MASCLISME

L'Ajuntament de Sabadell insta a investigar les suposades agressions sexistes en un institut de la ciutat

Alumnes i exalumnes del centre van denunciar via Instagram «les agressions verbals en termes sexuals» que van rebre per part d'un exdirector

Les responsables del compte que va fer públic les denúncies van explicar que van fer el pas seguint l'exemple d'un centre de Castellar del Vallès

fachada-sabadell

fachada-sabadell

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

L’Ajuntament de Sabadell ha emès aquest divendres un comunicat en el qual insta els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a investigar les informacions aparegudes en les últimes hores que apunten a suposades situacions d’assetjament produïdes a l’Institut Escola Industrial de Sabadell.

Aquest dijous 8 d’octubre, a través del compte anònim d’Instagram No ho tolerem, alumnes i exalumnes del centre van començar a denunciar «les agressions verbals en termes sexuals» que van rebre per part d’un exdirector, ara jubilat, segons han indicat des del mateix compte d’Instagram.  «La teva filla, amb aquests pits, arribarà on vulgui»; «¿Tens son? Sí que et vaig cansar ahir a la nit»; «Quan tinguis relacions has de tenir la finestra tancada»; són alguns dels comentaris que les alumnes han denunciat.

Des del consistori vallesà sol·liciten a la Generalitat que s’obri una investigació i es puguin aclarir al més aviat possible els fets. Així mateix, des de l’Ajuntament afirmen que s’han posat en contacte amb la direcció actual del centre de secundària per posar-se a la seva disposició, així com amb el grup d’alumnes denunciat «per oferir-los tots els recursos municipals de recolzament i ajuda en aquestes situacions».

En aquest marc, l’Ajuntament de Sabadell «reafirma el rebuig de qualsevol situació de violència o assetjament físic, psicològic o verbal i és contundent en el fet que qualsevol agressió ha de ser denunciada, així com facilitar el recolzament necessari a les víctimes» segons han expressat en el comunicat. En aquest sentit, «no es volen ni poden tolerar agressions masclistes ni cap tipus d’assetjament, ni de comportament, ni cap acte de violència que limiti les dones pel fet de ser-ho», segueix el text.

L’oposició també demana que s’investigui

Des del govern local expliquen que ja s’ha contactat amb tots els grups municipals per compartir «tota la informació de la qual a hores d’ara es disposa» i demanar unitat en l’abordatge d’aquestes situacions.

Aquest mateix dijous, algunes integrants dels grups de l’oposició ja havien demanat que s’investiguessin les denúncies. «S’han d’investigar, visibilitzar i donar tot el recolzament a les víctimes des de la seva institució més pròxima. Ni ho tolerem, ni ho tolerarem mai», va expressar Lourdes Ciuró (JxCat) via Twitter. En la mateixa línia es va expressar la regidora d’ERC Francisca Maya: «S’ha de denunciar i investigar qualsevol indici d’assetjament sexual; és simplement intolerable». També múltiples entitats socials de la ciutat han recolzat les alumnes denunciants a través de les xarxes socials.

Des del consistori també recorden que poden oferir recolzament jurídic, ja que «qualsevol agressió ha de ser denunciada».

L’exemple de Castellar

Les responsables del compte per denunciar les suposades agressions a l’Institut Escola Industrial de Sabadell van assenyalar que es van atrevir a fer el pas després que les alumnes d’un institut de Castellar del Vallès haguessin fet el mateix pocs dies abans.

De fet, com va avançar l’ACN, el Departament d’Educació va decidir aquest dijous apartar de manera cautelar un professor d’Educació Física de l’Institut de Castellar mentre l’investiga per un presumpte cas d’assetjament sexual.

Notícies relacionades

Com en el cas de Sabadell, diverses alumnes i exalumnes van denunciar a través de les xarxes socials les situacions en què s’haurien vist involucrades. També van aparèixer pintades al centre en contra d’aquest docent i que assenyalen la direcció del centre com a «còmplice» de l’assetjament d’alumnes. Inspecció està recollint tota la informació referent al cas. Per la seva banda, l’Ajuntament de Castellar ha ofert recolzament jurídic i psicològic a les famílies afectades.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA