i precirrosi, segons va anunciar aquest dissabte el vicepresident de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH) i cap de servei de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Ramon Planas, juntament amb l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (Asscat).

El cens que han d'entregar els metges suposa la revisió de tots els pacients diagnosticats o atesos als hospitals públics catalans entre el mes de gener del 2013 i el mes d'octubre del 2014, indicant el genotip i l'estat de la malaltia, i és conseqüència de la reunió que va mantenir dimecres passat la Comissió Farmacoterapèutica de Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CFTMHDA), l'òrgan que proposa al Catsalut la compra i ús de fàrmacs en hospitals.

L'objectiu del cens és, segons Planas, avaluar el cost total que es necessita per fer arribar els nous fàrmacs (sofosbuvir combinat amb altres fàrmacs) als malalts amb genotips F3 (precirròtics) i F4 (cirròtics). «Es tracta de fixar una línia vermella perquè no en quedin fora els pacients que els necessiten amb més urgència», va assenyalar. Prenent com a base els seus propis pacients, va dir, són un 30% dels que estan sent atesos en hospitals.

MENYS PAPERASSA

Notícies relacionades

La mesura, va explicar, afecta tots els centres i exigeix que siguin reavaluats els malalts. La doctora Teresa Casanovas, hepatòloga de l'Hospital de Bellvitge i assessora d'Asscat, va afirmar,però, que al seu hospital no els havia arribat encara la petició de fer el cens.

Planas i Casanovas, que van reclamar un pla nacional per fer una selecció exhaustiva i detectar els malalts encara no diagnosticats, van denunciar les traves administratives a les quals s'enfronten «perquè els malalts accedeixin als tractaments, en general». I van demanar altres mesures, com anàlisis a assistència primària o un escàner que permet examinar teixits hepàtics sense haver de fer biòpsies.