On Catalunya

SOS de l’oci nocturn

La increïble nit minvant de Barcelona: 125 discoteques i pubs tancats

Plans urbanístics, crisi i lloguers inassumibles escanyen l’oferta

Els pròxims tancaments del Front Marítim, amb 1,7 milions d’usuaris anuals, posen en perill altres zones

A1-156327801.jpg

A1-156327801.jpg / ZOWY VOETEN (EPC)

7
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els més joves, els que només coneixen l’actual oferta d’oci nocturn de Barcelona o els que van haver de fer les seves primeres sortides nocturnes en format ‘botellon’ a causa de la pandèmia, ignoren que hi va haver un temps no molt llunyà que la nit de la capital catalana es repartia en moltes més zones de festa i de copes. Estava en la primera línia mundial i oferia un itinerari sense fi i amb horari XXL. Però les dues últimes dècades han sigut devastadores per als bars musicals, discoteques i sales de festa de la ciutat.

Les patronals calculen –amb el llistat a la mà– que a la capital catalana han tancat almenys 125 establiments de totes les mides, que en el conjunt de la província sumarien més de 200 en les últimes dècades. Sumen un aforament perdut de més de 90.000 persones. Segons el seu parer, deixen les noves generacions sense prou espais de diversió, el que afavoreix el ‘botellon’ i les festes no reglades.

Notícies relacionades

El llistat de defuncions acumulades durant molts anys inclou noms molt coneguts, que van marcar diverses generacions de barcelonins. Per exemple, en ordre alfabètic: Apocalypse –després Matinée–, Barçalles, Bocaccio, el Bóveda del carrer Pallars, Café del Mar, Centro Ciudad, Fashion Café, Jimmyz, El Cel, Fibra Òptica, La Paloma, Monumental, Oliver y Hardy, Palacio de la Salsa, República, Ribelino’s, Sala Garatge Club, Sala Marabú, Sala Martins, Sala Metro, Studio 54 i Scenic, Tango, Torres de Ávila, Trauma, Trocadero, Universal, Up&Down i Velvet. Entre moltíssims més.

El compte enrere del Front Marítim reobre aquest debat irresolt. I li afegeix una paradoxa, a més: els tres locals sentenciats formen part dels nominats barcelonins a entrar en la llista de ‘The World’s 100 Best Clubs 2022’, un rànquing en què ja han figurat en llocs destacats. Part del turisme de més alt poder adquisitiu acudeix a aquest pol de festa. Al consistori se li indigesta la vida nocturna actual, però de moment no ha presentat cap pla b perquè la ciutat combini el seu dret al descans i a la diversió.