Hotels amb aigua de mar i altres idees

Cada partit té la seva recepta particular per pal·liar els efectes de la sequera, des de paralitzar el projecte de Hard Rock fins a demanar als hotels que només rentin les tovalloles dels hostes en dies alterns.

Hotels amb aigua de mar i altres idees

PALLADIUM HOTEL GROUP - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat monogràfic sobre la sequera que es va celebrar ahir al Parlament es tancarà demà amb la votació de les mesures amb què l’oposició vol condicionar les polítiques d’aigua del Govern. Aquestes són les seves propostes:

Pressupostos i Hard Rock.

ERC fia la solució de la crisi de l’aigua a l’aprovació dels pressupostos del 2024 i exigeix al Govern central que compleixi les inversions compromeses i traspassi la gestió de la CHE. Els Comuns proposen paralitzar durant la sequera els plans urbanístics que consumeixin més de 100 litres per persona i dia, com és el cas del futur casino Hard Rock.

Turisme.

La CUP i els Comuns són els que plantegen mesures més dures contra el sector turístic. Els anticapitalistes demanen limitar les pernoctacions, prohibir el reg dels camps de golf i acabar amb la neu artificial. Els morats plantegen endurir les restriccions d’aigua al turisme, que es publiquin les dades de consum dels hotels i que aquests només canviïn les tovalloles dels seus hostes en dies alterns.

ERC demana aplicar l’impost als grans vaixells per contenir el seu impacte mediambiental, que el Govern espanyol executi les inversions per connectar el port de Barcelona i Tarragona, i s’impulsi el corredor mediterrani. Junts, per la seva banda, sol·licita "fomentar" l’ús d’aigua de mar als establiments turístics i donar subvencions perquè puguin tractar-la. El PSC reclama que els locals turístics puguin omplir les piscines a municipis amb consum inferior al llindar del pla de sequera. En els altres casos, demanen que s’omplin amb aigua de mar tractada.

Restriccions.

El PSC reclama mantenir el reg de manteniment dels camps de joc per a l’esport i l’ús de les dutxes rebaixant un 0,5 kg la pressió. Junts exigeix flexibilitzacions similars per als gimnasos i sol·licita que es pagui de manera urgent a agricultors i ramaders les ajudes pendents. ERC opta per assegurar un "ús racional i eficient de l’aigua" en activitats essencials com el sector agrícola i eliminar les traves a les plaques fotovoltaiques en aparcaments, patis o terrasses de sòl urbà, i fins i tot que sigui obligatori fixar-les a grans aparcaments.

Multes als municipis.

El PSC exigeix que es creï un fons finançat amb el que es recapta en les sancions i exigeix que es modifiqui el règim perquè no es pugui multar els municipis que estiguin activant mecanismes d’estalvi. Junts demana agilitzar les ajudes als ens locals per la millora en les infraestructures.

Notícies relacionades

Transvasament de l’Ebre.

ERC demana que l’hemicicle rebutgi "qualsevol nova interconnexió de xarxes entre conques hidrogràfiques", sobretot el transvasament de l’Ebre. La CUP vol que la Cambra declari que l’aigua de cada riu ha de ser per a "la seva pròpia conca" i Junts demana informació sobre el transport d’aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt i que el Parlament reconegui que això "menyscaba la sobirania de Catalunya".