ELS ALCALDES DEL 26-M

Marta Farrés: "Sabadell ha de recuperar el lideratge com a capital de comarca"

L'alcaldessa socialista, que al juny va formar govern en minoria amb Podem, assegura que continua oberta a acords amb altres grups

La regidora es mostra contrària a l''AMB del Vallès' que encapçalava el seu predecessor, tot i que aposta per crear "sinergies"

zentauroepp49595783 bar marta farrs190829124043

zentauroepp49595783 bar marta farrs190829124043

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Després de sortir de l’Ajuntament de Sabadell el 2015, la socialista Marta Farrés (Sabadell, 1981) va tornar en les passades eleccions municipals a la primera línia política com la primera dona alcaldessa de la cocapital del Vallès. Farrés va accedir al càrrec després d’un pacte amb Marta Morell, única regidora de Podem, formant així un govern en minoria d’11 regidors.

¿Com ha sigut la tornada a la política?

Han sigut mesos d’aterratge, prendre possessió, formar govern i, a partir d’aquí, marcar prioritats. Ens en vam anar de vacances deixant establertes les línies estratègiques del mandat per, al setembre, començar a treballar seriosament.

¿Quines seran aquestes línies?              

Volem que la ciutat funcioni. A mitjà termini, pretenem impulsar un pla d’inversions, que inclou, per exemple, una nova comissaria de policia municipal. La ciutat també necessita un esforç per projectar com ens la imaginem el 2030. Som capital de comarca i hem de recuperar aquest lideratge, que la gent vegi Sabadell com un referent.

Jordi Ballart, tal com va fer el seu predecessor, Maties Serracant, tal com va fer el seu predecessorplanteja la creació d’un nou òrgan

No crec que hàgim de crear més òrgans. Sí que hi ha una àrea del Vallès potent i cal crear sinergies i aliances, que no s’ha de veure amb una intenció de competir amb Barcelona. Hi haurà vegades que ens aliarem i altres que hàgim de marcar perfil com a comarca; per exemple, respecte al trasllat de l’oncologia pediàtrica. No podem treballar amb la idea que tots els serveis estan centralitzats a Barcelona. Hem de posicionar-nos més enllà de Barcelona, però això no implica anar-hi en contra.

A curt termini, ¿què pot fer l’ajuntament per incidir en problemes com ara el preu del lloguer?

Sabem que introduir pisos públics als barris genera que els preus es continguin. Per això volem crear 500 pisos protegits per a lloguer a través de Vimusa, l’empresa pública de vivenda, i a través de l’empresa mixta. Aquesta última no es va utilitzar gaire en els últims quatre anys, però creiem en la col·laboració publicoprivada i apostarem per aquesta línia.

¿Com es desplegarà el pla de xoc als barris?

Estem aplicant el projecte ‘Govern als barris’. Treballem amb un pla d’inversions, que afectarà tots els barris de la ciutat en termes d’espai públic, per créixer de manera compensada i no tenir una ciutat que avanci a dues velocitats.

Durant la campanya, el PSC es va oposar a la municipalització del servei de neteja. ¿Que Podem apostés per la gestió directa del servei pot fer canviar l’actitud del nou executiu?

No, és un tema que tenim clar. El que ens preocupa és que el servei de neteja funcioni. Durant els últims quatre anys, la ciutat no ha estat en els nivells de qualitat de neteja que requeria. Això no influeix en el fet que es municipalitzi o no; nosaltres no creiem en el sistema de municipalització i els treballadors de l’empresa tampoc ho reclamen perquè tenen bones condicions.

¿Com serà, doncs, la relació amb Smatsa?

Com amb qualsevol altra empresa: ni companyonatge ni persecució; un marc normal de relacions en el qual ells han de complir el servei que estan donant i nosaltres exigir-lo.

En una peça del ‘cas Mercuri’

Explicaré tota la veritat; què és el que sé. Era un viatge institucional de relació entre l’Ajuntament de Sabadell i el de Nador. Això és el que aniré a explicar al jutjat.

El seu govern va retirar la pancarta de 'Llibertat presos polítics' just abans de les vacances. Tot i que ja ho havien anunciat, no van concretar quan es faria

No, va ser una decisió presa arran que s’aprovés en la Junta de Portaveus, l’última realitzada abans de l’estiu. Quan es va aprovar, vam trucar a l’empresa perquè vingués a retirar-la.

¿Es manté oberta la possibilitat que altres grups s’incorporin al govern?

Sí, sempre estem oberts a sumar, sobretot per tenir un projecte de ciutat més ampli. Sempre que es busqui el millor per a Sabadell, ens podem entendre. Estic molt contenta amb el pacte que tenim amb Podem, però evidentment la política és molt llarga. Quatre anys són molts anys i estem oberts a acords, també més enllà de pactes de govern, com poden ser pactes de model de ciutat.

¿Amb quins grups podria pactar? ERC i la Crida no hi semblen disposats.

Em costa molt pactar amb extrems. A Sabadell no tenim Vox, però hauria sigut molt complicat, i amb la CUP també crec que és molt difícil. Sobre els altres grups, podríem pactar amb aquells que tinguin com a únic interès a Sabadell, és l’única línia vermella.

¿Pactar amb Cs o Junts no posaria en risc l’acord amb Morell

Això cal preguntar-ho més a Podem. No estem en una situació de pactes ara mateix, tenim estabilitat en el govern i estem endegant projectes. La meva prioritat no és tant de sigles: en clau municipal, hem de parlar només de Sabadell.

Notícies relacionades

¿No serà complicat governar en minoria?

No depèn tant de mi com de l’oposició. Crec que ni les majories et garanteixen tirar endavant una ciutat, ni les minories et porten al bloqueig, depèn de diferents responsabilitats.

La cara estiuenca de l’alcaldessa de Sabadell

<strong>-¿Se n’ha anat de vacances?</strong>