Illa crida a "estar a l’altura" i espera que el Govern obtingui més suports

El líder del PSC insta el grup d’Albiach a pensar més en el país i no en les eleccions

Illa crida a "estar a l’altura" i espera que el Govern obtingui més suports

C. C.

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de tancar l’acord de pressupostos amb el Govern ahir al matí, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va reivindicar el pacte com un exercici de "política útil" i "responsabilitat" davant la "delicada" situació que viu Catalunya. Segons Illa, la seva opinió sobre el Govern no ha canviat –creu que es tracta d’un Executiu "feble i amb molt de camp per a la millora"–, però ha defensat que el PSC no és partidari de "complicar-lo encara més" ni de "recrear-se amb la dificultat". "Ens agrada pensar més en el país que en les eleccions", ha etzibat, i ha negat així càlculs electorals i intercanvis de cromos en la seva aposta per recolzar els comptes catalans del 2024.

No obstant, l’acord necessita el plàcet d’un altre grup perquè prosperi. En la seva compareixença, Illa ha evitat adreçar-se explícitament als Comuns, encara que totes les mirades se centren en els morats, i ha apel·lat a la "responsabilitat" de tots els partits. "Faig una crida a tothom a estar a l’altura. Si nosaltres, el principal partit de l’oposició i guanyadors de les eleccions, fem aquest pas pel país, això ens legitima per fer aquesta crida a l’arc parlamentari", ha dit, allargant la mà també a Junts.

No obstant, s’ha tret de sobre responsabilitats i ha defensat que és feina del Govern aconseguir els suports necessaris: "Nosaltres donem una pilota de gol, a veure si rematen", ha reblat.

Que a les 17 pàgines de l’acord firmat pels socialistes i el Govern no hi hagi referències explícites al projecte del Hard Rock, la principal línia vermella de la formació d’Albiach, podria facilitar l’entesa amb els Comuns. No obstant, els socialistes neguen amb contundència que es tracti d’una concessió i asseguren que no hi ha referències al macrocomplex perquè és un compromís ja adquirit per l’Executiu durant la negociació pressupostària del 2023.

El casino al Camp de Tarragona està pendent que la Generalitat doni llum verda a la seva tramitació urbanística, però Aragonès ja es va comprometre la setmana passada a no paralitzar-lo, una cosa que li demanaven amb insistència els socialistes per desencallar els comptes. "Mai m’han sentit dir que tinc dubtes de la paraula del president. Tinc les garanties que serà així, per a mi és suficient", ha afirmat Illa.

Notícies relacionades

Preguntat per si la sequera podria demorar l’impuls al centre recreatiu –una cosa que plantegen els Comuns–, Illa ha assegurat que tota obra està subjecta a les restriccions per l’actual crisi hídrica, i ha al·legat que el PSC mai demanarà cap "excepció". Ara bé, ha delimitat aquesta afirmació a "els llocs on no hi hagi restriccions per la sequera", fet que implica que en queden fora les comarques tarragonines, perquè no estan actualment en emergència, ja que utilitzen aigua del riu Ebre, que té prou cabal.

Entre les mesures pactades, destaquen 7.435 milions dels pressupostos –un 10% més que l’any passat– per a educació, augmentar el parc de lloguer social amb 10.000 vivendes noves fins al 2026, i 120 milions d’euros en subvencions als ajuntaments per lluitar contra la sequera.