Tractament quirúrgic per millorar l’aparença estètica de la mama tuberosa

La mama tuberosa és una anomalia molt freqüent i alhora molt desconeguda per la gran majoria de persones. En general, es manifesta amb alteracions en la forma del pit i l’únic tractament que hi ha és la cirurgia

Tractament quirúrgic per millorar l’aparença estètica de la mama tuberosa
3
Es llegeix en minuts

Les doctores Marta Yuste, especialista en Cirurgia Plàstica i coordinadora mèdica de l’Institut Ruiz Castilla a l’Hospital Universitari Dexeus, i Mireia Ruiz Castilla, Cap del Servei de Cirurgia Plàstica a l’Hospital Quirónsalud Barcelona i de l’Hospital Universitari Dexeus, centren la seva atenció en el tractament quirúrgic d’aquesta entitat clínica.

¿Què és el pit tuberós i quines en són les causes?

¿Què és el pit tuberós i quines en són les causes?El pit tuberós és una anomalia congènita de la mama de la dona, que es presenta generalment de forma bilateral i asimètrica. La seva incidència encara no queda clara, ja que hi ha un infradiagnòstic significatiu. La Dra. Ruiz Castilla explica que «en general, es detecta de manera sorprenent quan les dones, acomplexades per la forma del seu pit, acudeixen a una primera visita per fer una cirurgia d’augment, simetrització o elevació mamària».

L’especialista en cirurgia plàstica assegura que és una anomalia molt comuna i que «el 95% de les pacients interessades a canviar la forma dels sins ho estan a causa d’una mama tuberosa, encara sense saber que la pateixen. Això implica que al voltant d’un 90% de les intervencions quirúrgiques per deformitat mamària són per corregir aquest tipus d’anomalia».

Per la seva banda, la Dra. Yuste detalla que «hi ha una creença del fet que la mama tuberosa és causada per una alteració a la capa fibrosa que recobreix la mama, i que dona lloc a la construcció d’un anell constrictiu. Això impedeix el creixement uniforme del teixit mamari que, com a conseqüència, s’expandeix en l’única direcció disponible, és a dir, cap endavant, i adopta així una forma de tub».

¿Quines són les característiques del pit tuberós?

¿Quines són les característiques del pit tuberós?«Aquesta anomalia es manifesta de diferents maneres, sempre a través de la forma del pit: tubulars, cabrunes o de Snoopy. En qualsevol cas, hi ha un escàs desenvolupament del pol inferior de la mama, dilatació i herniació de l’arèola, un solc submamari alt i un curt o escàs volum en les mames», assegura l’especialista Yuste.

La Dra. Ruiz Castilla afegeix: «Aquestes característiques constitueixen una anomalia en el desenvolupament de la mama, per la qual cosa la seva aparició sorgeix a l’inici de la pubertat».

Tractament quirúrgic de la mama tuberosa

Per arribar a l’èxit en la correcció del pit tuberós, les doctores expliquen que cal analitzar i actuar sobre cada una de les seves característiques: diàmetre de l’arèola, l’anell i el gruix del teixit mamari. Per aquesta raó, asseguren que la combinació de procediments serà sempre necessària en aquesta cirurgia, prioritzant la forma al volum mamari final.

En aquest sentit, la Dra. Yuste explica que «és essencial la correcta detecció de la mama tuberosa, fins i tot en els graus menys severs. A més, la pacient ha de conèixer quines són les característiques del seu pit i tenir clar cap a on vol arribar». A partir d’aquí, afegeix, «s’ha de valorar el grau d’asimetria mamària i mesures toràciques mitjançant un programa informàtic, que permet una precisió més gran. D’altra banda, es tenen en compte la qualitat de la pell, el volum mamari i la mida de l’arèola. Tot i que es tingui tota aquesta informació, s’ha d’assistir al quiròfan amb un pla b i un pla c».

Quant a la recuperació de la cirurgia, la professional indica que després d’un mes les pacients poden fer vida normal. Durant aquest període, hi ha dues premisses fonamentals: la limitació de fer força de braços i dormir boca amunt.

¿És complexa la cirurgia del pit tuberós?

Notícies relacionades

«Efectivament. Una mama tuberosa, per poc tuberosa que sigui, ha de ser tractada com a tal. Altrament, el resultat pot ser subòptim. És una cirurgia considerada reparadora, que combina en una mateixa pacient diverses tècniques i, freqüentment, es requereixen diferents mètodes per a cada mama», assegura l’especialista Ruiz Castilla.

Tenint en compte la complexitat de la intervenció, l’experta recomana que «sempre es faci aquesta cirurgia per part d’un equip acostumat a fer-la i que controli les tècniques habituals de reparació. A l’Institut Ruiz Castilla comptem amb dos centres i a cada un hi ha un equip especialitzat i amb una àmplia experiència en aquest tipus de procediments quirúrgics. A més, fem sessions clíniques en conjunt per a l’anàlisi i la valoració dels casos més complexos».

Més informació