Consells d’emprenedor a emprenedor

Consells d’emprenedor a emprenedor

paula clementE

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El 4YFN tanca una edició per la qual han passat més de 900 empreses participants, uns 9.000 emprenedors, 5.000 inversors que representen a fons per valor de 50.000 milions d’euros i 350 conferenciants. Entre ells, diversos referents de l’univers emprenedor: des d’Oscar Pierre (Glovo) fins a Laura Urquizu (Red Points), passant per Pau Gasol.

Yossi Vardi (president del 4YFN).

El president de l’esdeveniment va reflexionar, en la sessió inaugural, sobre com ha evolucionat l’emprenedoria. "Fins fa 15 anys, la innovació era monopoli de les grans companyies, internet va permetre democratitzar això i avui tens un ordinador per 200 dòlars, pots obrir un compte amb qualsevol proveïdor de serveis al núvol i entrar al mercat de l’emprenedoria", va plantejar aquest empresari israelià. Dit això, el seu principal consell no ha mutat: preguntar-se a un mateix si pot assumir un cop de puny o si un cop el fa enfadar i frustrar. "El fracàs és el cost de triomfar", va sentenciar. "Si no pots tolerar el fracàs, no siguis emprenedor", va aconsellar.

Oscar Pierre (Glovo).

L’entrevista pública al cofundador de Glovo va deixar diverses lliçons. Sobretot, en relació amb el que faria diferent: primer, controlar el cost de créixer; segon, ser previngut a l’anunciar rondes de finançament. "El dia que anuncies que tens molts diners al banc, es desencadena una cascada de microdecisions en què tothom deixa d’empènyer", assegura. També va advertir de la importància de ser humil i, tal com va recomanar al seu costat la fundadora de Seaya, Beatriz González, planificar amb una antelació de dos anys el moment de la venda de l’empresa. En aquest sentit, Pierre va reconèixer que, si no haguessin tancat l’acord amb Delivery Hero, ara tindrien un gran problema: inversors amb urgència per sortir i inversors amb necessitat de més retorn del que podrien rebre.

Laura Urquizu (Red Points).

L’empresa que presideix porta aixecats 70 milions d’euros, així que s’ha convertit en una experta del que requereix el capital de risc. "Al principi, quan parles amb un business angel, tot va de la passió, de la missió, del projecte...". Segons el seu parer, en aquesta fase, és el que més busca un inversor, tot i que l’emprenedor no hagi de perdre de vista que el seu objectiu ha de ser trobar una manera de ser rendible. El seu principal consell per a empreses en fase més avançada, les scale-ups, és assumir que a una ronda de finançament abundant no es pot acudir només amb bona actitud. "Quan vas a sèries B i C, comencen a guanyar importància els KPIs: no pots anar a una Sèrie B mostrant només passió i idees, has de mostrar mètriques i com has fet el que has fet".

Jordi Romero (Factorial).

El cofundador i conseller delegat de Factorial va relacionar els seus errors més grans amb el factor humà: contractar, no contractar, acomiadar... i, sobretot, donar per fet que la gent sap coses. "El món és ple d’idiotes amb bones intencions", va resumir. Tenint en compte pel seu discurs, la cultura de la seva empresa va patir després d’una contractació que es feia amb la intenció de resoldre ràpid un problema que afrontaven. La solució no només no va funcionar, sinó que l’intent va fer mal a la cultura de l’equip. "En cas de dubte, no contractis", va sintetitzar.

Cristina Fonseca (Indico Capital Partners).

Va ser una de les primeres persones a assaltar l’escenari del 4YFN. Fonseca va compartir la seva llista dels set pecats capitals típics de les start-ups. És un compendi de consells bàsics: construir un producte fantàstic, contractar un gran equip, no mentir, plantejar rondes de finançament d’acord amb el valor real de l’empresa, elegir bé el soci capitalista, respectar els socis i pensar en clau marató.

Àlex Martí (Mitiga).

El cofundador de Mitiga, una empresa que en algun fòrum s’ha assenyalat com la Fractus d’avui dia, va ser molt clar i succint: emprendre és una feina de 12 hores al dia sense excuses, perquè molta gent depèn de tu, i en la qual és imprescindible torejar amb la incertesa. "Elegeix bé els teus cofundadors, elegeix bé els teus inversors i sigues molt sincer amb tu mateix", va sintetitzar Martí.

Pau Gasol (Gasol16 Ventures).

Ha sigut una de les estrelles del 4YFN 2024, per la seva trajectòria esportiva i la seva dedicació actual a la inversió en projectes emprenedors. L’exjugador de bàsquet va assegurar que hi ha paral·lelismes entre l’esport d’alt nivell i l’emprenedoria. I això explica la rellevància dels seus consells, centrats a remarcar la importància de la resiliència, la constància i el treball en equip. "En el món de l’esport, les derrotes es produeixen sovint", va afegir. La seva recepta: "Paciència, assumir que les temporades són llargues i no perdre el focus".

Notícies relacionades

Chema Alonso (Telefónica).

El màxim responsable de l’estratègia digital de Telefónica, conegut pel seu passat com a hacker, va compartir, assegut al costat de Gasol, la seva experiència liderant un equip tan ampli com el que té a càrrec seu i, també, com a emprenedor. El primer, "les empreses triomfen i fracassen per la caixa". Aquest expert en ciberseguretat va explicar que, quan algú li sol·licita un pressupost de 70.000 euros, "sempre pregunto què em portaran, què aportaran". A més dels diners, Alonso va remarcar la importància de jugar en equip. "Tots els que estiguin fent una start-up han de tenir en compte que necessitaran molta gent i que, si aconsegueixen que brillin, tot serà més fàcil", va compendiar Alonso.