Adeu a una històrica rellotgeria de Sabadell 74 anys després: «El comerç està canviant»

Ángel García

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

La icònica joieria i rellotgeria Borrell de Sabadell segella un punt final en la seva trajectòria collida el 1949, després de 74 anys. Aquest divendres, 21 de juliol, ha sigut l’últim dia que Ricard Borrell recomana, ven i exhibeix les reconegudes joies d’Enric Majoral, després d’uns anys «intensos». 

El fins ara propietari –i fill del prestigiós pintor Alfons Borrell– ha sigut el membre de la tercera generació del comerç de referència a la cocapital vallesana i el que no ha tingut un relleu, «ni familiar, ni del sector», explica ell mateix. 

Sense aparentar una immensa preocupació, i acceptant «una realitat», el propietari assegura que s’està produint un canvi de cicle: «El negoci ja no és el que era. S’acaba un model de comerç: el tradicional, el petit, el familiar», exposa. I arriba a la següent conclusió: «Els comerciants dels anys 70 estem surfejant una onada de tancaments, ni els fills, ni els nets, ens segueixen els passos. Ha canviat la mentalitat».

Borrell i la seva dona, Carme Carreras, avancen el tancament abans d’arribar a la jubilació, tot i que no únicament la falta de relleu els ha conduït a prendre la decisió, «es tracta d’una confluència d’ítems que desemboquen en això». Ell ho resumeix com un «canvi d’aires»: «Són molts anys de desgast», però profundament sent «passió» per la seva professió, així com pels clients de la rellotgeria: «No ens n’adonem, però la clientela és absolutament sensible». 

En efecte, assegura que en vista del tancament, «hi ha hagut un retorn molt positiu». Així doncs, Borrell tanca «amb orgull, agraïment i feliç pels anys treballats», però alhora, amb la incertesa de la qual serà el futur del que ha sigut la seva llar durant pràcticament tota la seva vida.

«Els records són constants». Un dels pitjors records són les obres al passeig de la Plaça Major de Sabadell, assegura: «Tot el petit comerç hem patit molt. Han sigut 30 anys en obres. ¡Una autèntica eternitat!», recorda amb un toc enfurismat.

No obstant, manifesta que «hi ha incomptables anècdotes, però la més bonica de totes és un record del meu pare», respon el propietari al preguntar-li per una curiositat al llarg de la seva trajectòria. Es tracta d’una presentació d’una col·lecció d’Enric Majoral, en la qual es va presentar una joia inspirada en un dibuix del seu pare, el pintor sabadellenc, fa quatre anys. Un any abans que morís. «Una joia preciosa i un moment emotiu», pronuncia Borrell amb els records a flor de pell.

Notícies relacionades

I amb una veu humil i entretallada diu: «¡Ah! I sobretot, recorda a l’article que ha sigut un tancament bonic. Perquè ho ha sigut. Igual que tota la meva vida a la botiga», aquestes són les últimes paraules de l’entrevista amb el propietari de la ja històrica rellotgeria sabadellenca Borrell. 

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO Sabadell

Temes:

Sabadell Comerç