On Catalunya

Accidents a l’aigua

De l’alcohol a saltar-se la bandera vermella: les imprudències més habituals en els ofegaments

De l’alcohol a saltar-se la bandera vermella: les imprudències més habituals en els ofegaments
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’estiu és un moment per relaxar-se i disfrutar de platges i piscines. Però en tot just 90 segons, el que es tarda a consultar una pàgina web o a fer una trucada, una persona pot ofegar-se davant de la resta de banyistes. Tot i que les pel·lícules han llançat l’estereotip que es crida i braceja, l’ofegament normalment és subtil i silenciós. El 2022 es van produir 394 ofegaments a Espanya, un 51% més que el 2021. Entre altres motius perquè, a causa de les onades de calor cada vegada més fortes i freqüents, els espais aquàtics registren més afluència.

Moltes d’aquestes persones moren per algun tipus de malaltia o patologia prèvia, però també hi ha morts evitables produïdes per imprudències. El coordinador del grup de socorrisme de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgència i Emergències (SEMES), Roberto Barcala, explica quins són els principals errors en l’àmbit aquàtic:

Conductes de risc i falta de supervisió

Un total de 37 dels 397 morts per ofegament el 2022 eren nens d’entre 0 i 17 anys; els grups més nombrosos els de 0 a 3 anys i d’11 a 17 (amb 11 menors en cada grup). Les morts de la gent més gran solen estar associades a activitats de risc, mentre que els dels més petits es deuen a la falta de supervisió. Segons SEMES, la majoria de menors de 4 anys moren en piscines particulars i durant la sobretaula, mentre els pares «recullen, xerren o fan la migdiada», segons Barcala. Davant d’això, els especialistes demanen que mai es deixi un menor de 4 anys banyar-se sense supervisió, tot i que utilitzi elements flotants. És més, haurien d’estar sempre a l’abast d’un braç d’un adult.  

Falta de tancaments

També es produeixen ofegaments de menors perquè moltes piscines no tenen el tancament adequat per impedir-los que entrin, un problema que també afecta adults quan estan ebris i poden caure o ficar-se voluntàriament a la piscina i ja no en saben sortir. Per això, SEMES aconsella que tant les piscines particulars com les dels negocis turístics han de disposar de tancaments adequats. Així mateix, s’ha de fer una correcta revisió de les instal·lacions i els embornals, que també poden provocar incidents.

 Desafiar els corrents

Tant al mar com en espigons o ports es produeixen freqüentment corrents de tal força que no es poden superar nedant. Per això suposa una imprudència banyar-se en llocs on s’indica la possible presència de corrents o quan hi ha bandera vermella, que de vegades es col·loca precisament pels corrents. Segons Barcala, quan algú es veu atrapat en un corrent, el problema és que intenta anar cap a la vora però no pot superar la força del mar. «El consell és no lluitar contra el corrent i nedar en paral·lel a la vora fins que arribi un moment que el corrent cessi i es pugui sortir o algú ens rescati».  

 Saltar-se la bandera vermella

Associat amb l’anterior, una de les imprudències més greus és banyar-se amb bandera vermella. Molts ajuntaments prohibeixen el bany amb aquest distintiu però d’altres no i, segons els metges d’emergències, s’hauria d’impedir sempre en bandera vermella i sancionar quan s’incompleixi. «El problema és que si hi ha diversos dies de bandera vermella, la gent no es vol perdre les vacances i no comprèn que és com un semàfor en vermell, perquè la seva vida està en joc», alerta l’especialista.

Ingesta d’alcohol

Una altra de les imprudències més freqüents és llançar-se al mar des d’una embarcació d’esbarjo després d’haver ingerit molt d’alcohol. «Si beus, no condueixis, però tampoc facis activitats aquàtiques», avisa Barcala.  

 Intentar ajudar algú altre  

Molts dels morts per ofegament són persones, com pares o mares, que intenten salvar una persona que s’està ofegant. A Austràlia n’hi diuen ‘morir-se per amor’. En situacions de corrents o alt onatge, és millor facilitar a la persona que s’està ofegant un element de flotació que llançar-se a l’aigua per intentar salvar-la. I s’ha de trucar a emergències immediatament.