PANDÈMIA

Tres anys de covid en 10 xifres: 116.000 morts a Espanya (i una reguera de seqüeles socials, físiques i emocionals)

Tres anys de covid en 10 xifres: 116.000 morts a Espanya (i una reguera de seqüeles socials, físiques i emocionals)
3
Es llegeix en minuts

Segurament mai se sabrà quina palanca va accionar la pandèmia del coronavirus –¿va ser realment un ratpenat? ¿va sortir d’un laboratori?–, però sí que sabem que l’1 de desembre del 2019 és la data d’inici d’una epidèmia que ha deixat rere seu xifres atroces en matèria de salut i fabulosos desafiaments sanitaris, econòmics i socials. Aquell dia, les autoritats xineses van detectar la primera infecció i la van ubicar al Mercat majorista de Mariscos de la població de Wuhan. La metxa d’aquelles primeres i estranyes pneumònies es va encendre aviat. L’Organització Mundial de la Salut va declarar l’estat d’emergència global el 30 de gener del 2020 i la va elevar al rang de pandèmia l’11 de març del 2020.

Tres anys després, la covid continua –i continuarà– entre nosaltres, però cada vegada és més a prop el final de la crisi sanitària. La pandèmia, que va accelerar la telesocietat i va descórrer el vel de les misèries dels serveis mèdics i assistencials, ha deixat un fabulós dossier de reptes i tasques pendents. Aquí van 10 xifres que ajuden a posar les coordenades del sotrac que hem viscut en els últims tres anys.

Xifres coronavirus 27 pacients ingressats a l’uci a Catalunya a 27 de novembre MORTS A ESPANYA

Des de l’inici de la pandèmia, el recompte oficial determina que 115.901 persones han mort a causa del virus. Aproximadament, el 81% de les morts per aquesta malaltia es van produir entre els més grans de 65 anys. Més de 34.000 persones que vivien en geriàtrics han mort. Un total de 6.907 ho van fer en geriàtrics de Madrid.

CASOS A ESPANYA

La xifra al·ludeix als casos comunicats oficialment. S’estima que el nombre real d’infeccions és superior.

DEFUNCIONS CATALUNYA

S’han registrat des de l’inici de la pandèmia. Una de cada tres persones mortes (6.100), ho va fer en un geriàtric.

CASOS CATALUNYA

En les últimes setmanes, amb l’arribada del fred, han augmentat els casos, però no s’ha activat l’alerta sanitària ni s’ha tensionat el sistema de salut.

COVID PERSISTENT

S’estima que només a Catalunya hi ha unes 300.000 persones que pateixen seqüeles a llarg termini. El col·lectiu de persones afectades de covid persistent parlen de «subpandèmia».

MORTS AL MÓN

S’han registrat arreu del món des de l’inici de la pandèmia.

MORTS ALS EUA

Un gruix important de les víctimes mortals –gairebé una de cada sis– s’han registrat als Estats Units, on la pandèmia es va convertir en un escenari més de l’enverinada batalla política. En canvi, a la Xina, epicentre de l’epidèmia, amb prou feines se n’han registrat oficialment 5.226. La política de covid 0 de Pequín ha sigut contestada en els últims dies amb intenses protestes socials.

UCIS CATALUNYA

Actualment, hi ha 761 persones ingressades amb covid en llits convencionals, 86 més que la setmana anterior, mentre que les ucis es mantenen entorn de la vintena, amb l’últim registre de 27 crítics diumenge passat.

DOSIS DE VACUNES

Segons l’última actualització del Ministeri de Sanitat, s’han entregat més de 110 milions de dosis a Espanya. El 85,8% dels espanyols (40,6 milions de persones) tenen la pauta completa de la vacunació. El 45% dels més grans de 60 anys ja s’han inoculat la quarta dosi. El sud global continua sense tenir accés a la vacunació.

SALUT MENTAL

ha augmentat la prevalença de l’ansietat i la depressió arreu del món després de la declaració de la pandèmia. Són dades de l’Organització Mundial de la Salut, que crida a afrontar aquesta altra epidèmia que està colpejant amb especial acarnissament joves i adolescents.