A 25 sota zero: Iowa s’acosta a la seva votació més freda

Un extraordinari temporal d’hivern que afecta els Estats Units ha convertit l’estat on comencen les eleccions primàries en una tundra, amb acumulacions de neu que no es recordaven en més de 8o anys i un fred àrtic aguditzat per forts vents.

A 25 sota zero: Iowa s’acosta a la seva votació més freda

idoya noain

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"¿Venen ganes de mudar-se aquí, veritat?", fa broma un veí de Des Moines. Acaba d’arribar a una casa en el centre de la capital d’Iowa amb una robusta pick up, l’únic vehicle que pot entrar per un petit carrer per on no passen les llevaneus municipals i en la que vehicles més petits s’han quedat encallats. Va parapetat com si se n’anés a una expedició pel pol nord, al que aquests dies Iowa se sembla bastant. I sap que la resposta és no.

Un temporal d’hivern que sacseja els EUA ha convertit aquest estat en una tundra, amb acumulacions històriques de neu (mig metre en cinc dies, una cosa que no es veia des de 1941) i un fred àrtic que es degrada encara més a causa de forts vents.

La meteorologia és "brutal" fins i tot per als locals, que estan acostumats a durs hiverns. Divendres va fer que es declaressin "intransitables" diverses autopistes i a les carreteres hi va haver desenes d’accidents i centenars de conductors atrapats. Ha obligat a cancel·lar vols, ha tancat la gent a les seves cases. I ha llançat una galleda d’aigua freda, gelada, als plans i esperances dels candidats que obren aquí aquest dilluns la carrera republicana per la nominació presidencial en els caucus.

Aquesta tempesta de neu de divendres va paralitzar la campanya. Dissabte, quan ja gairebé no queien flocs, però el wind chill feia de les seves, Donald Trump en va mantenir un però de forma virtual, mentre els dos aspirants que lluiten pel segon lloc, Nikki Haley i Ron DeSantis, tornaven a personar-se tot i que va ser amb una agenda reduïda davant els votants, esquivant temperatures que se sentien de 35 graus sota zero, malgrat que el termòmetre només marqués en el negatiu 20.

Temor per la participació

El fred infernal, que amenaça de descendir fins i tot diversos graus més dilluns a la nit i ha fet que s’adverteixi que la congelació es pot donar a partir d’entre 10 i 30 minuts d’exposició, fa témer per la participació en els caucus. I ara com ara deixa congelades les expectatives que tenien els líders republicans locals de superar el rècord històric: el que van marcar les 186.000 persones que van votar el 2016, any en què Trump va quedar segon aquí (mesos després es va fer amb la nominació i després va arribar a la Casa Blanca).

Tot i que les alertes del Servei Nacional de Meteorologia animen a quedar-se a casa, els candidats criden a fer-se forts i participar. I el líder del Partit Republicà estatal, Jeff Kauffman, ha dit aquests dies que hagués sigut pitjor que per a dilluns a la nit hi hagués previsió de neu i gel que la que hi ha de fred criminal, una cosa amb què les autoritats no semblen combregar. "És fred que presenta un risc per a la vida", diu una de les alertes. "Qualsevol que quedi atrapat fora estarà en perill".

Haley, en la seva lluita contra els elements, ha tirat d’èpica i ha dit: "Sé que és molt demanar que surtin i participin en el caucus, però també sé que tenim un país per salvar". Mentrestant, el governador DeSantis, molt lluny de les platges de Florida, ha reconegut que "no serà agradable", però ha ofert alguna cosa a canvi: "Si estan disposats a sortir allà fora, enfrontar unes hores per mi els elements en una nit freda, ventosa i nevada de gener, lluitaré per vostès els pròxims vuit anys".

Notícies relacionades

La campanya de Trump, el favorit, era la que més tenia a perdre, amb el potencial que el seu aclaparador avantatge en les enquestes faci pensar alguns que no passa res si no voten. Però també té elements per guanyar: tira de la més potent i greixada organització sobre el terreny de totes les candidatures, que estan organitzant-se per ajudar gent a arribar als locals on se celebra el seu caucus corresponent.

Confien en l’entrega i la passió dels que donen suport a l’expresident, que segons va afirmar dijous en un acte a Urbandale Chris LaCivita, un dels seus principals assessors, "caminarien sobre vidres per votar per ell". I confien en la duresa i la resistència dels ciutadans d’Iowa. Un fanfarró LaCivita replicava dijous a una pregunta d’un periodista sobre el potencial impacte del temps: "posa’t un abric".