On Catalunya

Negocis mariners

La crisi dels xiringuitos deixa cinc trams de platja de Barcelona sense servei

Adjudicataris que van guanyar la licitació han renunciat al muntatge i forcen l’ajuntament a repetir-la i retardar al juny l’inici de temporada en una part del litoral

La crisi dels xiringuitos deixa cinc trams de platja de Barcelona sense servei

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La gestió dels xiringuitos de les platges de Barcelona s’ha convertit en un culebró de final incert però que tindrà per primers afectats els banyistes. Després de diverses setmanes de conflicte pel sistema d’adjudicació, diversos operadors que acabaven de guanyar-la han renunciat al muntatge i han deixat sense servei almenys durant tota la primavera trams del litoral com Sant Sebastià, Nova Icària, Bogatell i Mar Bella, a part de Llevant, que ja va quedar desert en la convocatòria de licitació del mes passat.

Després de fer-se públics els guanyadors del concurs per a les 19 llicències d’ocupació (15 xiringuitos, tres hamaques i una venda de gelats), els guanyadors havien de presentar tota la documentació per fer-lo efectiu. No obstant, quatre han renunciat a fer-ho en el cas dels xiringuitos (a més del lloc desert), més dues més en l’àmbit de les hamaques (Barceloneta i Somorrostro), confirmen fonts municipals. El plec de condicions de la licitació estipula que no poden atribuir-se al segon classificat, sinó que ha de repetir-se el procediment.

D’aquesta manera, resulta impossible iniciar l’activitat aquests dies, com permet la normativa. La repetició del procés suposarà que totes aquestes ubicacions es cobreixin, amb sort, per la revetlla de Sant Joan. Això no només afecta l’oferta de begudes i menjar a peu de platja, sinó també de lavabos públics associats. Per al Gremi de Restauració de Barcelona, que representa alguns dels operadors que sumen anys a les platges de Barcelona, aquest episodi constata «el fracàs del model de subhasta» que patronal i empresaris fa anys que critiquen. El sistema de punts prioritza teòricament aspectes no econòmics, però com que tots els candidats es comprometen a contractacions, requisits mediambientals i d’altres, la licitació monetària acaba sent definitiva.

Més de mig milió d’euros

Els estratosfèrics preus assolits acaben sent inviables en moments com els actuals i després de dos anys d’incertesa sanitària, remarca l’Associació de Xiringuitos de Barcelona. Els operadors esperaven una reducció en les taxes que finalment no s’ha produït per als xiringuitos. Així, pel de Bogatell, que de moment s’ha quedat sense adjudicatari, l’empresa guanyadora va oferir 591.000 euros per temporada, seguit pel de Nova Icària a 511.000.

Des de la patronal insisteixen que el model de concurs de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, que s’ocupa d’aquest àmbit, «incentiva l’especulació i l’alça dels cànons, de manera que els guanyadors hi renuncien fins i tot abans d’iniciar la temporada». Afirmen que les quantitats acaben sent «desorbitades». A més, el gremi va denunciar fa unes setmanes suposades irregularitats en el procés al considerar que hi va haver «pràctiques col·lusòries» per part de dues empreses, que precisament han renunciat a tres llicències.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la patronal assegura haver mostrat noves evidències d’aquesta tesi, tot i que l’ajuntament ha conclòs que no n’hi va haver. L’assumpte podria acabar per la via judicial contra alguns funcionaris, segons anuncien alguns operadors. I els afectats al·ludeixen a altres «errors materials en l’informe d’adjudicació», que podrien retardar també altres obertures ja adjudicades.

Les fonts municipals consultades destaquen la prioritat d’obrir el concurs urgent i convidar la resta d’operadors a participar-hi, amb el repte de cobrir aquest buit a final de juny.