Entrevista al Dr. Iván Schwartzmann

Quan i com s’ha de tractar la hiperplàsia benigna de pròstata

La Hiperplàsia Benigna de Pròstata és un engrandiment de la glàndula prostàtica que produeix complicacions a l’hora d’orinar. Quan es presenten certs símptomes o signes és convenient tractar-la, ja que pot causar complicacions greus.

Quan i com s’ha de tractar la hiperplàsia benigna de pròstata
1
Es llegeix en minuts

La hiperplàsia benigna de pròstata o HBP és el creixement de la glàndula prostàtica que causa dificultat a l’hora d’orinar. Produeix símptomes molestos per al pacient, com la necessitat d’orinar amb molta freqüència, amb un raig feble o haver de córrer perquè no s’escapi l’orina. A més, si no es controla a temps, l’HBP pot causar infeccions d’orina o afectar els ronyons, entre altres problemes.

En l’actualitat hi ha una gran confusió respecte del tractament de l’HBP. El primer que hem d’aclarir és que no és necessari tractar una pròstata que no produeix símptomes d’obstrucció o que no té risc de complicacions, independentment de la seva mida.

Quan està indicat, el tractament pot ser amb pastilles o amb cirurgia. Hi ha diferents tipus de tècniques quirúrgiques. Actualment, dues de les tècniques més utilitzades són la vaporització intraprostàtica o Rezoom i l’enucleació endoscòpica prostàtica amb làser.

Vaporització intraprostàtica o Rezoom

Aquest procediment consisteix en una injecció de vapor d’aigua dins de la pròstata que aconsegueix una reducció de la seva mida. Es realitza de forma endoscòpica a través de la uretra i de manera ambulatòria, ja que no requereix anestèsia general, i presenta poc sagnat. Un altre avantatge important és que, a diferència de la majoria de tractaments per a l’HBP, no afecta l’ejaculació, és a dir, la sortida de semen durant l’orgasme.

Enucleació endoscòpica prostàtica amb làser

Enucleació endoscòpica prostàtica amb làserConsisteix en l’extracció a través de la uretra de la part interna de la pròstata, que és la que produeix l’obstrucció. Aconsegueix ampliar molt el conducte de l’orina, i amb això els símptomes solen millorar de forma important i durant molts anys o per sempre. En la majoria de casos no es realitza de forma ambulatòria i sol alterar l’ejaculació. Aquest tipus de cirurgia és tècnicament complexa i ha de ser feta per un cirurgià que hi estigui especialitzat.

Notícies relacionades

Per aquestes i altres diferències entre tractaments, és important que el seu uròleg domini totes les tècniques disponibles per tractar l’HBP i així les pugui adaptar a les necessitats i preferències de cada pacient.  

El Dr. Iván Schwartzmann és especialista en Urologia i expert en HBP i Urologia reconstructiva. En l’actualitat és professor associat clínic de la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa a la Fundació Puigvert (C. de Cartagena, 340, 350, 08025 Barcelona).

Més informació