El procés no canviarà a ‘procesiño’

El procés no canviarà a ‘procesiño’

Agencia

1
Es llegeix en minuts
Joan López Alegre

L’única clau de la nit electoral gallega era saber si el PP retenia la majoria absoluta o no. El que estava en joc no era només el govern de la Xunta, també sortia a subhasta el lideratge nacional del PP, i Feijóo..., malgrat una campanya que naufraga, ha passat la prova amb nota: el PP ha obtingut més vots que el BNG, el PSdG, Sumar i Podem junts. I com a bonificació Vox no ha obtingut representació. La nit va ser rodona en el número 13 del carrer de Génova.

La patinada del PP en plena campanya, amb la filtració de l’amnistia, va crear moltes expectatives que la no-victòria de Sánchez al juliol, quan va aconseguir governar malgrat perdre les eleccions, es repetiria a Galícia a través del suport que els diputats d’un PSdG minvant poguessin oferir a Ana Pontón del BNG, però en aquest cas la mítica baraca del president del govern no el va acompanyar. L’únic consol de Sánchez és el desastrós resultat aconseguit per Yolanda Díaz malgrat jugar a casa.

Ara comença la guerra del relat polític. La Moncloa i Ferraz circumscriuran el seu naufragi gallec a una qüestió merament local. El PP traurà pit i utilitzarà el resultat per dir que hi ha una majoria social que rebutja els pactes del PSOE amb l’independentisme.

Notícies relacionades

Antany el PP gallec convocava les eleccions a Galícia de manera coordinada amb el lehendakari basc però en aquesta ocasió va apostar per donar a la campanya gallega un accent de política nacional, avançar la convocatòria electoral i celebrar-les en solitari per intentar treure profit del soroll i malestar que l’amnistia ha generat a tot Espanya i la jugada li ha sortit bé.

Els independentistes catalans, navarresos i bascos podran celebrar que les seves posicions es reforcen a Galícia pel fort increment de suport que ha tingut el BNG però aquesta campanya, amb una participació insòlitament elevada, també demostra que una part important de la societat gallega ha anat a votar pensant en evitar que el procés es convertís en procesinho.

Temes:

Sumar BNG Govern