Estiu saludable

¿Quant temps s’ha de prendre el sol al dia?

Efectes negatius i positius del sol sobre la pell

Les millors i pitjors hores per prendre el sol

Com evitar cremades de sol a la cara

¿Quant temps s’ha de prendre el sol al dia?

Jorge Zapata

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’arribada del bon temps, comencen a sorgir dubtes respecte a quines són les millors hores per prendre el sol i quant temps és recomanable estar fent aquesta activitat, que per a molts és una rutina estiuenca indispensable.

No obstant, cal tenir en compte que una sobreexposició al sol en hores que no són aconsellables i durant un període de temps molt prolongat pot suposar conseqüències greus per a la nostra salut i el benestar de la pell.

És important tenir en compte que ens hem d’aplicar protectors solars durant tot l’any per protegir la nostra pell dels raigs UVA, i evitar un envelliment prematur de la pell, taques i arrugues, cremades severes i, fins i tot, càncer de pell.

¿A quines hores podem prendre el sol?

Si prenem el sol durant el dia, és convenient que escollim les hores adequades en què la nostra pell patirà menys i sempre amb protecció solar (FPS 30 o 50) independentment de l’hora que sigui. Els experts recomanen les franges horàries següents:

  • De sis de la tarda a onze del matí és el moment idoni per estar exposats a la llum solar i quan podem estar més tranquils (tot i que la protecció solar també és necessària).

  • En canvi, d’onze a dotze del matí i de cinc a sis de la tarda són espais de temps més perillosos en què cal aplicar-se crema solar i caldrà anar pensat a recollir les tovalloles perquè s’acosten les hores en què és més fàcil cremar-se o tenir cops de calor.

  • De dotze del matí a cinc de la tarda són les franges horàries en què no s’aconsella estar exposats al sol, ja que es corre el risc de patir problemes de salut perquè la temperatura corporal supera els 40 graus i, per tant, s’incrementa el perill de deshidratació.

¿Quant temps hem de prendre el sol?

Per sintetitzar la dosi diària de vitamina D que necessita el nostre cos n’hi ha prou amb 10 minuts al dia durant els mesos d’estiu. Durant l’hivern, en mesos com el gener, fa falta estar 130 minuts sota el sol de migdia, exposant un 10% del cos als rajos de sol, per obtenir la dosi diària de vitamina D sense perill de cremar-se.

Notícies relacionades

Es tracten de valors aproximats, ja que el temps necessari varia en funció de factors com el tipus de pell, el lloc on visquem i la sensibilitat que tinguem davant els rajos de sol. Les persones que tenen la pell fosca, tenen una quantitat de melanina més gran, un pigment que actua com a protector solar natural que absorbeix la radiació i protegeix la pell de possibles danys.

És important tenir en compte que l’exposició al sol ha de ser progressiva: el primer dia cal estar-hi poc temps i, a mesura que la nostra pell s’hi va acostumant, podem anar augmentant els minuts. Els experts diuen que a l’estiu no s’han de superar els 120 minuts en cap cas i recomanen que el temps d’exposició sigui de 10 a 20 minuts diaris.

Temes:

Sol Estiu