PREVENCIÓ DE LA TRANSMISSIÓ

El Taulí de Sabadell dispensarà el nou tractament de prevenció del VIH a partir del desembre

El 2018, l'Hospital Parc Taulí va registrar 25 nous casos, una xifra «molt més alta de l'esperada»

manel-cervantes-tauli

manel-cervantes-tauli

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els professionals de la Unitat VIH-SIDA del Parc Taulí de Sabadell podran dispensar als seus pacients, a partir d’aquest mes de desembre, el nou tractament per a la prevenció del VIH, l’anomenada profilaxi preexposició (PREP). Així, és una de les 19 unitats funcionals de VIH-SIDA de tot Catalunya autoritzades recentment pel Departament de Salut a fer-ho.

Segons explica el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manel Cervantes, aquest tractament continuat –un sol comprimit al dia– ha demostrat una elevada efectivitat per a la prevenció. Segons s’indica des del Departament de Salut, es recomana a homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals i persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu. Es considera que aquest col·lectiu de persones té una incidència del VIH superior a 2 casos per 100 persones a l’any.

Cal tenir en compte, no obstant, que el PREP té efectes secundaris i que «seguir aquesta teràpia ha de compensar els inconvenients que presenta», expliquen des del Taulí. Es calcula que al Parc Taulí rebran aquest nou tractament entre 40 i 50 pacients.

950 pacients en tractament per VIH-SIDA

D’altra banda, en aquest centre sanitari actualment segueixen tractament per a VIH-SIDA un total de 950 pacients, que, segons explica Cervantes, en la seva gran majoria mantenen el virus indetectable gràcies als nous tractaments terapèutics. En conseqüència, aquests pacients també causen molt pocs contagis a tercers.

El 2018, el Parc Taulí va registrar 25 nous casos, una xifra que, per Cervantes, «continua sent molt més alta de l’esperada, tenint en compte les noves estratègiques de prevenció i diagnòstic que tenim a l’abast, i això és perquè la gent ha perdut la por».

El perfil principal de les persones infectades de nou ja fa temps que no és el consumidor de drogues, apunta Cervantes, que explica que «ara predomina la transmissió sexual, i també hi ha una important afectació de dones migrants procedents de països amb alta prevalença. El cas és que moltes d’elles ni saben que estan infectades i ho detectem quan es queden embarassades i els fem la prova».

La importància de continuar fent ús del preservatiu

Al terreny de la prevenció, Cervantes remarca la importància de continuar fent ús del preservatiu «perquè fins ara és el que s’ha demostrat més eficaç, i deixar d’utilitzar-lo per a l’aparició de la pròxima també seria un error».

Notícies relacionades

En el vessant del diagnòstic, també subratlla la importància «de fer-se la prova cada vegada que es tinguin dubtes d’haver sigut infectat», o fer-se analítiques de control cada tres mesos, ja sigui mitjançant les Unitats de sida, de les ONG vinculades –com ActuaVallès–, o de les farmàcies adherides, que ara també fan la prova ràpida amb una mostra de sang o saliva.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA