La lletra petita del demolidor informe

El document de Gotham City Research parteix de dades que mostren una «sobreestimació real» dels beneficis en els comptes auditats per KPMG.

La lletra petita del demolidor informe
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’explosiu informe de Gotham City Research sobre Grifols que considera inflat el benefici de la farmacèutica apunta a "maquillatge" en les xifres. La inclusió dels resultats de les companyies BPC, Haema i GDS, assenyala, "exagera considerablement el poder de guanys" de la multinacional catalana.

BENEFICIS INFLATS.

Gotham considera que l’ebitda (el benefici operatiu d’una companyia abans d’impostos, interessos del deute i depreciacions) està inflat com a conseqüència de consolidar en el seu perímetre, des del 2018, els resultats de les companyies BPC, Haema i GDS, "malgrat posseir el 0%" de les dues primeres i només el 55% de la tercera. Segons la firma britànica, els beneficis atribuïbles a BPC i Haema van representar el 41% dels de Grifols el 2022. En general, el total de les participacions no controlades han crescut des de representar el 0% el 2017 fins a gairebé el 100% el 2023 de l’ebitda de Grifols el 2023.

MÉS DEUTE QUE EL DECLARAt.

Segons l’informe, el deute declarat per Grifols "està subestimat en almenys 920 milions" per la –al seu parer– indeguda comptabilització de moviments financers entre la companyia catalana i Scranton, que és la societat en la qual la família Grifols aglutina les seves participacions empresarials. De fet, Scranton posseeix el 8,4% de Grifols. Els resultats publicats per Grifols mostren que el seu deute s’ha multiplicat per quatre des del 2012, fins a arribar als 9.540 milions d’euros. A aquesta xifra Gotham afegeix 920 milions addicionals.

PES DEL DEUTE MOLT MÉS GRAN.

Com a conseqüència d’un benefici menor de l’auditat per KMPG i d’un deute més gran, Gotham arriba a la conclusió que el palanquejament de Grifols no equival a sis vegades l’ebitda –com fa veure l’empresa– sinó que "està més a prop de 10 o 13 vegades". I d’allà la seva pèssima valoració sobre la firma. "La veritable càrrega de palanquejament de la companyia és molt pitjor del que es creu àmpliament", afirma.

la por Del pitjor.

En la seva destructiva anàlisi, Gotham arriba a afirmar: "Grifols ens recorda a NMC Health plc.". Igual com han detectat ara a Grifols, va detectar que NMC "havia sigut una adquirent en sèrie finançada amb deute, en què vam identificar comptabilitat sospitosa, així com transaccions amb parts relacionades i deutes no revelats." I afegeix: "El problema del deute ocult d’NMC Health va resultar més gran del que havíem estimat anteriorment, i l’empresa es va declarar en fallida. Veiem un patró de fets inquietantment similar entre NMC i Grifols".

Notícies relacionades

¿què hi ha de cert?

En anteriors anàlisis, Gotham ha demostrat encertar en els seus diagnòstics. Així va ser en el cas de Gowex i en el citat d’NMC. Pel que fa a Grifols existeix incertesa. L’empresa nega categòricament les acusacions de Gotham, però la Comissió Nacional del Mercat de Valors no ha emès encara un dictamenn clar al respecte. "Lògicament no té sentit posar en dubte la integritat dels comptes auditats de Grifols", ha dit el president de la CNMV; però també ha concedit que tampoc té sentit "ignorar la informació publicada aquest matí" (per l’informe de Gotham conegut aquest dimarts). En tot cas, Rodrigo Buenaventura considera que "els inversors tenen ara la informació per formar-se el seu judici, fins i tot sent conscients de l’elevada volatilitat", i que "l’últim que ha de fer la CNMV és suspendre la cotització amb l’objectiu d’evitar moviments de preu".