BCN, capital tecnològica

Les 10 novetats estrella del 2024

Les companyies Samsung, Xiaomi i Honor pro-tagonitzaran els grans llançaments en mòbils, i hi haurà anuncis com el cotxe volador d’Alef Aeronautics, que participarà en el ‘Journey to the future’, dedicat a la tecnologia més avantguardista. Està previst que es comenci a vendre a finals del 2025

Les 10 novetats estrella del 2024

Pilar Enériz

5
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La present edició del Mobile World Congress (MWC24) que se celebra a Barcelona anunciarà destacades tendències de futur:

Un home amb les ulleres intel·ligents Apple’s Vision Pro, a dalt; aspecte de l’Honor Magic 6 (a l’esquerra), i, a sota, el Nothing Phone 2. /

Les novetats més esperades en mòbils.

Les 10 novetats estrella del 2024 /

Les 10 novetats estrella del 2024 /

Una vegada més, l’MWC serà l’espai on els aficionats a la tecnologia podran veure els mòbils que protagonitzaran els aparadors d’aquí poques setmanes. ¿Com seran? Veurem en el Mobile que hi haurà millores en l’autonomia gràcies a processadors més equilibrats, bateries més potents i càrregues més eficients, pantalles amb més resolució i (moltes) plegables. Es mostraran processadors més potents i, sobretot, una integració més gran de la intel·ligència artificial al cor d’aquests productes, per facilitar tasques de feina (simplificant processos) i d’oci millorant, per exemple, la captura de fotos i vídeos, i l’escriptura de textos, entre altres possibilitats. Coneixerem com les companyies de processadors estan incloent cada vegada més capacitat d’IA generativa, per evitar accedir al núvol i poder guanyar privacitat.

Les 10 novetats estrella del 2024 /

Sumar més plans a l’experiència.

Com ja és conegut, Apple no acudeix a l’MWC, perquè el seu calendari de llançament de productes és molt propi. Tot i això, els seus productes sempre són molt presents en el congrés i, aquest any, continuarà sent així després de la posada al mercat de les seves ulleres intel·ligents que donen un important impuls a la combinació de la realitat virtual i la realitat augmentada per entrar en escenari de realitat mixta, amb graus d’immersió personalitzada. En aquesta conjuntura, veurem encara més novetats en aquest camp.

Seguretat: el debat sobre la realitat.

La intel·ligència artificial generativa, aquella que aprèn de les nostres accions i que fa referència al seu ús per crear contingut, com poden ser text, imatges, música, àudio i vídeos, pot no ser real en absolut, cosa que ha disparat la necessitat d’implementar nous sistemes de seguretat per saber si el que veiem s’ajusta o no al que entenem per realitat, i evitar possibles mals usos i usos delictius. Tant la IA generativa com la seguretat seran molt presents en aquest MWC, veurem avenços i solucions i assistirem a l’interessant debat sobre fins que punt s’haurà de controlar, també, mitjançant paquets legals.

Xarxes 6G.

La present edició se centra en la connectivitat i les ampliades capacitats de l’actualitat per vincular-ho tot. Però quan encara estem assistint a l’eclosió del 5G, ja se’ns anuncien les possibilitats del que seran les xarxes 6G, una generació que promet minimitzar el consum energètic tot i que, aquí es veurà un gran debat, suposa un cost ambiental derivat de desplegar una infraestructura nova a tot el planeta. El que veurem en aquesta edició de l’MWC és com el 6G redueix encara més la latència en les connexions i augmenta notablement la velocitat de transmissió. Encara no s’ha definit l’estàndard del 6G i es desconeixen les bandes d’espectre que s’utilitzaran per a la transmissió de dades, però es calcula que podrà ser operativa el 2030. Els primers casos d’ús reals en aquesta xarxa arribaran entre el 2026 i el 2028.

Novetats en mòbils.

Una de les grans firmes que aportava destacades novetats en dispositius mòbils era Huawei, però aquest any ha confirmat a aquest diari que únicament hi assistirà a nivell corporatiu, cosa que deixa amb el dubte de com evolucionarà el seu excel·lent portafolis al llarg de l’any. D’altra banda, cal destacar que la companyia Realme ensenyarà a l’MWC dos destacats models de mòbil: el 12 Pro i 12 Pro +, dels quals no s’han ofert encara característiques tècniques, però que prometen.

Samsung.

Samsung manté en secret les novetats que presentarà en el congrés, tot i que ha volgut assenyalar que aquest any serà un producte diferent del mòbil, ja que la seva gran aposta en aquests dispositius arriba de la mà de la sèrie Galaxy 24 amb versions icòniques com l’S24 i, en concret, la versió Ultra que serà protagonista a l’estand de la companyia. Es tracta d’un model que integra una altra de les tendències destacades: una dosi alta d’intel·ligència artificial, molt avançada en la funcionalitat de fotos i en l’aplicació de recerca.

Xiaomi.

En aquesta edició serà un dels grans protagonistes. Veurem el Xiaomi 14 Ultra, caracteritzat per quatre sensors fotogràfics d’alt nivell i càmera davantera de 32 megapíxels. Pantalla AMOLED de 120 Hz amb diagonal de 6,73 polzades i una brillantor màxima de 3.000 nits. El seu excel·lent processador inclou IA generativa i fins a 1 TB d’emmagatzematge. Xiaomi manté la col·laboració amb Leica per als ajustos de processament i filtre, la marca equipa l’aplicació de captura amb diversos sistemes basats en Intel·ligència Artificial i grava vídeo amb fins a 8K de resolució. Hi haurà novetats relacionades amb el SU7, el seu primer cotxe elèctric.

Honor.

Es tracta d’una altra de les marques en auge que donarà a conèixer l’intel·ligent Honor Magic 6 Pro, que destaca pel seu mòdul de càmeres arrodonit i una estètica molt renovada. Al frontal, s’ubica un plafó de 6,78 polzades amb resolució de 2.800 x 1.280 píxels i refresc a 120 Hz. Honor és una de les companyies que més estan impulsant la millora dels seus plafons, i aquest model compta amb un PWM de 4.320 Hz.

Nothing.

De la joveníssima i sorprenent firma Nothing podrem veure el Nothing Phone 2a, un equip del qual s’ha filtrat que tindrà un preu més accessible, però comptarà amb un disseny, també filtrat, de gran bellesa. Destaca per una posterior lluminosa que permet a l’usuari controlar-ho tot visualment.

Notícies relacionades

One Plus.

Podrem veure els seus avançats models OnePlus 12 i 12R que destaquen pel seu excel·lent disseny i notable qualitat de les càmeres. Integra un exclusiu sistema de refrigeració. Les filtracions apunten que podria presentar Watch 2, el seu primer rellotge intel·ligent amb Wear Os.