‘Cas Mercuri’

Sabadell expulsa l’‘exnúmero u’ de la Policia Local per corrupció

  • L’ajuntament desposseeix de sou i desprèn de la categoria de funcionari Josep Miquel Duran, condemnat per treure multes a familiars de l’exalcalde Manuel Bustos

Sabadell expulsa l’‘exnúmero u’ de la Policia Local per corrupció

ALEJANDRO GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Sabadell ha expulsat l’‘exnúmero u’ de la seva Policia Local, condemnat en el ‘cas Mercuri’ de corrupció per haver retirat dues multes de trànsit a familiars de l’exalcalde empresonat Manuel Bustos.

L’intendent Josep Miquel Duran ha sigut condemnat a 15 mesos de presó i vuit anys d’inhabilitació per ocupar càrrec públic per cometre els delictes de tràfic d’influències i prevaricació administrativa, a l’haver maniobrat el 2012 perquè s’anul·lessin els càstigs a la dona de l’exalcalde i ex alt càrrec a Sabadell, Montserrat Costa, i els fills de l’exdirigent del PSC.

Bustos compleix una condemna de tres anys de presó des del gener passat, al ser declarat culpable d’haver instat l’excap policial que derogués les dues sancions, cada una de 200 euros. Al marge de ‘Mercuri’, un subinspector de la Policia de Sabadell, Antoni Sánchez, va ser declarat culpable per treure multes el 2010 a tres persones vinculades al PSC i l’entorn de l’exregidor. La condemna a Sánchez, que no és ferma, suma sis mesos de presó i dos anys apartat d’ocupació pública.

El decret amb què el govern del PSC dona de baixa definitiva Duran és conseqüència de la temptativa frustrada de Duran d’obtenir l’indult. El consell de ministres va desestimar concedir la gràcia a finals d’octubre.

Pocs dies més tard, l’executiu local va dictar la resolució per la qual desprèn l’excomandament de la condició de funcionari que conservava a l’ajuntament. L’intendent va deixar d’ocupar llocs de responsabilitat el 2015, quan els socialistes van cedir el timó de la ciutat a un quadripartit que van encapçalar ERC i Crida per Sabadell.

En tot cas, el decret a què EL PERIÓDICO ha tingut accés no esmenta que la coalició del PSOE i Unides Podem ha denegat la sol·licitud de Duran a ser eximit de pena. Després d’una condemna el 2018 ratificada el 2021, l’acomiadament era ineludible i s’ha desencadenat després que l’Audiència de Barcelona rebutgés al setembre suspendre la pena mentre la Moncloa estudiava la petició d’indult, segons figura en l’ordre de l’executiu de l’alcaldessa Marta Farrés.

Sense nòmina

La disposició desposseeix de nòmina l’‘exnúmero u’ de la policia de Sabadell des del novembre i el dona de baixa de la Seguretat Social. No obstant, fonts municipals expliquen que Duran no ha exercit cap funció al cos mentre ha encadenat diverses baixes.

S’han allargat tant temps que l’ajuntament assegura que va deixar d’abonar el sou a l’excomandament policial. L’intendent es trobava en situació de llicència des del setembre passat, després d’esgotar el període màxim de permanència en situació d’incapacitat temporal. 

Notícies relacionades

Segons el consistori, l’únic vincle que subsistia amb Duran és que, fins i tot sense cobrir-la, mantenia la plaça de funcionari, de la qual ara se l’ha rescindit. En tot cas, la resolució estableix que «podrà sol·licitar la rehabilitació quan hagi extingit la responsabilitat penal i civil derivada del delicte». És a dir, quan hagi purgat la condemna de vuit anys.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell