Llimona & vinagre

Mariscal de camp i esportista orquestra

Mariscal de camp i esportista  orquestra
4
Es llegeix en minuts
Josep Maria Fonalleras
Josep Maria Fonalleras

Escriptor

ver +

En una escena de The catcher in the rye (El vigilant en el camp de sègol, de J. D. Salinger), el protagonista, Holden Caulfield, té a la mà un guant de beisbol i rememora la història del seu germà difunt. Hi ha una antiga traducció de l’obra que parla d’un "guant de basquetbol", la qual cosa, per ben pocs detalls que coneguis d’ambdós esports, és del tot inimaginable. El traductor, però, potser va preveure, molts anys abans que naixés, l’aparició d’algú com Patrick Mahomes, l’home de moda als Estats Units després d’haver guanyat, aquest cap de setmana, la seva tercera Superbowl amb l’equip del Kansas City Chiefs. Resulta que Mahomes, destinat a ser el GOAT (Greatest of all Time), el millor jugador de tots els temps, per damunt dels mítics Joe Montana o Tom Brady, va estar temptat d’apuntar-se a les files dels Detroit Tigers, un equip de beisbol, mentre, en les hores lliures, es dedicava a practicar un altre dels seus esports preferits, el bàsquet. Tot podia haver anat d’una altra manera, perquè resulta que el seu pare, Pat Mahomes, va ser durant onze anys un pitcher professional i les primeres imatges de l’heroi de Kansas són les d’un nadó vestit amb l’equipació de l’equip del pare, els Minnesota Twins.

Mariscal de camp i esportista orquestra /

A la Whitehouse High School de Texas, que és on va estudiar, el jove quarterback destacava en totes les activitats que practicava, tant si la pilota era ovalada o esfèrica com si es tractava d’una bola blanca, rotunda i petita. Però va arribar la universitat, la Texas Tech, i el jove Mahomes va abandonar la tradició familiar i es va decidir pel futbol americà. La mare, Randi Anderson, sembla que hi va influir. Tot i que el pare continua pensant que el nen havia nascut per al beisbol (i que, tard o d’hora, hi tornarà: ell no ho descarta, encara conserva la força per llançar la bola a més de 90 km/h), la dona li va dir que no el veia assegut a les graderies com un aficionat qualsevol, sinó com a jugador de l’esport que realment estimava. El fet és que és molt probable que les habilitats que té com a quarterback siguin deutores dels esports que va deixar arraconats. Té la visió panoràmica, diuen, dels bases de bàsquet, l’elasticitat i el ritme, i la potència concentrada del llançament de beisbol. Em diuen, perquè el futbol americà no és una de les meves activitats preferides, que Mahomes ha revolucionat la figura del mariscal de camp, el que veu l’estratègia i l’executa, però no pas des d’una posició emmurallada i estàtica, sinó amb altes dosis de mobilitat al terreny de joc.

El 2020 va ser un any decisiu. En plena pandèmia (el football, als Estats Units, va ignorar moltes de les restriccions imposades), els Chiefs van guanyar la seva segona Superbowl, 50 anys després de la primera, i Mahomes va signar el contracte més llarg i més ben remunerat del món: 500 milions en deu anys. A partir d’aquí, es va fonamentar el mite: una altra final i dos títols més, i tres vegades nomenat MVP. El més jove de la història a arribar tan amunt. En aquest contracte, per cert, s’estipula que Mahomes té prohibit jugar a bàsquet, no fos cas que accidentalment es lesionés amb el seu hobby.

Humil

A partir d’aquí, també, va arribar la mansió que Mahomes i la seva dona, Brittany Matthews (la nòvia de l’institut: una tòpica i típica història americana), es van construir a Cass County, a Missouri. La casa és descomunal, però encara ho són més els voltants. Una piscina enorme (fins aquí tot bé), un camp de golf amb tres forats, un llac artificial i un camp de football de 50 iardes (45 metres de llarg, més o menys la meitat que un de debò) amb una porteria de futbol (el nostre), perquè Brittany havia sigut davantera en l’equip de soccer de la universitat. Ateses les prestacions de la propietat, no seria gens estrany que, en la trilogia d’esports de Mahomes, s’hi afegís el golf. Temps al temps. Tocat pels déus, aquest noi encara guanyarà un Masters.

Notícies relacionades

Un altre consell que li va oferir la mare és que es mantingués humil, "perquè això és molt important: sempre l’he encoratjat a donar gràcies a Déu per les benediccions i les habilitats que ha rebut". Deu ser complicat mantenir-se en aquest estat beatífic quan ets al cim del món i quan convides a passar el cap de setmana Taylor Swift, la cantant ara fanàtica dels Chiefs.

Mentrestant, a Kansas, a l’esplanada de la Union Station, festa, xerinola... i trets a dojo. Caos, histèria, un mort i uns quants ferits. "Resant per Kansas City", ha dit Patrick Mahomes.

Temes:

Golf eSports