l'estiu de la Covid-19

Els ports esportius de la Costa Brava, a l'espera de l'arribada dels turistes europeus

Està permès sortir a navegar amb restriccions de l'aforament i si es té l'embarcació dins la mateixa regió sanitària

calella-calella-de-palafrugell-catalonia-costa-brava

calella-calella-de-palafrugell-catalonia-costa-brava

3
Es llegeix en minuts
Acn

Els ports esportius de la Costa Brava esperen que es flexibilitzin les restriccions en la mobilitat per arrencar la temporada. El director gerent del Club Nàutic l’Escala i vicepresident de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), Raimon Roca, ha concretat que la meitat dels usuaris dels ports gironins són estrangers (majoritàriament europeus) i que també hi ha molta afluència de navegants de l’àrea metropolitana de Barcelona. En la fase 1, es permet sortir a navegar a una distància màxima de 12 milles, amb restriccions de l’aforament i si es té l’embarcació amarrada dins la mateixa regió sanitària on es viu. «Preveiem recuperar progressivament l’activitat a mesura que es vagi permetent més mobilitat», apunta Roca.

La imatge habitual de l’estiu a la Costa Brava és la de les platges plenes i multitud d’embarcacions navegant. Una postal que ja s’hauria començat a veure al final d’un maig amb unes temperatures gairebé d’estiu. La crisi sanitària i les restriccions a la mobilitat han impedit, fins al moment, que la immensa majoria dels usuaris hagin pogut disfrutar de les platges i el mar. En la fase 1, els propietaris o arrendataris d’embarcacions recreatives han pogut tornar a navegar, però amb certes limitacions.

D’entrada, només poden agafar embarcacions les persones que les tenen amarrades en ports dins la regió sanitària on viuen. I es poden desplaçar a un màxim de 12 milles de distància.

Límit d’aforament

A més, també hi ha limitacions en l’aforament. L’ocupació a bord no pot superar el 50% del nombre de persones autoritzades en els certificats de l’embarcació. Aquesta restricció no s’aplica en el cas dels nuclis familiars que conviuen. El pla de desescalada fixa que, en qualsevol cas, no hi podrà haver més de deu persones per embarcació. «La crisi sanitària ens havia fet suspendre tota l’activitat però, en canvi, hem hagut de mantenir els ports en funcionament perquè són infraestructures d’abric que han d’estar obertes», ha recalcat Raimon Roca.

El vicepresident de l’ACPET també remarca que, durant aquests mesos amb la navegació suspesa, l’activitat s’ha centrat a mantenir les instal·lacions, custodiar les embarcacions i atendre les demandes d’informació dels propietaris i usuaris que no podien anar a fer el manteniment. Durant la fase 1, els usuaris que tenen l’embarcació a la mateixa regió sanitària ja han pogut sortir a navegar però els ports esportius de la Costa Brava esperen que s’aixequin les restriccions en la mobilitat per posar en marxa la temporada. «Pensem que el moviment es recuperarà progressivament, serà un estiu atípic, però som optimistes», ha afirmat Raimon Roca.

Esperant el turisme 

Segons remarca, als ports de la Costa Brava la meitat dels clients i usuaris són estrangers, principalment europeus. I de la resta, dues terceres parts provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona. «Creiem que els serveis aniran augmentant progressivament, a mesura que la mobilitat es vagi permetent», ha destacat.

Notícies relacionades

Els ports ja s’han preparat per adaptar els serveis a les mesures sanitàries i higièniques, traçant circuits per reduir al màxim el contacte físic amb el client i establint protocols per garantir la distància social i les desinfeccions després de cada ús de les embarcacions que es lloguen o dels equips per fer esports aquàtics, com les planxes de surf, de pàdel o de kite. «A la Costa Brava, en particular, pensem que a mesura que es recuperi la mobilitat entre els països a Europa, recuperarem més la normalitat, tot i que sigui una normalitat atípica», ha remarcat Roca.

A més, també recorda que molts dels usuaris estrangers dels ports esportius tenen segones residències a les poblacions de la costa: «Som optimistes i ens imaginem un estiu amb gent als ports i al mar, complint les distàncies de seguretat i les mesures d’higiene».