Salut

La Marató de TV3 del 2021 finançarà la investigació de 81 equips sobre salut mental

  • Els més de 12 milions d’euros recaptats es destinaran a 36 projectes

La Marató de TV3 del 2021 finançarà la investigació de 81 equips sobre salut mental
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els fons recaptats en l’edició del 2021 de ‘La Marató de TV3’ i Catalunya Ràdio permetran finançar 36 projectes d’investigació, liderats per 81 equips d’experts en salut mental, segons la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Uns recursos que, expliquen, seran «decisius en els pròxims anys per trobar més respostes a uns trastorns que, malgrat els avenços dels últims anys, continuen tenint una incidència i prevalença molt altes». Segons els experts, una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Els 81 equips premiats han recollit aquest dijous els guardons en un acte celebrat a les instal·lacions de TV-3. El director de la Fundació La Marató, Lluís Bernabé, ha agraït la solidaritat de la societat en un projecte que no ha parat de créixer. «Ara comença la segona marató –va dir–, la vostra, la marató dels investigadors i les investigadores; destinada al ciutadà i a les persones que cada dia conviuen amb un problema de salut mental».

En representació dels 81 equips premiats, la investigadora de la Fundació Institut d’Investigació Hospital de Santa Creu i Sant Pau, M. Jesús Portella, va donar les gràcies per la concessió del guardó i va assegurar que és conscient de la responsabilitat que representa rebre aquests fons: «Vull agrair que la Fundació La Marató hagi dedicat un programa a la salut mental, que, amb la solidaritat de la gent, ens permet portar endavant aquesta investigació, que és el que ens mou».

Investigació biomèdica

La presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Rosa Romà, va destacar la importància de ‘La Marató’ en la investigació biomèdica: «Per arribar fins aquí hem passat per un cicle intens i exigent. Un procés d’avaluació marcat pel rigor, la transparència i l’excel·lència». I ha afegit que «en actes com el d’avui, la Corporació veu recompensada la seva funció de televisió i ràdio públiques al servei del país».

A més de sensibilitzar la societat sobre aquests trastorns, els 12,1 milions d’euros recaptats en l’última edició de ‘La Marató’ permetran obtenir noves eines de prevenció i de diagnòstic, tractaments més eficients, trobar respostes i oferir un abordatge integral de la salut mental per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies, a causa d’uns problemes de salut que continuen augmentant, especialment entre la gent més jove.

Els 36 treballs seleccionats d’acord amb la decisió del Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que més ben valorats han resultat dels 150 que es van presentar en l’última convocatòria d’ajudes a la investigació. L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, ha coordinat un procés d’avaluació internacional en el qual 111 experts en salut mental van valorar els projectes en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.

30 anys de trajectòria

Notícies relacionades

L’acte, conduït pels periodistes Núria Solé i Roger Escapa, va comptar amb l’actuació musical de Pau Romero, Caïm Riba i Gemma Humet, que han interpretat la cançó «Navegant», un dels temes gravats al disc de ‘La Marató’ del 2021. També van assistir a l’acte algunes de les persones que van oferir el seu testimoni a ‘La Marató 2021’. Entre d’altres, Jordi Gómez va destacar la importància de donar visibilitat als diferents trastorns per acabar amb l’estigma que encara tenen associat i ha volgut remarcar que «em sento molt afortunat per l’acompanyament que he tingut. L’empoderament que et pot generar un bon acompanyament, no té preu».

En 30 anys de trajectòria, ‘la Marató’ ha finançat 985 projectes d’investigació, impulsats per 1.639 equips de primer nivell en els quals han intervingut 9.674 investigadors i investigadores, que han aportat avenços imprescindibles en la salut del conjunt de la societat.