DEL 2 AL 13 DE DESEMBRE

Rubí presentarà en la Cimera Mundial del Clima el seu projecte educatiu sobre estalvi energètic

La ciutat ha sigut convidada a la COP25, que acollirà el projecte 50/50, pel qual les escoles rebaixen la despesa energètica i reben l'estalvi com a subvenció

«Podrem parlar de com en un municipi de 80.000 habitants els nens i nenes han fet un estalvi importantíssim», afirma l'alcaldessa, Ana M. Martínez

rubi

rubi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ciutat catalana de Rubí (Vallès Occidental) serà present en la Cimera Mundial del Clima COP25, que se celebrarà a Madrid del 2 al 13 de desembre. Així ho va anunciar l’alcaldessa del municipi, Ana María Martínez Martínez (PSC), dimecres passat després de rebre la invitació de presentar el projecte d’estalvi energètic 50/50, una experiència entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica que es desenvolupa als centres educatius de Rubí.

Concretament, el projecte 50/50, emmarcat en l’estratègia de ciutat a favor de l’eficiència energètica ‘Rubí brilla’, consisteix que la comunitat educativa «treballi en equip per reduir el consum energètic i les emissions contaminants», apunten des de l’Ajuntament de Rubí. Així, els centres educatius es comprometen a rebaixar la seva despesa energètica i el consistori torna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. 

Quant a l’altra meitat dels diners estalviats, el consistori els inverteix en mesures d’eficiència energèticals centres per continuar augmentant l’estalvi en el futur. El projecte es va implantar el 2012 a Rubí i, en aquests moments, està consolidat en una dotzena d’escoles públiques de la ciutat, aconseguint un estalvi energètic global pròxim als 300.000 euros. 

Els nens com «guerrers energètics»

Sobre la participació de Rubí en la Cimera Mundial del Clima, l’alcaldessa Ana María Martínez ha afirmat: «Podrem parlar de com en un municipi de 80.000 habitants els nens i nenes de les escoles, en forma de guerrers energètics, han sigut capaços de fer un estalvi importantíssim i de com ha influït directament al camí cap a un canvi de model energètic». 

La presència de Rubí en la Cimera Mundial del Clima s’ha donat a conèixer coincidint amb l’acte de constitució del nou Consell dels Nens i Adolescents de Rubí per al curs 2019-2020, que va tenir lloc alTeatre Municipal La Sala. Una trobada conduïda pelMag Lari, que també va servir per celebrar el 20è aniversari d’aquest òrgan participatiu. Antics i nous consellers, acompanyats de les seves famílies i dels representants dels centres educatius, es van reunir per fer balanç de les tasques realitzades durant l’últim any i oficialitzar l’entrada dels nous integrants. 

Durant el seu parlament durant la constitució del Consell, l’alcaldessa va agrair els consellers «la dedicació, el treball i la responsabilitat cap a la ciutat» i va posar de relleu el dret de la infància a «expressar la seva opinió i que aquesta es tingui en compte en els assumptes que els afecten». Un exercici que la Declaració de Colònia, firmada recentment per Rubí, defineix com a «participació significativa». 

50.000 euros en mans dels nens

Tal com va enunciar Martínez, la nova comesa del Consell de Nens i Adolescents serà «ajudar l’ajuntament a decidir la destinació dels 50.000 euros delsPressuposats Participatius 2020 destinats a la infància». Per la seva banda, el consistori ja ha anunciat que la ciutat tindrà «aviat» nous bancs i una vintena de passos per als vianants plens de colors i formes amb frases que van pensar els més petits.

Notícies relacionades

L’acte celebrat aquest dimecres va comptar també amb l’assistència del regidor d’Infància i Educació, Víctor García Correas, que va remarcar la importància de la participació dels nens en la vida pública: «No són només ciutadans de futur, sinó que ara ja són ciutadans de ple dret. Els hem d’escoltar, la seva opinió és important», va concloure Correas.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA