Ciutat de la Justícia

La peça principal del cas Mercuri de Sabadell queda a punt de judici

L’exalcalde de la cocapital vallesana Manuel Bustos queda fora d’un cas de tràfic d’influències

La peça principal del cas Mercuri de Sabadell queda a punt de judici

ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

La peça principal del cas Mercuri de Sabadell (Vallès Occidental) ha quedat a punt de judici després que aquest divendres s’hagi celebrat la compareixença prèvia a la vista oral. El cas tindrà jurat popular i analitza els presumptes delictes de suborn, blanqueig de capitals, tràfic d’influències i negociacions i activitats prohibides amb funcionaris públics que s’imputen a l’exregidor del PP de l’Ajuntament de Sabadell Jordi Soriano i una vintena de persones, entre elles empresaris vinculats a la construcció i els serveis públics municipals. 

La fiscalia i l’acusació popular, exercida per l’entitat Sabadell Lliure de Corrupció, s’han ratificat en la imputació de tots els encausats, mentre que les defenses han demanat el sobreseïment de la causa. 

La peça 1 del cas Mercuri investiga el presumpte pagament a canvi de la concessió d’obres públiques a Sabadell, i situa el llavors regidor del PP en l’oposició a l’ajuntament, Jordi Soriano, com a principal responsable i beneficiari. 

22 investigats

Finalment, entre els 22 investigats per presumpte suborn, tràfic d’influències, negociacions i activitats prohibides a funcionaris, blanqueig de capitals i corrupció en negocis, no hi ha cap membre del govern de l’època, liderat pel socialista i exalcalde Manuel Bustos

La jutge que instrueix el cas, Alejandra Llido, considera que hi ha indicis que es van cometre il·legalitats en diferents accions, com en la pròrroga i la modificació del contracte que regulava els serveis funeraris a Sabadell, les obres per ampliar el cementiri municipal, una adjudicació d’obres en una finca agrícola de Ca n’Ustrell o d’altres al recinte de Fira Sabadell i en un centre cívic de la ciutat, entre d’altres. 

La magistrada situa Soriano al centre dels negocis i creu que treballava conjuntament amb la seva dona, Ana María Corbella, i la seva filla, Helena Soriano. Totes dues s’haurien beneficiat dels contractes vinculats amb l’extensió feta a la concessionària del cementiri, Torra SA, a través de l’assessorament a l’empresa per part de dues societats. Aquesta operació hauria acabat amb ingressos als comptes corrents de la dona de Soriano i també de la filla, que era la propietària d’una de les empreses.

Bustos, investigat en altres peces

Quant a Bustos, s’ha de recordar que el març passat el Tribunal Suprem confirmava la sentència de l’Audiència de Barcelona del 2018 corresponent a la peça 30 del cas Mercuri que condemnava l’exalcalde de Sabadell a tres anys de presó i 16 d’inhabilitació per haver ordenat a la Policia Local la retirada de multes de trànsit a membres de la seva família, en uns fets del 2012 considerats tràfic d’influències, prevaricació i malversació de cabals públics.

Notícies relacionades

En paral·lel, continua investigat en altres peces del mateix cas, com la 25, que indaga en una possible malversació de cabals públics a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO