MWC Barcelona

"Barcelona torna a ser el lloc per connectar amb els líders i ments més influents del món"

«La innovació i la inversió en xarxes són l’ànima de la nostra indústria i són crucials»

«La indústria ha d’accelerar per mitigar les seves vulnerabilitats més ràpidament»

"Barcelona torna a ser el lloc  per connectar amb els líders i ments més influents del món"

atala martín

9
Es llegeix en minuts
atala martín

¿Quines són les seves expectatives per a l’MWC de Barcelona d’aquest any, especialment en innovació tecnològica i tendències emergents en la indústria mòbil?

L’MWC Barcelona 2024 torna a ser el lloc per connectar amb els líders i ments més influents del món, posar-se al dia amb les últimes tendències digitals, descobrir el poder revolucionari de la tecnologia mòbil i accedir a continguts de primer nivell, des de gegants de la indústria fins a les start-ups de 4YFN. Aquest any ens centrarem en el lema "Future First", reunint indústries, continents, tecnologies i comunitats per aprofitar el potencial del futur i estar a l’avantguarda del canvi. Els sis temes principals de "Future First" inclouen 5G and Beyond, Connecting Everything, Humanising AI, Manufacturing DX, Game Changers i Our Digital DNA. Mostrar el progrés d’Open Gateway també serà una àrea clau de l’esdeveniment.

¿Com creu que la GSMA pot aprofitar l’MWC de Barcelona per continuar avançant en els objectius de desenvolupament sostenible dins de la indústria mòbil?

El desenvolupament sostenible ha sigut una prioritat per a la GSMA durant anys, i l’MWC és l’esdeveniment anual que obre aquesta finestra al món per mostrar totes les iniciatives que estem promovent i recolzant, inclosos els compromisos de les campanyes Net Zero i Circular Economy. La GSMA està a punt de publicar la quarta edició de l’informe Mobile Net Zero a l’MWC, que farà un seguiment del progrés de la indústria mòbil cap al Net Zero, entenent com els operadors estan treballant per millorar l’eficiència energètica a tota la seva empremta. El clima serà present en una varietat de sessions a l’MWC que van des de l’avenç de la indústria mòbil cap al Net Zero i la transició a les energies renovables, fins a l’impuls d’una economia circular en la manera en què creem i utilitzem els telèfons.

En aquest context, ¿què opina del paper de la tecnologia mòbil en la mitigació dels impactes del canvi climàtic i com pot liderar la indústria mòbil en aquest sentit?

La indústria mòbil exerceix un paper crucial a l’hora de fer front a la crisi climàtica avançant cap als objectius de zero emissions netes de carboni mitjançant l’ús d’energies renovables. La indústria mòbil també està donant prioritat a la sostenibilitat centrant-se en el recondicionament i reciclatge de telèfons en desús. Això no només redueix l’impacte ambiental, sinó que també recupera minerals valuosos com l’or i el coure. El juny del 2023, 12 operadors mòbils líders, entre aquests Orange, KDDI, Singtel, Safaricom i Telefónica, es van comprometre a arribar a nous objectius amb la GSMA per millorar la circularitat de la indústria. Els objectius tenen com a meta reduir els residus electrònics, estendre la longevitat dels dispositius mòbils i reciclar materials per a telèfons nous.

Com a líder en la indústria mòbil, ¿quina és la seva visió sobre el paper de la tecnologia mòbil en la igualtat de gènere, especialment referent a l’accés a la banda ampla?

Les dones es veuen afectades de manera desproporcionada per les bretxes de cobertura i ús i GSMA està compromesa a treballar molt de prop amb els seus socis per abordar les barreres i preocupacions que produeixen la bretxa de gènere al sector mòbil i contribuir a tancar-la. L’Informe sobre la bretxa de gènere al sector mòbil de GSMA mostra les disparitats de gènere en l’ús de la tecnologia digital i els rols de lideratge de les dones: les dones tenen un 19% menys de probabilitats que els homes d’utilitzar Internet mòbil. La bretxa d’internet mòbil entre homes i dones va disminuir significativament del 2017 al 2019 (del 25% al 16%), però el progrés es va tornar a estancar el 2022. Entre les dones que tenen accés a un telèfon mòbil i Internet mòbil, encara hi ha una disparitat en la mesura en què poden adoptar els serveis d’Internet mòbil, en comparació amb els seus homòlegs masculins. Els principals obstacles per al seu ús són la falta d’alfabetització i de competències digitals, poder permetre-s’ho –principalment els telèfons amb accés a internet-, i la preocupació per la seguretat.

