Sabadell estrena les seves dues noves estacions de Ferrocarrils

En faltaran tres més per completar l'ampliació a la ciutat

La culminació de les obres duplicarà el nombre d'usuaris

Puigdemont inaugura noves estacions de FGC a Sabadell.

Puigdemont inaugura noves estacions de FGC a Sabadell. / ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

Amb quatre anys de retard i sense estar del tot acabada, Sabadell ha inaugurat aquest dilluns la primera fase de l'ampliació de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a la capital vallesana.

Les estacions de Can Feu–Gràcia i Sabadell Plaça Major s'han presentat en societat, en una jornada de portes obertes perquè la ciutadania conegui les dues noves parades que aquest dimarts quedaran connectades de manera definitiva a la xarxa.

El projecte d'ampliació es va anunciar el 2007, amb la previsió de finalitzar les obres el 2012. La realitat i els problemes pressupostaris van endarrerir els calendaris, paralitzant durant uns mesos els treballs i allargant davant la desesperació de molts usuaris l'espera, ja que mentre es treballés sota terra tindria lloc una afectació en superfície, amb talls de carrers i places als voltants de les futures estacions.

Tot i així, aquest dilluns s'ha marcat un abans i un després en la història dels FGC a Sabadell. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit l'acte d'inauguració de les dues noves estacions, que substitueixen les fins ara parades de Sabadell Estació i Sabadell Rambla perquè durant la primavera que ve entrin en funcionament les tres estacions restants de la xarxa local, La Creu Alta, Sabadell Nord Ca n’Oriac–Parc del Nord. Això suposarà fer arribar el tren al nord de la ciutat i obtenir un intercanviador amb Rodalies.

Quan estigui completada la xarxa, es calcula que s'arribarà a  Quan estigui completada la xarxa, es calcula que s'arribarà a la xifra de 5 milions de passatgers el 2020 a la ciutat de Sabadell 

“Es tracta d'una ampliació que dotarà la ciutat d'un metro real”, assenyalava el 'conseller' de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que recordava que les cinc parades de FGC se sumarien a les tres ja existents de Rodalies. En total l'obra haurà suposat una inversió de 430 milions d'euros.

INCREMENT D'USUARIS

Les dues noves estacions compten amb una estètica moderna que barreja l'aspecte tradicional de les estacions de FGC amb l'estil brutalista, deixant davant els ulls de l'usuari l'esquelet de la infraestructura. La idea és fer extensiu aquest estil a la resta de les tres estacions pendents d'inauguració.

Notícies relacionades

Quan estigui completada la xarxa, es calcula que s'incrementarà el volum d'usuaris arribant a la xifra de 5 milions de passatgers el 2020 a la ciutat de Sabadell. Es preveu que aqusest any 2016 es tanqui amb 2,5 milions de viatgers.

"Hem tancat el 2015 amb 2,1 milions de passatgers, aquest 2016 ronda els 2,5 milions i estimem que el 2020 arribarem als 5 milions", ha apuntat el president de FGC, Enric Ticó. Les xifres també són igualment espectaculars per a la xarxa de la veïna Terrassa, que ja va ampliar la seva xarxa el 2015. Entre les dues ciutats s'espera arribar als 10 milions de viatgers en els propers quatre anys.