La ultradreta espanyola que va abraçar el putinisme

Una representació d’ultres espanyols ha peregrinat a Moscou per a un congrés de russòfils

Al principi no hi havia cap relació visible, res que connectés l’oposició a 

les exhumacions del Valle de los Caídos amb la defensa de la invasió d’Ucraïna. En aquest final d’hivern, però, s’han fet visibles connexions entre Cuelgamuros i Moscou que fins i totdeixarien perplex Franco.

La ultradreta espanyola que va abraçar el putinisme

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ja no és tabú: complerts els dos anys de l’inici de l’"operació militar especial" de Vladímir Putin contra territori ucraïnès, faccions i activistes de la ultradreta espanyola han deixat d’ocultar relacions amb el Govern rus i el seu aparell de relacions exteriors. I ha sigut en ocasió d’una trobada celebrada fa poc a Moscou, dos dies de relacions públiques i rearmament ideològic del Kremlin amb les seves terminals i simpatitzants a l’estranger: el 26 de febrer, el Fòrum de la Multipolaritat (o més aviat d’oposició a l’OTAN), i el 27 de febrer, el 2n Congrés del Moviment Internacional Russòfil, un conclave posat en marxa pel Govern rus l’any passat després de la cadena de sancions internacionals contra Rússia.

Un dels objectius d’aquests esdeveniments ha sigut proclamar al món que, com va dir a les càmeres de la televisió RT un ponent enviat per Cuba, "Rússia no està sola". Certament, entre les persones que li han fet companyia hi havia una representació d’ultres espanyols que han passat dels aldarulls al carrer de Ferraz a Madrid a la moqueta del Centre de Convencions Lomonosov de la Universitat Estatal de Moscou, que va acollir l’esdeveniment. RT, la televisió estatal proscrita per la UE per difondre desinformació desestabilitzadora, va descriure el congrés russòfil com una trobada de 300 experts que són "l’elit de la intel·lectualitat de la multipolaritat".

I al capdavant d’aquest batalló d’intel·lectuals, el filòsof Aleksandr Duguin, ideòleg de capçalera de Putin, pensador venerat pels oligarques que sostenen el president i pare mossegat per la guerra: un atemptat amb bomba suposadament dirigit contra ell va assassinar la seva filla, Dària Dúgina, la nit del 20 d’agost del 2022.

A Duguin li va correspondre fer un discurs de benvinguda als russòfils d’uns quants països. Els va dir que "la civilització occidental" és "arrogant, audaç, agressiva, enganyosa, depredadora i perillosa" i que "ha intentat portar la nostra joventut tan lluny com ha pogut de la fe i la tradició". No és carlisme, encara que s’hi assembli, sinó una forma d’integrisme que val per explicar la segona fase de la invasió d’Ucraïna, a la qual assisteix el món des del 24 de febrer del 2022. Per parar els peus a aquesta civilització i aquest allunyament dels valors "estem en combat mortal amb Occident a Ucraïna", va dir.

Acabat el congrés, Duguin va publicar a Geopolitika, portal de difusió del seu ideari i de postulats del Kremlin a Espanya, algunes afirmacions més del gust del col·lectiu ultra d’aquest país. Aquesta, per exemple: "Les persones transgènere són la transició dels individus humans cap als individus transhumans". O aquesta altra: "Occident, una vegada que va rebutjar el cristianisme i l’edat mitjana, va començar a actuar com els porcs de l’Evangeli de Lucas que es van precipitar al buit". Tot i que Duguin no és ni de lluny catòlic, són paraules que subscriuria l’arquebisbe Carlo Maria Viganò, principal cara de l’integrisme catòlic i ponent convidat al congrés.

Participació espanyola

Entre els ponents d’aquesta elit intel·lectual descrita per RT hi havia el professor espanyol de la Universitat Carlos III Guillermo Rocafort, conegut activista de la ultradreta, propagandista durant les nits d’aldarull del moviment Noviembre Nacional, les concentracions contra l’amnistia i contra el PSOE al carrer de Madrid on tenen la seu els socialistes.

En una d’aquelles nits va titllar a les xarxes socials de "força d’ocupació" els antiavalots de la Policia Nacional, als quals va acabar denunciant. Aquell novembre tan tens, el mes en què la ultradreta commemora la mort de Franco, ja feia set mesos que el Tribunal Suprem havia rebutjat un recurs de l’Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica contra les exhumacions de republicans (i alguns morts del bàndol franquista) a les criptes del Valle de los Caídos.

El portaveu d’aquesta associació és Rocafort. L’entitat dona suport a una convocatòria per al 3 d’abril, un homenatge als frares que custodien el recinte monumental, en el 65 aniversari de la seva arribada a l’abadia de Cuelgamuros. L’11-M passat, l’associació va repetir 14 vegades en el seu perfil de la xarxa social X aquest missatge: "L’11-M va ser el PSOE".

Rocafort va acudir a Moscou a expressar el seu desig que la multipolaritat que promou Putin acabi amb "dos segles de balcanització de les nacions hispanes", i a argumentar una proposta que no pot ser més del gust del Kremlin: que Espanya abandoni la UE i l’OTAN. L’ambaixada de la Federació Russa a Madrid va fer una salutació a Rocafort a les xarxes socials: "Sempre seràs benvingut". Abans, el professor espanyol, després de conèixer Duguin a Moscou, l’havia qualificat de "far de la intel·lectualitat europea".

No és descartable –potser quan acabi la guerra– un tour de Duguin per Espanya per explicar les seves tesis estratègiques euroasianistes i la seva teoria de les set civilitzacions i la multipolaritat, o, en fi, el seu antiatlantisme. De moment, mentre no és possible aquest gir, són ultres espanyols els que peregrinen a Moscou.

Aquesta vegada ha sigut a un congrés en què l’organització ha venut la participació del propietari de l’agència xinesa Guancha.cn, i de Pierre de Gaulle, net del general francès, i d’una dels caps de l’extrema dreta alternativa francesa, o de Vittoria Alliata de Villafanca, noble italiana, traductora d’El Senyor dels Anells; el seu tret destacable per a l’esdeveniment rus és ser "descendent d’una família molt antiga, que es remunta als reis llombards".

Entre aquests assistents, un jove propagandista espanyol que es va enfrontar amb els antiavalots a Ferraz i va ser retingut per la policia, un activista aclamat per les xarxes de Noviembre Nacional que mou Revuelta, l’associació juvenil de Vox. RT el va entrevistar en una peça gravada. "Units podem crear una alternativa molt positiva per al món", va dir.

Una vegada més la narrativa contra la UE i l’OTAN, o qualsevol altre pacte internacional que no sigui amb la Rússia de Putin. El filòsof Duguin va poder fer osmosi de part d’aquest argumentari en una entrevista que aquest altre convidat espanyol li ha fet per a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Després, com en una partitura, una successió de missatges. Després de la difusió de l’entrevista a Duguin, ara, al març, aparicions del ministre conseller de l’ambaixada russa a Espanya, Dmitry Sokolov, en canals de webTV ultres com El Toro TV i EDA. En el segon canal el va entrevistar un activista neofalangista, Javier Isac, un dels convidats espanyols a l’Ambaixada russa pel seu dia nacional, el 9 de maig. En l’altra entrevista, el vell argument del Kremlin: Rússia es veu obligada a actuar davant l’expansionisme de l’OTAN. "Rússia no amenaça ningú", va insistir el diplomàtic.

"No considerem Espanya un enemic, però sí que ha pres decisions inamistoses en relació amb Rússia", va dir Sokolov.