Pandèmia de la covid-19

Europa adverteix que potser calgui vacunar-se contra la covid durant diverses «dècades»

  • El Centre Europeu per al Control de Malalties adverteix que, tot i que el virus entri en fase endèmica, es podrien necessitar més vacunes

  • Ammon adverteix que l’estratègia dependrà de cada país, de la situació epidemiològica i de la població de risc

Europa adverteix que potser calgui vacunar-se contra la covid durant diverses «dècades»
1
Es llegeix en minuts
EFE

La directora del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDE), Andrea Ammon, ha dit aquest divendres que és possible que la vacunació contra la covid-19 continuï sent necessària durant diverses «dècades». «Hem de continuar vigilant i adaptant les vacunes de la covid als riscos que puguin emergir. La necessitat de desplegar aquestes vacunes de manera oportuna podria ser requerida durant les pròximes dècades, ja que el virus podria entrar en una fase endèmica», va dir la directora de l’ECDC en sessió pública durant un consell de ministres europeus de sanitat celebrat a Brussel·les.

Ammon va precisar que «l’estratègia de vacunació de cada país podria variar» en funció de criteris com «la situació epidemiològica, la població de risc i el nivell d’immunitat». En aquest mateix sentit s’han pronunciat diversos experts sobre el possible futur de la pandèmia de la covid-19. Una de les hipòtesis sobre el futur de la crisi sanitària del coronavirus planteja que, amb el temps, aquest virus podria convertir-se en una malaltia endèmica. Això implicaria que el virus mai desapareixerà del tot però que, a diferència del context actual, el seu impacte serà molt més baix. És a dir, menys casos i més gestionables. Per exemple, amb campanyes de vacunació

«Sopa de variants»

Notícies relacionades

Quant a la situació actual dels contagis a l’Europa, l’experta va comunicar als ministres europeus que a la UE s’aprecien «increments, moderats de moment i a partir d’un nivell baix, però veiem que augmenten altres malalties respiratòries». «La preocupació és que, si venen tres malalties alhora, hi pugui haver molta pressió als hospitals», va afegir Ammon, que va afegir que en aquests moments a la UE hi ha una «sopa de variants» amb moltes soques però que no en destaca particularment cap.

Ammon va remarcar, per tant, la «importància de continuar vacunant-se», com van comentar també la seva homòloga en l’Agència Europea del Medicament (EMA), Emmer Cooke, i la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides. «Les vacunes continuen sent la nostra millor eina [...]. Són la nostra pòlissa d’assegurança i hem de no renunciar-hi», va exposar la comissària.