OBRES AGENDADAS

Rubí retirarà el 2022 la línia d'alta tensió de Can Fatjó

El consistori assumirà inicialment el cost de l'actuació, que una vegada acabada anirà a càrrec de la Generalitat

image

image

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

 L’Ajuntament de Rubí ha anunciat aquest dilluns que el reclamat desplaçament de la línia d’alta tensió que travessa el barri de Can Fatjó es farà efectiu el 2022 i que el consistori assumirà inicialment el cost de les tasques, una inversió que posteriorment haurà de tornar la Generalitat.

Va ser precisament el govern català, a instàncies del Parlament de Catalunya, el que va dur a terme l’estudid’impacte ambiental de les línies d’alta tensió de tot el país, que va situar entre les de més impacte la línia de 220 kv que travessa l’avinguda Can Fatjó.

Prenent com a referència aquest estudi, l’any 2006 el consistori rubinenc il’Institut Català de l’Energia (ICAEN) van firmar un conveni que contemplava el desplaçament de la línia, el cost de la qual es repartiria entre l’ajuntament, que assumiria el 20% de la inversió, i l’ICAEN, que aportaria el 80% restant.

Paral·lelament, Red Eléctrica Espanyola, titular de la línia, assumia el cost de la redacció del projecte, que va quedar paralitzat el 2010 com a conseqüència de la crisi econòmica, que va fer que la Generalitat no consignés cap partida a aquestes tasques argumentant que havia d’atendre altres prioritats.

Fa tres anys, l’ICAEN va denunciar el conveni i l’Ajuntament va recórrer la denúncia, que es troba ara en via de resolució per part de la Generalitat. Mentrestant, el Govern ha plantejat a l’alcaldessa Ana María Martínez les opcions del consistori: esperar i exigir a la Generalitat la suma acordada o assumir el cost del projecte i reclamar després la part corresponent al Govern.

Martínez assegura que han decidit optar per aquesta segona via perquè “considerem que Rubí no pot esperar més”, i ha denunciat “que la Generalitat s’hagi desentès de les preocupacions dels rubinencs”, la qual cosa ha obligat l’ajuntament a assumir “competències que no li corresponen”.

Notícies relacionades

Així, està previst que sigui l’any 2022 quan es duguin a terme les tasques per fer efectiva la retirada de la línia, un projecte que s’explicarà amb més detall en la Comissió Municipal de l’Energia del 7 de gener, en la qual el consistori farà públic el resultat de les reunions mantingudes la setmana passada.  

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA