On Catalunya

Litoral de BCN en transformació

El Port Olímpic tindrà a punt el 2024 el seu gran ‘balcó gastronòmic’

L’ajuntament avança dos anys la renovació integral de la zona perquè estigui a punt de cara a la Copa Amèrica de vela

El nou ‘referent’ de la restauració local, sobre un moll de 24.000 metres quadrats, tindrà 11 cuines i tres botigues especialitzades

El Port Olímpic tindrà a punt el 2024 el seu gran ‘balcó gastronòmic’
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Serà a finals d’estiu del 2024, coincidint amb la Copa Amèrica de vela, quan Barcelona aixecarà el teló del seu nou ‘Balcó gastronòmic’ al moll de Gregal del reinventat Port Olímpic. L’ajuntament promet «cuines de qualitat, diverses i amb caràcter barceloní en un entorn incomparable». A través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) invertirà 15,9 milions d’euros per fer realitat dos anys abans del que estava previst –una tercera fase planejada per acabar el 2026– la renovació completa d’aquest moll, en una superfície d’actuació de 24.000 metres quadrats.

La restauració, que comprendrà 11 restaurants i tres botigues gastronòmiques, ocuparà 8.000 metres quadrats, mentre que la resta serà zona de passeig. Aspira a ser un nou referent ‘foodie’ de la ciutat i un pol d’atracció, combinant la cuina de mercat amb la més innovadora, ha remarcat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, durant la presentació del projecte aquest dimarts.

El port està sumit fa mesos en una renovació integral, tot i que l’anunci de la Copa Amèrica ha esperonat la intervenció per avançar-la i fer-la coincidir amb aquest esdeveniment de repercussió mundial. Així, finalment les tres fases d’obres transcorreran simultàniament (el 2023 a bon ritme) per estar a punt el 2024. Els gairebé 16 milions d’euros del ‘balcó gastronòmic’ s’han avançat amb aquesta finalitat, ha destacat el regidor.

Si fa 30 anys va ser un dels símbols dels Jocs Olímpics, ara pretén recuperar aquest esperit amb totes les necessitats dels nous temps, començant per 3.300 metres quadrats de pèrgoles solars amb 1.600 mòduls fotovoltaics que cobriran les terrasses i proporcionaran una energia equivalent a la del consum de 250 famílies. També hi haurà cobertes verdes bioclimàtiques.

Segons ha detallat la directora de B:SM, Marta Labata, el moll de Gregal serà un espai de ciutat, ja que «tindrà interès» per als barcelonins i «permeabilitat física». Al·ludeix així al fet que fins ara era poc accessible perquè estava en una cota –1, mentre que amb la renovació l’accessibilitat serà molt més fàcil, amb rampes, escales i ascensors, fins i tot des de la platja de la Nova Icària.

Ha destacat que el nou model de restauració es basarà en establiments que apostin per l’«alimentació saludable i sostenible, i que ofereixin propostes complementàries», que vagin des de la cuina de mercat i mediterrània fins a la innovació i l’avantguarda culinària, dels preus populars a les propostes més sofisticades, per poder incloure un públic divers.

Concurs públic d’operadors

Per seleccionar els operadors s’obrirà un concurs públic després d’aquest estiu, amb criteris que prestaran atenció a la qualitat, estil de cuina, disseny, ambient i sostenibilitat. En l’actualitat, hi operen set restaurants (amb un contracte en precari des del 2020), de dispar oferta i en algun cas enfocament molt turístic, que l’any vinent seran enderrocats. L’ajuntament va insinuar el 2018 que aquests tindrien continuïtat, tot i que Collboni ha insistit que el concurs està obert a nous operadors. Com que la majoria dels actuals tenen cuina marinera, aquests podrien tenir-hi cabuda, ha dit avui. Als escollits se’ls entregaran els espais per començar a instal·lar el seu projecte a l’estiu del 2024.

El consistori garanteix la continuïtat dels treballadors de les actuals plantilles, que hauran d’absorbir les empreses que siguin elegides per a la nova etapa; mentrestant podran accedir a cursos formatius per actualitzar coneixements en cuina i sala a càrrec de Barcelona Activa. Aquesta situació contrasta amb la que es viu a uns quants metres, al Front Marítim, on l’ajuntament preveu eliminar els restaurants i discoteques a partir de l’any vinent, amb una pèrdua d’aproximadament mil llocs de treball, segons ha denunciat l’associació Front Marítim de la Barceloneta.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha col·laborat amb el consistori en la planificació del nou eix, ha destacat que el projecte marca la «il·lusió i esperança» del sector després de les seqüeles de la crisi sanitària. «Els restaurants seran una palanca del transformació del Port Olímpic», ha defensat, i ha destacat que la seva moderna estructura permetrà contemplar des de la Nova Icària i el mar fins a Ciutat Vella.

Notícies relacionades

Més enllà de l’oferta culinària, distribuïda en quatre restaurants a la planta superior, elevats sobre el mar i amb vista a Nova Icària, i set més sota, més les tres petites botigues de gastronomia, la proposta vol destacar arquitectònicament com un espai molt obert, vidrat, lluminós i integrat. No faltaran zones d’estada i miradors per relaxar-se amb les vistes.

En obres fa dos anys

Des de març del 2020 alguns àmbits del port estan immersos en obres de cara al seu redisseny total, amb tres pilars: generació de nova economia vinculada al mar, esport nàutic i àrea gastronòmica. Fins ara ja s’ha completat el reforç i consolidació del dic d’abric i es treballa en l’obertura d’un nou accés al moll de Mestral, que connectarà les noves instal·lacions amb la Vila Olímpica. A final d’estiu s’iniciaran els treballs per configurar el primer centre d’economia blava de la ciutat, el moll de Mestral i els locals situats sota aquest dic.