GUARDONS DE LA CITA BARCELONINA AMB LA HISTORIETA

El Saló del Còmic premia Purita Campos i Miguelanxo Prado

El Gran Premi reconeix la trajectòria de la creadora d''Esther y su mundo'

'Ardalén', de l'historietista gallec, i 'Portugal', de Cyril Pedrosa, millors obres d'autor nacional i estranger

El personatge d’Esther, creat per Purita Campos.

El personatge d’Esther, creat per Purita Campos.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

Purita Campos (Barcelona, 1937), creadora en els anys 70 del personatge d'Esther, aquella jove pigada i tímida, eternament enamorada del ros Juanito, que va marcar a tinta indeleble diverses generacions de noies a l'Espanya grisa de l'època, ha rebut aquesta nit el merescut reconeixement que li faltava: elGran Premi delSaló del Còmic de Barcelona, convertint-se en la segona dona a rebre'l en les seves 31 edicions. Els altres grans guardons, a la millor obra d'autor espanyol i estranger se'ls han emportat el gallecMiguelanxo Prado, per'Ardalén', i el francèsCyril Pedrosa, amb'Portugal' (totes dues a Norma).

Oriol, autor revelació

Oriol Hernández, que també firma Oriol, nascut a Terrassa el 1983, dibuixant de'La piel del oso' (també a Norma), amb guió del francès Zidrou, s'ha alçat com aAutor Revelació d'aquesta edició de la cita de la historieta que tancarà demà les seves portes després de registrar aquest dissabte nombroses cues, tant per accedir al recinte de Montjuïc, com per aconseguir la cobejada firma dels autors favorits.

El premi per al millor fanzín ha estat per a 'Adobo', que compta amb prometedors autors com Alexis Nolla, Claudio Buenafuente, Nathan, Pablo Muñoz i Molg H. Lavotació popular ha distingit el manga 'Sleepers' (EDT), deLuis NCT.

L'èxit de 'Esther y su mundo'

Purita Campos va ser una de les poques dibuixants del planter de l'editorial Bruguera, on el 1971 va començar a dibuixar el personatge de Patty, per a la sèrie 'Patty's world', per al públic britànic. No va ser fins a veure l'èxit que la sèrie va obtenir a Europa, que va començar a publicar-se a Espanya, ininterrompudament fins al 1988, no sense abans rebatejar Patti comEsther. Va arribar a vendre fins a 400.000 exemplars setmanals, alimentant l'educació sentimental de moltes joves gràcies al seu aire de modernitat. Ara l'editorial EDT ha estat reeditant la sèrie en format d'àlbums.

L'èxit de la recuperació va animar la pintora, il·lustradora i historietista barcelonina, creadora també dels personatges de Gina i Tina, a avançar en el temps i entrar en el segle XXI. Va ser amb 'Las nuevas aventuras de Esther' (també en EDT), on el personatge s'ha fet gran, té 35 anys, una filla de 13 i està divorciada.       

Entrevista amb Miguelanxo Prado

Notícies relacionades

L'ambiciosa 'Ardalén' significa l'esperat retorn de Miguelanxo Prado, que amb ella revalida el premi que ja va aconseguir el 1994 amb 'Trazo de tiza'. En aquesta història, l'autor gallec incideix sobre la memòria, en un univers entre la realitat i l'al·lucinació, a través dels records que un avi evoca a una dona que busca la pista del seu avi, emigrat a Cuba a inicis del segle XX. "Som esclaus dels nostres records i la memòria ens fa ser el que som", afirmava Prado aquest divendres, durant l'entrevista que va concedir a aquest diari i que pot consultar-se aquest diumenge, en l'edició en paper d'EL PERIÓDICO.

Crisi d'identitat i el passat d'un mafiós

En la no menys ambiciosa 'Portugal',Pedrosa explica la història d'un dibuixant de còmic en crisi, tant personal com professional, que busca els seus orígens familiars per recuperar la identitat perduda.Oriol, per la seva part, ha treballat fins ara sobretot a França, amb el guionista Zidrou. D'aquest tàndem ha sorgit'La piel del oso', un relat sobre un noi de 15 anys que cuida un avi que en la seva joventut va treballar per a un capo mafiós sense escrúpols.