12 jul 2020

Anar al contingut

ELS ALCALDES DEL 26-M

Marta Farrés: "Sabadell ha de recuperar el lideratge com a capital de comarca"

L'alcaldessa socialista, que al juny va formar govern en minoria amb Podem, assegura que continua oberta a acords amb altres grups

La regidora es mostra contrària a l''AMB del Vallès' que encapçalava el seu predecessor, tot i que aposta per crear "sinergies"

Àlex Rebollo

Marta Farrés: "Sabadell ha de recuperar el lideratge com a capital de comarca"

Després de sortir de l’Ajuntament de Sabadell el 2015, la socialista Marta Farrés (Sabadell, 1981) va tornar en les passades eleccions municipals a la primera línia política com la primera dona alcaldessa de la cocapital del Vallès. Farrés va accedir al càrrec després d’un pacte amb Marta Morell, única regidora de Podem, formant així un govern en minoria d’11 regidors.

¿Com ha sigut la tornada a la política?

Han sigut mesos d’aterratge, prendre possessió, formar govern i, a partir d’aquí, marcar prioritats. Ens en vam anar de vacances deixant establertes les línies estratègiques del mandat per, al setembre, començar a treballar seriosament.

¿Quines seran aquestes línies?              

Volem que la ciutat funcioni. A mitjà termini, pretenem impulsar un pla d’inversions, que inclou, per exemple, una nova comissaria de policia municipal. La ciutat també necessita un esforç per projectar com ens la imaginem el 2030. Som capital de comarca i hem de recuperar aquest lideratge, que la gent vegi Sabadell com un referent.

Jordi Ballart, tal com va fer el seu predecessor, Maties Serracant, planteja la creació d’un nou òrgan administratiu vallesà. ¿Comparteix la seva actitud?

No crec que hàgim de crear més òrgans. Sí que hi ha una àrea del Vallès potent i cal crear sinergies i aliances, que no s’ha de veure amb una intenció de competir amb Barcelona. Hi haurà vegades que ens aliarem i altres que hàgim de marcar perfil com a comarca; per exemple, respecte al trasllat de l’oncologia pediàtrica. No podem treballar amb la idea que tots els serveis estan centralitzats a Barcelona. Hem de posicionar-nos més enllà de Barcelona, però això no implica anar-hi en contra.

A curt termini, ¿què pot fer l’ajuntament per incidir en problemes com ara el preu del lloguer?

Sabem que introduir pisos públics als barris genera que els preus es continguin. Per això volem crear 500 pisos protegits per a lloguer a través de Vimusa, l’empresa pública de vivenda, i a través de l’empresa mixta. Aquesta última no es va utilitzar gaire en els últims quatre anys, però creiem en la col·laboració publicoprivada i apostarem per aquesta línia.

¿Com es desplegarà el pla de xoc als barris?

Estem aplicant el projecte ‘Govern als barris’. Treballem amb un pla d’inversions, que afectarà tots els barris de la ciutat en termes d’espai públic, per créixer de manera compensada i no tenir una ciutat que avanci a dues velocitats.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, en una cafeteria propera a l’ajuntament. / ANNA MAS

Durant la campanya, el PSC es va oposar a la municipalització del servei de neteja. ¿Que Podem apostés per la gestió directa del servei pot fer canviar l’actitud del nou executiu?

No, és un tema que tenim clar. El que ens preocupa és que el servei de neteja funcioni. Durant els últims quatre anys, la ciutat no ha estat en els nivells de qualitat de neteja que requeria. Això no influeix en el fet que es municipalitzi o no; nosaltres no creiem en el sistema de municipalització i els treballadors de l’empresa tampoc ho reclamen perquè tenen bones condicions.

¿Com serà, doncs, la relació amb Smatsa?

Com amb qualsevol altra empresa: ni companyonatge ni persecució; un marc normal de relacions en el qual ells han de complir el servei que estan donant i nosaltres exigir-lo.

En una peça del ‘cas Mercuri’ vostè figura com a beneficiària d’un viatge a Nador pagat per Smatsa. ¿Quin serà el seu testimoni en seu judicial?

Explicaré tota la veritat; què és el que sé. Era un viatge institucional de relació entre l’Ajuntament de Sabadell i el de Nador. Això és el que aniré a explicar al jutjat.

El seu govern va retirar la pancarta de 'Llibertat presos polítics' just abans de les vacances. Tot i que ja ho havien anunciat, no van concretar quan es faria. ¿Es va triar la data per diluir les crítiques que aquesta mesura va generar entre l’independentisme?

No, va ser una decisió presa arran que s’aprovés en la Junta de Portaveus, l’última realitzada abans de l’estiu. Quan es va aprovar, vam trucar a l’empresa perquè vingués a retirar-la.

¿Es manté oberta la possibilitat que altres grups s’incorporin al govern?

Sí, sempre estem oberts a sumar, sobretot per tenir un projecte de ciutat més ampli. Sempre que es busqui el millor per a Sabadell, ens podem entendre. Estic molt contenta amb el pacte que tenim amb Podem, però evidentment la política és molt llarga. Quatre anys són molts anys i estem oberts a acords, també més enllà de pactes de govern, com poden ser pactes de model de ciutat.

¿Amb quins grups podria pactar? ERC i la Crida no hi semblen disposats.

Em costa molt pactar amb extrems. A Sabadell no tenim Vox, però hauria sigut molt complicat, i amb la CUP també crec que és molt difícil. Sobre els altres grups, podríem pactar amb aquells que tinguin com a únic interès a Sabadell, és l’única línia vermella.

¿Pactar amb Cs o Junts no posaria en risc l’acord amb Morell, que va reiterar que no pactaria amb la dreta "ni catalana ni espanyola"?

Això cal preguntar-ho més a Podem. No estem en una situació de pactes ara mateix, tenim estabilitat en el govern i estem endegant projectes. La meva prioritat no és tant de sigles: en clau municipal, hem de parlar només de Sabadell.

¿No serà complicat governar en minoria?

No depèn tant de mi com de l’oposició. Crec que ni les majories et garanteixen tirar endavant una ciutat, ni les minories et porten al bloqueig, depèn de diferents responsabilitats.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, posa per a EL PERIÓDICO. / ANNA MAS

La cara estiuenca de l’alcaldessa de Sabadell

-¿Se n’ha anat de vacances?

-Amb la família vam fer un viatge per la costa. Soc molt de sol i mar. Però mai acabes de desconnectar, una cosa que no m’havia passat abans. Tinc una inquietud que altres companys que han sigut alcaldes ja m’han dit que no te la treus fins que deixes el càrrec.

-¿Preparada per al nou curs?

-I amb ganes de començar a fer coses. Quan tens clar on vas, vols començar a caminar.  Quatre anys es fan molt curts i, per això, cal treballar des del primer instant.

-¿Encara practica cant coral?

-No, arran de la campanya, la precampanya... tinc un nòdul i he d’anar al logopeda perquè em van dir que havia de fer alguna cosa per evitar que m’operessin. Així que ara no canto, tot i que m’agrada molt i no descarto tornar-hi en un futur.

-¿Algun concert recent?

-L’últim va ser el dels Back Street Boys. També vaig anar a veure Roxette al Palau Sant Jordi.

-¿Algun que esperi a la Festa Major?

-Tinc ganes d’escoltar Bebe. Però bé, la Festa Major al final és sortir i t’enganxes al que ete trobis: hi ha coses a tot arreu.