¿Quines mesures específiques està prenent la GSMA per abordar la bretxa digital de gènere i com les implementen als mercats desenvolupats i en desenvolupament?

La GSMA està fent un gran esforç i coordinació per reduir la bretxa de gènere i garantir que les dones puguin participar plenament en una societat més digitalitzada, inclosos el programa Sriversity4Tech (D4T), el programa Tech4Girls i el fòrum de debat regional Women4Tech a Àsia-Pacífic. La Iniciativa de Compromís de Dones Connectades de GSMA involucra més de 40 operadors mòbils que treballen per tancar aquesta bretxa, i des del 2016, ha assolit els 55 milions de dones addicionals. L’equip de GSMA Mobile for Development impulsa la innovació en tecnologia digital per reduir les desigualtats en la nostra societat, reunint els operadors mòbils membres, els professionals de la tecnologia més innovadors, la comunitat de desenvolupament i els governs. Amb una posició singular en la intersecció de l’ecosistema mòbil i el sector del desenvolupament, estimulem la innovació digital per oferir negocis sostenibles i un impacte socioeconòmic a gran escala per als afectats.

Amb l’avenç de la tecnologia mòbil, ¿com veu el futur de la connectivitat a les zones rurals i remotes, especialment als països en desenvolupament?

La "bretxa d’ús" afecta 3.000 milions de persones amb accés a banda ampla mòbil, però sense ús d’Internet. És un problema mundial, però afecta sobretot els països d’ingressos baixos i mitjans, les zones rurals i les dones. Les principals barreres són l’assequibilitat dels dispositius i serveis, l’alfabetització digital, la falta de continguts rellevants, les preocupacions sobre la ciberseguretat i els problemes d’accés. L’exclusió digital dificulta l’accés a serveis essencials com la salut, l’educació i els serveis financers, cosa que repercuteix en la inclusió social i econòmica. Més d’un terç dels adults en àrees connectades estan afectats per la bretxa d’ús, cosa que al seu torn impedeix el creixement econòmic i la inclusió social arreu del món, ja que aquesta població no pot participar en la creixent economia digital. És necessari que totes les parts interessades (indústria, governs i reguladors) prenguin més mesures per tancar la bretxa d’ús i acabar amb les barreres a la inclusió digital.

¿Quines iniciatives lidera la GSMA per promoure la inclusió digital i l’alfabetització digital arreu del món?

La GSMA fa una crida als governs, els reguladors i l’ecosistema mòbil perquè col·laborin amb la indústria mòbil per comprendre i acabar amb les barreres que impedeixen connectar-se als serveis de banda ampla mòbil. Aquest any hem posat el focus a la barrera que suposen les habilitats digitals, que afecta de manera desproporcionada a les comunitats amb ingressos baixos i mitjans, mantenint-les desconnectades. Instem a millorar el finançament i la disponibilitat de programes d’alfabetització digital, la col·laboració entre els sectors públic i privat i el suport normatiu sobre la importància de desenvolupar les competències digitals dels ciutadans. Aquest any tenim Asisat Oshoala, futbolista professional i internacional nigeriana, com a ambaixadora de la GSMA per a la campanya "Trencant barreres" per elevar el perfil dels desafiaments que continuen contribuint a la bretxa d’ús i a les mesures que tots hem de prendre per tancar-la.

¿Com està treballant la GSMA amb els governs i altres parts interessades per garantir un marc regulador que fomenti la innovació i el creixement sostenible en la indústria mòbil?

