L’Acadèmia del Cine Català, pionera contra els abusos

El primer any en funcionament, el departament contra l’assetjament completa 13 acompanyaments a 11 víctimes i a dos testimonis

L’Acadèmia del Cine Català, pionera contra els abusos

ALBA GIRALDO

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

El departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, creat el maig del 2022 per l’Acadèmia del Cinema Català, va completar 13 acompanyaments, a 11 víctimes i a dos testimonis, el seu primer any de funcionament (entre el maig del 2022 i el juny del 2023). L’associació –amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, i la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya– va fundar aquest espai pioner a Espanya per poder acompanyar les víctimes d’aquest tipus de violències.

La iniciativa té per objectiu el suport i assessorament als afectats, així com l’elaboració d’eines i metodologies de prevenció, detecció, abordatge i reparació. El projecte s’emmarca en un pla d’actuació integral de l’acadèmia contra les violències masclistes, que també inclou la redacció d’un protocol i una recopilació de bones pràctiques específiques per al sector.

Confidencialitat

El seu primer any d’activitat, aquest espai ha completat 13 acompanyaments junt amb Aina Troncoso, psicòloga experta en violència masclista, i Carla Vall, advocada penalista i criminòloga experta en drets humans i també en l’abordatge i la prevenció d’aquestes violències. Les dues professionals han proporcionat assessorament jurídic i psicològic –sempre garantint la confidencialitat i preservació de la intimitat– derivant els casos que així ho han requerit als serveis, recursos i punts d’atenció existents.

Aquest any també s’ha iniciat el procés d’elaboració d’un protocol d’actuació propi de l’acadèmia, per prevenir, detectar i reparar les situacions de violència masclista i assetjament per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere en l’entorn laboral del sector audiovisual i de les arts escèniques. El text serà pioner a Europa i se n’extraurà un codi de bones pràctiques per a tot el sector.

Codis de conducta

Notícies relacionades

En aquesta línia, l’acadèmia va aprovar una reforma del reglament de règim intern de l’entitat que estableix procediments específics per a casos d’agressió sexual comesos pels seus membres. També va incorporar un codi de conducta a les bases dels premis Gaudí 2024, en la que serà la seva setzena edició, a través del qual estableix una política de tolerància zero amb les conductes que atemptin contra els drets de les persones i, particularment, amb les agressions verbals, físiques i/o sexuals que puguin cometre’s en l’organització i celebració dels actes dels Gaudí.

El protocol inclourà també un programa de formacions en prevenció i detecció d’abusos durant els rodatges, un espai que preocupa especialment l’acadèmia catalana. En aquest sentit, s’està treballant en la incorporació a Catalunya de la figura de coordinació d’intimitat en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques, un perfil professional que s’encarrega de supervisar les escenes d’intimitat, nus i sexe simulat en els rodatges per mirar de facilitar la seguretat física i emocional de tots els intèrprets.