La víctima d’Alves ratifica que la va violar

 El jugador, que s’enfronta a 12 anys de presó, declararà demà, últim dia del procés

La denunciant va declarar a porta tancada que es va resistir a denunciar perquè pensava que «ningú» se la creuria

Els relats de l’amiga i de la cosina van ser punyents i totes dues es van posar a plorar durant la vista 

La víctima d’Alves ratifica que la va violar

J. G. Albalat Germán González

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"Plorem dia sí, dia no". La cosina de la víctima de Dani Alves va defensar ahir amb aquesta frase la situació de la dona que presumptament va ser violada pel jugador en un lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona, durant la nit del 30 al 31 de desembre del 2022. La denunciant va ratificar a porta tancada que el jugador l’havia agredit sexualment i que es va resistir a denunciar perquè pensava en aquell moment que "ningú" la creuria. "Ella plorava desconsolada, em va dir que li havia fet molt, molt mal", va recordar l’amiga que l’acompanyava aquella nit. La imatge que va marcar l’inici del judici va ser la d’Alves, amb camisa blanca, assegut capbaix al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona.

Tot just començar la vista, l’advocada de la defensa, Inés Guardiola, va plantejar una bateria de presumptes vulneracions de drets fonamentals i va reclamar la nul·litat de la investigació judicial. La lletrada va mantenir que s’havia vulnerat la presumpció d’innocència del jugador, que la policia havia realitzat les indagacions a "la seva esquena" i que s’havia produït un "judici paral·lel" contra el seu client en els mitjans de comunicació.

El tribunal de la Secció 21 va rebutjar de ple els arguments i va aclarir que, al seu entendre, es van respectar els drets del futbolista a un judici just. Els magistrats sí que van acceptar que Alves, que està a presó provisional des del 20 de gener de l’any passat, pugui declarar en últim lloc, possiblement demà, després de la presentació de les proves pericials.

"Vaig sentir que m’ofegava"

El cos a cos entre la defensa i la fiscalia i l’acusació particular es va constatar amb claredat en els interrogatoris. El testimoni de la víctima va ser a porta tancada i, per tant, es desconeix com es va desenvolupar. No obstant, fonts judicials consultades van explicar que la jove, que en aquelles dates tenia 23 anys, es va ratificar en la seva declaració davant la policia i davant la jutge d’instrucció –"pensava que la gent no em creuria", va assegurar– i que en un moment de la seva testificació va acabar trencant-se a causa de la tensió del moment i que ha acumulat durant l’últim any. La fiscalia reclama per a l’exjugador del FC Barcelona nou anys de presó i l’advocada de l’acusació, Ester García, 12 anys. La defensa, per la seva banda, demana l’absolució, tot i que en el seu escrit afegeix diversos atenuants.

En la seva declaració durant el procés judicial, la víctima va explicar que aquell 30 de desembre va anar a la discoteca amb la seva amiga i una cosina. Primer es van asseure amb uns mexicans i, després, un cambrer els va comentar que Alves, a qui no van reconèixer, els convidava a una copa. Primer van rebutjar la proposta, però davant la insistència de l’empleat de la discoteca, hi van accedir. El jugador i Bruno, el seu amic, van estar ballant. Al cap d’una estona, segons aquesta denúncia, el futbolista li va fer senyals: "Vine, vine".

Segons el seu relat, la va conduir a un passadís que comunica amb una suite i on, tot just entrar, hi ha un minúscul lavabo. Ella, segons la seva versió, no sabia on es dirigia. A l’entrar a l’habitacle, la jove va veure un vàter i un lavabo. Va intentar sortir, però l’acusat l’hi va impedir. Allà, Alves va intentar que li practiqués una fel·lació. Com que s’hi va negar, la va bufetejar. "Vaig sentir que m’ofegava, per l’angoixa", va precisar en el seu dia. "Em va penetrar d’una manera violenta". Amb paraules similars la denunciant va repetir ahir la seva versió dels fets davant el tribunal.

Els relats de l’amiga i de la cosina de la víctima van ser punyents i totes dues van esclafir a plorar durant la seva declaració. "Alves tenia una actitud bavosa i em vaig sentir tensa", va explicar la cosina. L’amiga va recolzar aquesta percepció: "Estava incòmoda". Totes dues van detallar què va passar al local des que van entrar. L’amiga va assegurar que el jugador "gairebé" li va tocar el cul i que la cosina li va arribar a dir que també li havia posat la mà a l’entrecuix.

Les dues joves van explicar que van veure la víctima acostar-se al passadís que comunica amb la suite, on es trobava Alves, i que la van perdre de vista. Les càmeres de seguretat del local van enregistrar que Alves i la denunciant van estar 16 minuts al bany. D’aquest va sortir-ne primer el jugador i després la víctima. "Vaig rebre un missatge de la cosina i vaig pensar que alguna cosa anava malament", va explicar l’amiga de la jove. Es van trobar a l’armari de la roba i allà, plorant, la dona els va explicar que el jugador l’havia violat. "Ella volia anar-se’n. Repetia que la gent pensaria que ho deia per diners. Creia que no la creurien (...). No volia denunciar, ens va costar molt", va assegurar l’amiga. "Ella no ho volia, no, no", va insistir davant la pregunta de si la víctima podria haver tingut relacions sexuals consentides amb l’astre brasiler.

"Es troba molt malament"

Notícies relacionades

Des que aquella nit, segons aquesta testimoni, la denunciant "està molt malament, ansiosa, més prima. No treballa. No està tranquil·la i sempre pensa que l’estan mirant, que li fan fotos". La defensa va pressionar la testimoni i va voler posar en evidència que les seves paraules no concorden amb les imatges gravades per les càmeres del local. En diverses ocasions, la jove va respondre que "no ho recordava", a la qual cosa la presidenta del tribunal li va recordar que no es podia acollir tant a aquesta fórmula i que havia de dir la veritat.

El testimoni de la cosina va ser gairebé calcat. Des de l’experiència viscuda aquella nit a Sutton fins a la situació d’"incomoditat" que li va produir Alves. Però va anar més enllà: "Dani em va posar la mà a la meva zona íntima", va assegurar. "La meva cosina (la víctima) també estava bastant incòmoda", va reiterar. "Em va dir que Dani li insistia que anessin a un lloc i ella no volia". "Jo li vaig dir que anés a parlar amb ell, i així ho va fer", va remarcar, mentre va recalcar que ella creia que el passadís donava a una zona per a fumadors. "Van estar-hi bastant temps. Quan va sortir, la meva cosina va dir que volia anar-se’n. Ens vam dirigir al vestidor i va comentar que li havia fet molt mal", va declarar. "La meva cosina no dorm, s’ha de medicar. Pren antidepressius. No treballa. Amb prou feines surt de casa", va concretar la testimoni, que viu amb la víctima.