La innovació i la inversió en xarxes són l’ànima de la nostra indústria i són crucials per a l’èxit econòmic, la inclusió digital i el desenvolupament social de països, empreses i persones arreu del món. Però es basa en un entorn de mercat que sigui propici per a la inversió, i que al seu torn depèn que la regulació segueixi el ritme de la dinàmica canviant del sector. A moltes zones del món, la regulació asimètrica impedeix que els operadors mòbils innovin i inverteixin al ritme que els agradaria, especialment quan altres actors de l’ecosistema digital no estan subjectes a les mateixes limitacions. La GSMA advoca en nom dels nostres membres per una sèrie de qüestions clau que afecten la capacitat de la indústria per invertir i innovar, com l’harmonització de l’espectre, la política de consolidació i els mecanismes de finançament alternatius per tancar les bretxes de finançament d’infraestructures a Europa i l’Índia, així com la promoció de la connectivitat inclusiva a l’Àfrica subsahariana. En molts casos, això inclou encoratjar els governs i reguladors a què considerin de manera holística el nou ecosistema digital i garanteixin que tots els beneficiaris exerceixin un paper en el finançament de les actualitzacions de xarxa necessàries en una geografia determinada.

Segons la seva opinió, ¿quins són els reptes més grans a què s’enfronta la indústria mòbil en matèria de ciberseguretat i protecció de dades?

Els usuaris de tecnologies mòbils són l’objectiu d’una varietat d’amenaces, ja sigui frau de baix nivell a través de phishing, smishing o enginyeria social contra ells o centres de trucades. La seguretat és fonamental per a les xarxes mòbils i la GSMA es dedica a mantenir les xarxes mòbils segures a través de la col·laboració amb la indústria, proveint amb l’experiència en una seguretat oportuna i amb el coneixement del panorama d’amenaces. L’última edició del Mobile Telecommunications Security Landscape Report de la GSMA serà revelat durant l’MWC24 Barcelona Security Summit. El codi maliciós i el programari segrestador representen una amenaça significativa, duradora i contínua per a la indústria de les telecomunicacions mòbils, els seus clients i les cadenes de subministrament de proveïdors de serveis més àmplies. La indústria mòbil, juntament amb totes les altres, ha d’accelerar la seva capacitat per apedaçar i mitigar les vulnerabilitats a un ritme significativament més ràpid. Cada vegada es reconeix més la importància de la seguretat de les telecomunicacions mòbils en la protecció dels sistemes crítics i les conseqüències de les errades per a les persones i les empreses. La seguretat de la plataforma d’IA/ML, les dades i els algoritmes són mesures de seguretat de protecció clau. Més enllà d’això, hi ha un potencial significatiu perquè les aplicacions de seguretat d’IA generativa detectin tipus d’atacs avançats i complexos i contrarestin les tècniques de frau a través d’anàlisis avançades.

Notícies relacionades

¿Quin consell donaria a les empreses emergents de la indústria mòbil perquè integrin la sostenibilitat a la seva estratègia de negoci des del principi?

Després del seu llançament el febrer del 2023, la GSMA va rebre un total de 593 sol·licituds per al Fons d’Innovació de la GSMA per a la Resiliència i l’Adaptació al Canvi Climàtic 2.0. Al revisar les sol·licituds, ens vam adonar que connectar els plans de negoci amb models de negoci sostenibles pot ser un repte important per a les empreses de nova creació, ja que els inversors examinen al detall els números que hi ha darrere de les idees per assegurar-se que hi ha ingressos per generar i beneficis per obtenir. Molts dels plans proposats per les empreses emergents sobre com mesurar i demostrar el seu impacte en el medi ambient o la biodiversitat eren massa ambiciosos per reflectir eficaçment els èxits dels projectes o requerien massa recursos, que els feia poc pràctics perquè les empreses en fase inicial poguessin assignar fons i personal. Per respondre a les preguntes sobre el seu camí cap a la sostenibilitat, és important que les empreses emergents facin referència al creixement de la base d’usuaris al mercat nacional i/o regional, a l’ampliació de la seva oferta de productes i serveis, i a la venda de crèdits de carboni per generar ingressos addicionals.