la factura del coronavirus

Sabadell planteja un pla de xoc amb més de 300 accions i una dotació econòmica de 8 milions d'euros

El document per reactivar la ciutat s'exposarà a les entitats i partits polítics i la previsió és que estigui llest a principis de juliol

fachada-sabadell

fachada-sabadell

5
Es llegeix en minuts
acn

L’Ajuntament de Sabadell ha plantejat un pla de xoc per reactivar la ciutat després de la Covid-19, que disposa d’una dotació econòmica de gairebé 8 milions d’euros. L’alcaldessa socialista, Marta Farrés, va presentar aquest divendres passat el document inicial, que inclou més de 300 accions repartides en cinc àmbits. 

Entre aquestes destaquen les accions enfocades a protegir i apoderar les persones, a què es destinaran 2,9 milions d’euros i les quals s’impulsaran per reactivar l’economia, que suposen una partida de 3,5 milions d’euros. 

També es preveuen actuacions en àrees com l’urbanisme, l’espai públic i la mobilitat. El document s’exposarà ara a les entitats i partits polítics de la ciutat amb la voluntat que a principis de juliol estigui acabat.

Prestacions socials

L’executiu local preveu destinar 2,9 milions d’euros a mesures per oferir recolzament a la ciutadania. Dins d’aquest àmbit, les prestacions d’urgència social –que ja s’havien incrementat en 274.400 euros per donar resposta immediata a les necessitats sobrevingudes– sumaran mig milió d’euros més, amb la qual cosa l’augment total d’aquests ajuts superarà els 778.000 euros.

Les mesures previstes aposten per continuar reforçant el Rebost Solidari i mantenir l’espai d’acollida temporal per a persones sense llar. Quant a les persones amb discapacitat, es preveu incrementar la consignació per al programa de lleure a l’estiu Fem Vacances –que passaria de 130.000 a 170.000 euros de dotació– i ampliar el recolzament econòmic a les entitats d’aquest àmbit per contribuir a fer front a les despeses relacionades amb la Covid-19.

En relació amb les persones grans, es farà un seguiment telefònic i s’ampliarà el servei de teleassistència. També augmentarà el servei d’àpats a domicili per a aquests col·lectius i es crearà una Taula de Residències de Gent Gran per fer seguiment i propostes de millora.

En paral·lel, s’impulsarà una línia d’ajuts d’urgència, dotada amb 300.000 euros, per al pagament de lloguers o hipoteques. També es preveu redoblar esforços per captar vivendes que puguin ampliar la borsa de lloguer social i es posarà en marxa una nova unitat d’intervenció per risc de pèrdua de la vivenda.

Quant a l’educació, s’incrementen en 200.000 euros els recursos per garantir i reforçar les activitats educatives i de lleure durant l’estiu i en 41.000 euros les subvencions per a activitats extraescolars – passant de 82.000 a 123.000 euros.

L’executiu local també preveu reforçar els recursos contra la violència de gènere i els serveis d’atenció a les dones. A més, es mantindran oberts els espais de joves a l’estiu i els centres cívics a l’agost i es farà una comissió de conciliació i teletreball.

3,5 MEUR per reactivar l’economia

D’altra banda, el consistori destinarà 3,5 milions d’euros per reactivar tot el sector econòmic, greument colpejat per la situació. 

Impulsarà un programa local d’acreditació de l’experiència professional i noves plataformes digitals per a formació en línia, a més de treballar per detectar nous nínxols d’ocupació. Així mateix s’adaptaran els programes de formació i treball que, en els pròxims mesos, possibilitaran la contractació temporal d’un total de 125 persones, a més de les inicialment previstes, per a obres públiques i serveis, tasques d’atenció al ciutadà i joves en pràctiques.

Per a les persones que han perdut la feina es vol engegar un nou dispositiu per a la recol·locació i es crearà una nova aplicació i una fira virtual d’ocupació. En aquesta línia s’ampliarà el calendari fiscal i la flexibilització en el pagament dels tributs municipals i durant l’estat d’alarma no es cobrarà la quota a les empreses ubicades als centres municipals. A més, es contemplen bonificacions per als sis mesos posteriors.

Quant als polígons, es vol seguir endavant amb la modernització de Can Roqueta i del polígon Sud-Oest i avançar en la implantació de fibra òptica a Ripoll. També es vol promoure la implantació de districtes tecnològics en zones com Gràcia o Can Feu i impulsar un pla de promoció per atreure indústria. Es potenciarà l’acompanyament a les empreses que es vulguin ubicar a Sabadell. Una altra de les línies de treball serà a l’entorn de l’Eix Gran Via – Ripoll.

L’equip de govern també vol recuperar els locals buits que hi ha als eixos comercials. Aposta per firmar convenis amb la propietat d’aquests espais per facilitar la ubicació i posada en marxa d’activitats. Quant als mercats ambulants, es preveu la possibilitat d’ampliar la superfície i controlar els accessos per mantenir les mesures de distanciament social.

També es vol fomentar el servei a domicili amb l’aplicació ‘Sabadell t’ho porta a casa’ i es vol crear una plataforma comuna de distribució a la ciutat per oferir el servei a domicili de tot el comerç de proximitat. En aquest sentit s’editarà una guia de comerç en format paper per evitar la pèrdua de clients a causa de la fractura digital.

I quant al sector de la restauració, al no cobrar la taxa de terrasses mentre els establiments estiguin tancats se sumarà la possibilitat, quan obrin, d’ampliar per mantenir la capacitat de taules. A més, es treballarà per arribar fins a un 75% de reducció de la taxa per a la temporada 2020-2021, segons la situació.

Cultura, esport i altres costos

També es promouran mesures per incrementar els eixos per a vianants i facilitar el compliment de les mesures de distanciament social. S’obriran nous espais lliures de cotxes a l’eix central en els trams nord, centre i sud i se seguiran senyalitzant carrers i posant jardineres en algunes vies. La inversió en aquest àmbit serà de 300.000 euros.

Finalment, la previsió de costos addicionals amb motiu d’ampliar dispositius de recollida, neteja i desinfecció, segons ho estableixin o recomanin les autoritats competents en els pròxims mesos, se situaria en 630.000 euros.

Amb l’objectiu de recuperar i reforçar la vitalitat cultural, es crearan línies d’ajuts per garantir la supervivència de les entitats, creadors i agents del sector. Així mateix, es dissenyarà una nova aplicació i es faran accions per garantir l’accés universal als continguts culturals.

Notícies relacionades

El recolzament a l’àmbit de l’esport es materialitzarà en la reducció del cost de les activitats d’esport escolar en el cas de famílies amb dificultats, l’augment de les subvencions per a la promoció de l’esport i l’impuls de noves línies de beques per a la pràctica esportiva.

Més notícies de Sabadell