Un èxit de doble tall per a Marlaska

El grup especialitzat Ocon Sud per aturar l’avanç del narcotràfic a l’Estret –impulsat pel ministre i ja dissolt– es converteix ara en el principal problema del ministre de l’Interior

De 135 guàrdies especialitzats, un terç està dedicat a altres tasques

Un èxit de doble tall  per a Marlaska

J. J. F.

2
Es llegeix en minuts
J. J. F.

Va ser emblema de la recuperació del principi d’autoritat al Camp de Gibraltar, el dispositiu especial amb què va treure pit l’Estat, o sigui Interior i la Guàrdia Civil. Crear una unitat especial per aturar la puixança del narcotràfic a l’Estret va ser una de les primeres enèrgiques mesures que va prendre el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska en el seu pla especial per a la zona. Ara, la desarticulació d’aquesta unitat, Ocon Sud, és l’aresta més tallant –i de doble tall– de la polèmica que creix sobre el ministre.

Ahir, en ple xàfec per l’assassinat de dos guàrdies al port de Barbate, cap font oficial d’Interior o la Guàrdia Civil va voler entrar a explicar quines van ser les raons per les quals no es continua operant amb una unitat especial com aquella, el grup que, malgrat aconseguir èxits contra els narcos, va ser diluït entre la plantilla de l’institut armat.

Amputació

L’octubre del 2022 va deixar de funcionar com a unitat cohesionada i sota un sol comandament, i any i mig després s’ha produït un mortal cop dels narcos. És el que ara li retreuen al ministre els sindicats policials, fiscals i polítics de la dreta. Però per a part de les fonts policials consultades no hi havia cap altre camí: l’amputació preventiva, en previsió –amb una investigació judicial pel mig– que el grup d’elit hagués sigut esgotat i "infectat" per les màfies.

Per Ocon Sud es coneix a l’Organisme de Coordinació Contra el Narcotràfic. Com a tal segueix vigent, però no en la forma que va conèixer, i que va ser clau per a la judicialització de bona part de 17.580 operacions policials que Interior ha desplegat contra les màfies de l’Estret des del 2018.

De 135 guàrdies especialitzats en la lluita contra aquest fenomen criminal a l’Estret, un terç està ja en altres tasques, i una mica més de 60 es troben disseminats entre les unitats de Policia Judicial de les comandàncies andaluses, segons el recompte de fonts no oficials de la Guàrdia Civil.

Rotar el personal

Notícies relacionades

No s’oculta entre les fonts consultades que el principal cop que va rebre Ocon Sud va transcendir després de la seva desarticulació: una investigació de l’Audiència Nacional la primavera passada sobre revelació de secret i suborn. En va resultar afectat el cap de la lluita antinarco a la zona, el tinent coronel David Oliva, i dos tinents.

En la lluita contra el narco hi ha una norma que no sempre es pot seguir: rotar sovint el personal perquè no siguin captats pels narcos. No va ser el cas; no s’han acreditat pagaments ni col·laboració de guàrdies amb narcotraficants, sinó més aviat un altre efecte de la tensió, una guerra interna: al tinent coronel li va arribar que l’investigava un jutge per la denúncia d’uns traficants, i va voler saber què li estaven mirant. És finalment la trama d’una guerra intestina.