Estudi de l'Hospital del Mar

Els hàbits dietètics saludables protegeixen de l'ictus

Un dels millors patrons per a la seva prevenció és la dieta mediterrània, segons els experts

Dona amb sobrepès en un carrer de Barcelona.

Dona amb sobrepès en un carrer de Barcelona. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Els hàbits dietètics saludables protegeixen de l'ictus, segons ha demostrat el primer estudi realitzat a Espanya que avalua la relació entre els components de la dieta, les formes de preparar els aliments i la prevenció de l'ictus.

La investigació, desenvolupada per neuròlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona i publicada a la revista 'PlosOne', ha analitzat els hàbits alimentaris i l'adhesió a conductes saludables de pacients que havien patit un ictus isquèmic agut.

Els investigadors van comparar els hàbits dietètics de 300 pacients que havien estat ingressats al servei de Neurologia de l'Hospital del Mar per un ictus isquèmic entre el 2007 i el 2010, amb 300 persones sanes que van fer de grup control, i van analitzar diferents nutrients i formes de preparació d'aliments.

Els resultats van mostrar diferents patrons alimentaris entre els dos grups, ja que els pacients que havien patit l'ictus manifestaven realitzar habitualment un consum més alt de calories, proteïnes i colesterol total, així com aliments arrebossats.

Els afectats per l'ictus, a més, estaven menys preocupats pel manteniment d'hàbits nutricionals saludables, mentre que les persones sanes consumien, per exemple, més quantitat de iogurt amb bífidus.

"Sembla que un dels millors patrons dietètics per a la prevenció de l'ictus és la dieta mediterrània, que inclou una ingesta de sal reduïda i més consum de fruites i verdures, grans sencers, cereals amb fibra, peixos grassos, llegums i oli d'oliva", ha explicat la neuròloga de l'Hospital del Mar Ana Rodríguez Campello.

Segons l'especialista, diversos mecanismes biològics expliquen com els patrons i el tipus de dieta estan relacionats amb el risc de malaltia coronària i d'accident cerebrovascular isquèmic.

La majoria dels estudis nutricionals han demostrat que la dieta mediterrània, rica en àcid alfalinolènic, àcid gras essencial que el cos no pot sintetitzar per si mateix i que per això s'ha d'obtenir de fonts externes com la dieta, redueix la recurrència de les patologies cardiovasculars, així com la ingesta total de greix.

Els investigadors també van observar que hi ha una relació inversa entre el consum de fibra, fruites i verdures i el desenvolupament de malalties cardiovasculars.

Notícies relacionades

"Aquest treball és el primer que avalua la relació entre alguns components de la dieta i els hàbits d'estil de vida i l'accident cerebrovascular isquèmic a Espanya. L'assessorament conductual relacionat amb el menjar per promoure un estil de vida saludable per a la prevenció de l'ictus és una estratègia efectiva en poblacions de risc que s'ha de tenir en compte", segons Rodríguez Campello.

L'ictus és una de les principals causes de discapacitat i morbiditat i afecta sobretot la població d'edat avançada, encara que el nombre de persones afectades menors de 65 anys és important.

Temes:

Ictus