PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El Pla Estratègic de Participació de Sabadell reformularà els òrgans participatius a la ciutat

Els Consells del Districte no es constituiran amb el nou ajuntament, pendents del que determini el nou Reglament de Participació

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, en roda de premsa.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, en roda de premsa. / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El passat 28 de març, el Ple municipal va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic de Participació de Sabadell, després d’un període en què “la ciutadania, les entitats i les diferents formacions polítiques han participat en la seva elaboració”, segons expliquen des de l’Ajuntament.

La seva confecció respon als compromisos marcats en el Pla de Mandat i recull les línies estratègiques, els objectius i les accions entorn de les polítiques de participació. Un dels objectius principals d’aquest Pla és "la creació de nous àmbits de participació, presencials o virtuals, que afavoreixin la interrelació entre la ciutadania, les entitats i l’administració," afirmen des de l’Ajuntament de Sabadell.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions Veïnals (FAV) de Sabadell, Manuel Navas, ha criticat que "l’ajuntament no ha comptat amb l’opinió de la Federació, no ens van consultar res fins tres dies abans d’aprovar el Pla. S’haurà d’esperar que anunciïn propostes concretes per posicionar-nos-hi a favor o en contra”.

Des de l’ajuntament, afirmen que "el Pla incorpora el desenvolupament de processos participatius sobre l’espai públic i pretén implicar aquells ciutadans que habitualment no estan acostumats a intervenir en els temes de la ciutat". En la mateixa línia, el Pla regula el funcionament dels espais de participació, ja siguin territorials, sectorials o taules de treball.

Desapareixen els Consells del Districte

El passat Ple va aprovar també la derogació del Reglament Municipal dels Consells del Districte. Navas s’ha manifestat a favor d’aquesta mesura i ha aclarit que “des de la FAV fa 10 anys que demanem que s’eliminin, els veïns no tenen cap capacitat de proposició en ells”.

Si bé en els seus inicis els Consells van tenir utilitat, ara han passat a ser òrgans informatius de l’activitat municipal, però no òrgans de veritable participació. El reglament dels Consells del Districte, va ser aprovat el 1997 i modificat el 2017 i des d’aleshores ha sigut l’únic referent com a canal formal de participació ciutadana territorial.

Notícies relacionades

El mateix Pla Estratègic preveu que a l’inici del pròxim mandat no es constitueixin els Consells i que s’obri un període màxim de dos anys per elaborar el nou Reglament de Participació Ciutadana.

Més notícies de Sabadell  a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments