Els detonants del botó electoral

Aragonès es va fixar el repte de compensar la seva minoria parlamentària amb l’aprovació de tres pressupostos consecutius, però això ahir se’n va anar en orris. La campanya electoral catalana s’inaugura avui mateix a Madrid amb el debat i aprovació de la llei d’amnistia.

Els detonants del botó electoral

J. R.

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La decisió del president, Pere Aragonès, d’avançar les eleccions després de la col·lisió amb els Comuns pel Hard Rock i el fracàs dels comptes ha estat influïda també per altres condicionants.

El candidat de Junts.

El principal avantatge per a ERC és que, a diferència del seu principal contrincant en el flanc independentista, ja té candidat oficial i oficiós. Aragonès va ser coronat per acabar amb el debat intern que va desencadenar l’amnistia sobre si Oriol Junqueras havia de tornar a la primera línia política quan fos exonerat. Junts, en canvi, manté viu el debat intern. La presidenta Laura Borràs està inhabilitada i, igual com Junqueras, el secretari general Jordi Turull segueix fora del joc institucional fins que els jutges apliquin l’amnistia. Així que a JxCat donen per descomptat a Josep Rull com a candidat de facto, tot i que apunten que Carles Puigdemont podria ser el cap de cartell.

El PSC i el cas Koldo.

El retard en l’aprovació de l’amnistia al Congrés va impactar en els plans de Sánchez, però encara més l’esclat d’una trama de corrupció que esquitxa les files socialistes: el cas Koldo. En els pitjors episodis de la pandèmia, el candidat del PSC, Salvador Illa, era ministre de Sanitat i fins ara no es coneix cap contracte vinculat a la trama per part del ministeri que liderava. Fonts socialistes reblen que Illa no va tenir contacte amb els investigats, però diverses formacions li han demanat que doni explicacions. Illa pot lluir haver encadenat ja tres victòries consecutives: catalanes, municipals i generals.

El Hard Rock dels Comuns.

Els Comuns han entrat ja en campanya durant la negociació dels pressupostos disposats a marcar perfil ecologista, un espai que veuen orfe per l’aïllament de la CUP al tauler polític, la disposició del PSC al Hard Rock i els dubtes en ERC sobre el casino. Per als morats anar ara a unes eleccions no és una mala idea: ja no governen Barcelona, busquen rellançar-se com a projecte i miren d’exhibir-se com una força política que no cedeix, malgrat que el que embarranqui siguin els pressupostos. Esquerra, per la seva banda, amaneix ja el missatge que els morats han sigut "irresponsables", burxant que contribueixen a mantenir "les retallades de CiU", com ja va insinuar el president en una entrevista a EL PERIÓDICO, per disputar vots i guanyar simpaties entre sindicats i patronals que urgien a l’aprovació dels comptes públics.

Notícies relacionades

La sequera, l’amnistia i el finançament.

A la Generalitat veien amb preocupació continuar 10 mesos més amb vetos creuats entre partits i davant un estiu d’emergència per sequera. Aragonès ha fet el pas al·legant que quan arribin les restriccions, hi haurà nou Govern. Això sempre que no es tardi tres mesos més en pactar-lo, com el 2021. Però, ¿quins triomfs pot lluir ERC en campanya? Hi ha dos assumptes que impacten en el Congrés i en la complexa majoria que sustenta Sánchez. Esquerra i Junts pugnaran per aconseguir la paternitat de l’amnistia, però també pel model de finançament. La negociació dels Pressupostos ja està descartada perquè Sánchez ha preferit no arriscar, però depèn dels independentistes. De fet, la campanya electoral s’inaugura avui mateix a Madrid amb el debat i aprovació de la llei d’amnistia.