PREVISIÓ ELECTORAL

El PSC, ERC i Cs lideraran les municipals a Rubí, segons una enquesta de Dialoga

El sondeig, realitzat per a la formació socialista, preveu una pujada del constitucionalisme i menys presència independentista en el consistori per al 2019

Quan falten vuit mesos perquè se celebrin els comicis, el 25,29% de la ciutadania de Rubí encara no sap qui votarà

rubi

rubi

2
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser

El PSC, ERC i Ciutadans (Cs) lideraran les eleccions municipals del 2019 a Rubí, segons la previsió electoral d’una enquesta realitzada per l’empresaDialoga per al PSC de la ciutat del Vallès Occidental. 

Es tracta del primer gran sondeig en el municipi 8 mesos abans dels comicis, el qual suposa una primera aproximació al futur electoral de la política municipal de Rubí. La mostra de Dialoga és de 800 ciutadans de la localitat entrevistats telefònicament i presencialment entre el3 i 7 de setembre passats. 

Els resultats situen els socialistes al capdavant una vegada més, amb 8 regidors (2 més que en l’actualitat), que, sumats als 5 que s’estimen per a Ciutadans (que en guanyaria un), deixaran la porta oberta a una possible aliança constitucionalista per aconseguir la majoria absoluta (13 regidors) del ple municipal per primera vegada.

ERC, d’altra banda, se situa altre cop en segona posició i guanya un regidor respecte a les eleccions del 2015, i es queda amb 6 per al pròxim mandat, amb un 4,5% de vots més, cosa queretalla distàncies amb el PSC d’Ana María Martínez.  

Estimació de regidors en les eleccions municipals de Rubí segons l’enquesta de Dialoga / DIALOGA

Creixement d’ERC

Els republicans són, segons l’enquesta, els que més augmentaran en nombre de vots respecte als anteriors comicis (un 4,52% més), mentre que en nombre de regidors l’augment més gran el liderara el PSC, que es torna a situar en els 8 obtinguts en les municipals del 2011.

Així, ERC obtindrà 6 regidors, un més que el 2015, i la seguiran Cs, amb 5; Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i PP, amb 2; ICV i el PDECat, amb 1, i Veïns per Rubí (VxR) perdrà el seu únic regidor.  La pujada del PSC i Cs i la pèrdua d’un regidor d’AUP i el PdeCAT suposaran que el bloc independentista perdi poder en el consistori, malgrat la pujada d’ERC.

Si revela cap tendència aquesta primera aproximació és que les tres primeres forces –PSC, ERC i Cs– sortiran reforçades tant en vots com en regidors de les pròximes municipals, una cosa que anirà en detriment dels altres grups municipals, especialment de Veïns per Rubí (VxR).

Un 25% d’indecisos

Segons les dades de l’enquesta, el 19,19% dels ciutadans no simpatitza amb cap partit o no creu que les seves idees estiguin d’acord amb les de cap formació, un clar reflex de la desafecció política generalitzada.

Una altra conseqüència d’aquesta desafecció i, sobretot, de l’actual i complexa situació de la política catalana és el nombre d’indecisos. Quan falten vuit mesos perquè se celebrin els comicis,el 25,29% de la ciutadania de Rubí no sap encara quin partit votarà, cosa que deixa entreveure uns mesos de campanya electoral intensos, en què les diferents formacions hauran de lluitar per convèncer un gruix de votants que serà determinant.

Més participació

En les eleccions autonòmiques, l’alta participació va beneficiar el 2017 la formació Cs, que va aconseguir superar la segona força, ERC, per més de 6.000 vots, i va aconseguir doblar pràcticament el PSC. En aquest cas, el 80,21% de ciutadans cridats a les urnes van anar a votar, amb màxims històrics des del 1980.

Notícies relacionades

Tot i que en el cas de les eleccions municipals la participació no acostuma a ser tan alta, sí que és cert que el 2015 el nombre de votants va augmentar en gairebé cinc punts respecte a les anteriors eleccions, i va passar de votar el 46,42% el 2011 de la població a fer-ho el 51,18% el 2015.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA