On Catalunya

Ruta amb pareo

Les millors capbussades: piscines, platges i oasis de postal a Barcelona

¿Encara no saps on anar a udolar «booommba» com King Africa? Aquí tens piscines amb vistes i platges on pots posturejar, fer ‘paddle’ i anar de xiringuitos

Les millors capbussades: piscines, platges i oasis de postal a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

És estiu, la ciutat bull i tu només vols estar a l’aigua. Et busquem remeis a base d’idees fresques per fer un capbussó. Tot esquitxat amb propostes surfistes, nudistes i per a gossets. Tot seguit, un mosaic gloriós de tovalloles, pareos i para-sols en platges pròximes, piscines i basses

1. Aquí sí que hi ha platja 

No sense el meu matalàs

Tan lluny, tan a prop. Tot i que de vegades les esperes a les andanes ho tornen tot farragós, el cert és que a prop de Barcelona, el Mediterrani ens regala la seva immensitat des de sorrals diàfans com el de la platja de Badalona i la del Prat de Llobregat. El litoral barceloní ens ho posa fàcil: arribar-hi és tan fàcil com un breu viatge en tren o bus. Quan tornes a casa encara tens la marca del banyador. Badalona dona per regalar-se als seus xiringuitos i hi ha espai de sobres fins i tot en els dies de màxima ocupació. El Prat disposa de 3,4 quilòmetres d’ús públic, envoltats de llacunes, maresmes i pinedes. A aquest nano que busca els confins de la terra navegant al seu matalàs no li fa falta més. 

2. Postureig estiuenc 

Fons preciosos

Per lluir el bronzejat abissal de la Sireneta i petar-ho a Instagram convé trobar un escenari idíl·lic que remati el teu posat estival. Potser no tens un veler ostentós, però si claves el teu millor posat amb les casetes del Garraf de fons, triomfes segur. Fàcil d’arribar-hi en una estoneta de tren, la platja de les Casetes del Garraf és el fons retro i cuqui que necessites per brillar com una diva clàssica. Aquestes peculiars casetes utilitzades per una colònia de pescadors i treballadors del port a inicis del segle XX continuen fascinant amb les seves boniques estampes en blanc i verd. Després de la sessió de ‘selfies’, no hi ha res com capbussar-se a l’aigua abans del vermutet o un bon arròs amb vistes al Chiringuito de Garraf (Mirador del Port, 3). Et xivo un secret: si prefereixes postejar d’una manera una mica més natural, acosta’t a les roques que trobes caminant per un sender passat el port. Al·lucinaràs entre el mar i el massís del Garraf. 

Per multiplicar la dosi d’exhibicionisme, el decorat idoni és la platja de les Escaletes de Sant Pol de Mar. Aquí qualsevol pot ‘stalkejar-te’ des de la barana del passeig. Però ho gaudiràs igual donant el teu millor somriure a l’espuma del mar que et llepa els peus, o rebolcant-te per la sorra en aquesta petita llengua de costa reclinada a la façana del passeig marítim. Un bany íntim i daurat a només uns esglaons.

3. Món xiringuito 

‘Chill’ i para-sol

La generositat del Maresme dona per plantar còmodament la tovallola, fer un capbussó corrents, jugar mil hores a pales, o perdre’s en pensaments contemplant les onades inflar-se a l’arribar a la costa. Però hi ha qui prefereix refugiar-se a l’ombra d’un xiringuito, i estovar-se pel seu fil musical amb una gerra freda a la mà. Jarana Ocata (passeig del Prat de la Riba) és un bon lloc per fer-se un homenatge al migdia o disfrutar d’un bon tardeig.

Tot i que si fem un volt calentet pels millors xiringuitos de la nostra costa, la cosa no té fi. A Sitges, Nomada Beach Club, a la platja d’Aiguadolç, és un clàssic per disfrutar on es pot combinar gandula, còctel i horitzó. I, ¡ep! a prop d’allà també tens aquesta caleta mínima i recollida a la qual arribes per una escalinata després de gaudir amb una fideuà a Vivero Beach Club (av. Balmins, s/n). Vida senzilla, sorra, sol i els millors plats mariners a peu de platja. Res com assaborir la vida quan el sol es torna taronja en qualsevol punt d’aquesta infinita línia de xiringuitos per disfrutar.

4. Stop prohibicions 

Al natural

Jeure al sol tal com vas venir al món, i sentir l’aigua del mar com t’embolcalla per cada porus és una sensació i un dret irrenunciables. A Catalunya hi ha més de 60 platges nudistes, algunes de gran tradició com la Cala Morisca del Garraf, la platja del Trabucador a Sant Carles de la Ràpita, la de la Mar Bella a Barcelona i la platja el Coco, situada entre el port de Badalona i el pont del Petroli.

Igual de natural és voler disfrutar de les onades en companyia del teu millor amic: aquestes corredisses del teu gosset movent la cua fins a fer xof a l’aigua ho valen tot. Pots cridar «a l’aigua, gos» a la platja de Llevant de Barcelona, cala Vallcarca de Sitges i a la platja canina del Masnou. 21 platges compilades a la web de xarxa canina. Poques em semblen per a aquest espectacle d’escàndol d’aigua i pèls sacsejant-se.

5. Piscines naturals 

Luxe prehistòric

Hi haurà qui es conformi amb una piscina al terrat d’hotel, però els que sabem viure de debò tenim clar que no hi ha cap riquesa per refrescar-se en una bassa natural. Costa trobar-les a prop de Barcelona, però si t’aventures aproximadament hora i mitja amb cotxe, pots accedir a paradisos com el Gorg del Pare, a prop de Mura, un poblet medieval encantador. L’excursió per arribar a la bassa és agradable i senzilla fins i tot per anar amb nens, i la recompensa de banyar-se en la seva caiguda d’aigua és inigualable. A la zona de Riells del Fai també podem disfrutar rutes de senderisme i esquitxar la família en piscines de somni com el Gorg del Tenes o el Gorg d’en Jeroni, seguint la ribera del riu. No hi ha res per treure’s la calor de sobre com submergir-se en aigües dolces.

6. Bany al barri 

El gust del clor

Si no pots sortir de la ciutat, no hi ha res com fer uns hipercapbussons a la piscina més pròxima. A Nou Barris es fa tot en gran. Quan et rosteixes sobre el ciment, la piscina més gran de la ciutat sempre és allà per salvar-te. Els 2.960 metres quadrats de la piscina de Can Dragó (Rosselló i Porcel, 7) són la Meca de l’escampament estiuenc. L’entorn del llac és un mosaic gloriós de cares bronzejades, banyadors cridaners i tovalloles multicolor adorant una corba de blau infinit. La profunditat és molt prudent, va de 0,10 fins a 1,30 metres. Sota el pont, les rialles sonen esmorteïdes entre capbussades. També es pot gaudir amb les seves hamaques, al bar o a l’immens terreny verd que acompanya la piscina. Banyet, bocata i migdiadeta

Cada any, el Guinardó es converteix en un paradís tropical quan obre la piscina d’estiu del Centre Esportiu Municipal Guinardó (Telègraf, 31-45). En un barri que guarda molts tresors, la piscina descoberta es maqueja perquè els veïns celebrin l’estiu entre flotadors i tovalloles de Buzz Lightyear. Una làmina d’aigua de 33 x 17 m per a gaudi de tota la família, rematada pel servei de gandules i el bar. Quan s’hi va amb nens petits convé refugiar-se a la piscina coberta. No hi ha res com assistir a aquestes trobades en braçals pneumàtics en els cursos de natació.

7. Salts amb vistes 

Braçada i horitzó

Cada any et sents com Kylie Minogue traient el cap per les grades olímpiques de la piscina municipal de Montjuïc (av. Miramar, 31). Se’t talla l’alè davant el gloriós espectacle panoràmic: l’‘skyline’ de la ciutat de fons, contrastant amb el sorprenent trampolí més les tonalitats turquesa de les rajoles sota l’aigua. Després del descens de diva per les escales, dutxa ràpida per submergir-te al més aviat possible a les profunditats refrescants. Tot l’espai del món per marcar-te uns bons crols. Després, a estirar-se. El flirteig de tovallola i els ‘selfies’ presumits van que cremen.

El mar es troba amb el clor als confins del Club Natació Atlètic-Barceloneta (plaça del Mar, s/n). La nit i el dia també es creuen per als que bracegen ja mentre la ciutat encara dorm. Presenciar el fer-se de dia flotant sobre una piscina amb vista al litoral revela escenaris colpidors. Aquest històric club fundat el 1913 ofereix infinitat d’epopeies submergides a través de les seves dues piscines descobertes, una de les quals climatitzada, una altra coberta, més el solàrium, un tros de platja privat i les seves noves sales de spa i hidromassatge. Res, res mentre les palmeres es doblen sobre l’horitzó, com el Mediterrani al fons. 

8. A l’aigua, ‘paddle’ 

Notícies relacionades

Taula i rem

Si ets dels que s’avorreixen fent el ronso, pensa que hi ha mil maneres actives de banyar-se. El ‘paddle surf’ és un esport sensacional per lliscar sobre la superfície del mar sense necessitat d’onades. A Barcelona ja es veuen més taules de ‘paddle’ que llauners. Hi ha opcions des del Fòrum fins a l’Hotel W. Pots practicar SUP, surf i fins i tot surf polo a Blue Salt School (passeig Marítim del Bogatell). Ofereixen trencs d’alba amb taula i esmorzar i ‘sunsets’ amb música i pica-pica. A l’altra punta, Sea You (passeig del Mare Nostrum, 14) organitza sortides a trenc d’alba, sessions de cine i poke amb mojito quan cau la tarda. El ‘paddle surf’ va néixer a Hawaii als anys 60. Així que, més enllà d’arribar a l’eufòria de posar-te dret sobre la taula, sempre podràs sentir-te florit i tropical mentre el blau del mar se’t clava a les pupil·les.