Deu preguntes i respostes per afrontar la tornada al col·le amb seguretat davant òmicron

Deu preguntes i respostes per afrontar la tornada al col·le amb seguretat davant òmicron
5
Es llegeix en minuts

Després de les vacances de Nadal, més de vuit milions d’alumnes tornen a les aules de manera totalment presencial a tots els nivells de l’ensenyament. I per evitar que la tornada al col·le es compliqui, s’ha de prestar una atenció especial al protocol covid a les escoles

Davant aquesta tornada a classe, amb la variant òmicron en ple auge, els ministeris de Sanitat i Educació han fet una crida a centres i famílies a no relaxar-se i aplicar amb rigor els protocols anticovid a les escoles.

Et pot interessar: Guia per a positius i contactes estrets: ¿Quants dies he de fer quarantena? ¿I si tinc símptomes?

Tot i que es repeteixen algunes del trimestre passat, entre els pares encara queden molts dubtes sobre què s’ha de fer si el petit és un contacte estret o com s’ha d’actuar si hi ha un brot.

Així, per tranquil·litzar les famílies, perquè tothom pugui seguir el protocol covid a les escoles, i perquè els centres educatius continuïn sent espais segurs, hi ha deu aspectes imprescindibles que s’han de tenir en compte.

¿Què han de fer els contactes estrets?

S’han de quedar al domicili i fer quarantena durant els set dies posteriors a l’últim contacte amb un cas confirmat llevat que hagin rebut una pauta de vacunació completa.

En les situacions en què la persona estigui exempta de quarantena, ha d’evitar el contacte amb persones vulnerables, ha de continuar utilitzant la mascareta en les seves interaccions socials i no pot acudir a esdeveniments multitudinaris.

¿Què es fa si hi ha un brot en un centre?

Les mesures a seguir, marcades pel protocol covid a les escoles, poden variar des d’extremar la prevenció al centre educatiu (distància física, ús de mascaretes, rentat de mans), passant per indicar l’aïllament dels casos o establir una quarantena completa de l’aula.

D’aquesta manera, la Comissió de Salut Pública ha acordat no fer quarantenes de l’aula completa quan hi hagi fins a quatre positius contagiats o menys del 20% dels alumnes, amb l’objectiu de garantir la presencialitat a les aules.

Així, es recomana quarantena per a tot el grup sempre que es hi hagi cinc casos o més d’infecció activa en una aula o afectació del 20% o més dels alumnes de la classe en un període igual o inferior a set dies.

No obstant, algunes comunitats autònomes ja havien decidit canvis en la quarantena abans de l’escrit de Sanitat.

  • Madrid establia que, de forma general i davant casos esporàdics, no es duran a terme quarantenes i davant l’aparició de brots –que considera a partir de tres o més–, Salut Pública de la regió indicarà les actuacions a seguir.

  • Per la seva banda, Andalusia havia acordat que de forma general no serà necessari fer quarantenes d’aules completes.

  • Finalment, Galícia va dictaminar que els alumnes de 12 anys d’ara endavant no facin quarantena malgrat ser contacte estret, sempre que siguin asimptomàtics i que comptin amb la pauta completa de vacunació.

¿Què passa si hi ha un nen amb símptomes a la classe?

La presència de símptomes es pot deure a moltes malalties, no només a la covid-19.

Fins que es confirmi o descarti el diagnòstic, la resta de companys de la classe, sempre que no presentin símptomes, han de continuar acudint al centre educatiu normalment.

Les persones que conviuen amb els menors que han començat amb símptomes sí que s’han de quedar a casa si no estan vacunades.

¿Què s’ha de fer si apareixen símptomes?

Si un alumne o personal del centre presenta símptomes compatibles amb la covid-19 no ha d’acudir al centre educatiu.

Ha de contactar telefònicament amb el centre de salut, o amb qui la comunitat autònoma hagi designat, perquè avaluïn si els símptomes corresponen a la covid-19 i si consideren necessària la realització d’un test.

Fins que es rebin indicacions per part dels sanitaris, la persona que ha iniciat símptomes s’ha de quedar a casa i limitar al màxim els contactes.

Si hi ha símptomes de gravetat o dificultat respiratòria, s’haurà de trucar al 112.

¿Què han de fer els que no són contacte estret?

Qui no sigui un contacte estret continuarà assistint al centre educatiu.

L’activitat docent segueix per a la resta de l’alumnat.

¿Com s’ha de fer una correcta ventilació a classe?

La mala ventilació afavoreix l’increment de la transmissió del coronavirus de forma significativa.

El protocol covid a les escoles recomana ventilació natural creuada, si és possible de forma permanent, amb obertura de portes i/o finestres oposades o en costats diferents de la sala, per afavorir la circulació d’aire.

Es ventilaran amb freqüència les instal·lacions del centre, almenys durant 10-15 minuts a l’inici i al final de la jornada, durant l’esbarjo, i sempre que sigui possible entre classes.

Quan la PCR és positiva durant diverses setmanes, però ja no hi ha símptomes, ¿es pot anar a classe?

Una PCR positiva durant molt temps no necessàriament indica capacitat de transmissió. Pot indicar presència de virus sense capacitat de contagiar una vegada superat el temps d’aïllament.

No serà necessària fer una PCR per aixecar l’aïllament.

¿S’ha de prendre la temperatura abans d’anar al centre educatiu?

És recomanable la presa de temperatura per detectar la presència de febre abans de sortir de casa, a més de prestar atenció a qualsevol altre símptoma compatible amb la infecció.

¿Poden compartir-se objectes o material en l’escola?

Es poden compartir objectes de qualsevol material, papers o llibres en l’àmbit escolar extremant la higiene de mans i evitant tocar-se el nas, els ulls i la boca.

Quan són objectes que es faran servir per grups diferents s’aconsella fer neteja entre l’ús d’un grup i un altre.

¿Quan i com s’han de rentar les mans?

S’aconsella rentar-se les mans després d’estar en contacte amb superfícies possiblement brutes o tocades per d’altres.

A més, és molt important fer-ho a l’entrada i sortida del centre educatiu, abans i després del pati, al menjar i sempre després d’anar al lavabo.

Notícies relacionades

S’ha de realitzar a consciència i preferentment amb aigua i sabó o, si no és possible, gel hidroalcohòlic.

S’ha de tenir en compte que quan les mans tenen brutícia visible a simple vista, el gel hidroalcohòlic no és suficient, i és necessari utilitzar aigua i sabó.