Lluita contra la pandèmia

L’OMS recomana la tercera dosi de vacuna anti-Covid ara per a immunodeprimits

Els experts també demanen que la comunitat internacional miri de vacunar el 70% de la població mundial a mitjans del 2022

L’OMS recomana la tercera dosi de vacuna anti-Covid ara per a immunodeprimits
2
Es llegeix en minuts

Un comitè d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar aquest dilluns que a pacients de determinats grups de reg se’ls administri una tercera dosi addicional de la vacuna contra la Covid-19.

El mexicà Alejandro Cravioto, president del Grup Assessor Estratègic d’Experts de l’OMS (SAGE), va fer aquest anunci després de la reunió de la setmana passada en què van analitzar les estratègies de vacunació contra la Covid-19 i altres malalties, com la malària o la pòlio.

No obstant, va insistir que no es tracta d’una recomanació general d’una tercera dosi. En principi, ha d’administrar-se a persones amb un «sistema immunològic greu o moderadament compromès», va remarcar Cravioto en la roda de premsa. «La recomanació que donem ara és que les persones que són immunodeprimides rebin una dosi addicional» per portar la seva resposta immunitària al nivell de protecció necessari per impedir les formes greus de la malaltia o la mort, va explicar la doctora Kate O’Brien, directora del servei de Vacunació de l’OMS. Aquesta tercera dosi haurà de ser injectada «d’un a tres mesos» després de la segona, va explicar la doctora O’Brien.

Tot i així, les persones immunodeprimides, l’organisme de les quals té un sistema de defensa baix, no van participar en els assajos clínics amb què van establir els protocols de vacunació.

Una tercera dosi per a tothom

Els experts també van recomanar que la comunitat internacional miri de vacunar el 70% de la població mundial contra el coronavirus a mitjans del 2022. «És un percentatge molt més gran del que pensàvem abans, però donat el desenvolupament de la pandèmia i la disponibilitat de noves vacunes per a grups d’edat més joves, és un objectiu possible», va remarcar el president de SAGE.

Notícies relacionades

En el cas dels vacunats amb els inmunizantes anti-Covid de les empreses xineses Sinovac o Sinopharm, la recomanació s’estén a tots, però amb prioritat per als més grans de 60 anys. «Totes les evidències indiquen que es necessita una tercera dosi d’aquestes mateixes vacunes o de les seves homòlogues», va dir Cravioto.

L’expert mexicà va aclarir que la recomanació d’una dosi addicional s’aplica a totes les vacunes que l’OMS ha aprovat per al seu ús d’emergència contra la Covid-19: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (en aquest cas segona dosi), Sinopharm i Sinovac. En els pròxims dies segurament s’unirà la del laboratori indi Bharat, segons va avançar Cravioto. I que pot administrar-se amb la mateixa o amb una altra varietat.