On Catalunya

MESURES RESTRICTIVES PER A LA CAPITAL I LOCALITATS DEL SEU ENTORN

Barcelona crida a evitar les platges les tardes de divendres a diumenge

zentauroepp54162158 barcelona 18 07 2020 barcelona  gente en la playa de barcelo200718141443

zentauroepp54162158 barcelona 18 07 2020 barcelona gente en la playa de barcelo200718141443 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El volum de gent que podrà anar a la platja a partir d’ara i durant almenys dues setmanes es veurà sensiblement reduït a Barcelona. D’un màxim permès des del juny i fins ara de 38.000 persones es baixa a 32.000Un 15% de rebaixa a què han obligat les noves restriccions dictades pel Govern a la capital catalana i 12 localitats del seu entorn. El govern d’Ada Colau crida a la ciutadania a evitar la platja de divendres a diumenge i de 16.00 a 20.00, les franges horàries amb més assistència.

Ho ha explicat aquest dimarts el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, que ha afirmat que s’ha pres la decisió de forma coordinada amb aquests municipis, si bé cadascú emprèn les actuacions concretes necessàries en funció de les seves circumstàncies. Barcelona opta per limitar l’aforament i no tancar les platges per evitar que la gent acabi anant a les de localitats veïnes. «Hem arribat a la conclusió que s’ha de reduir part de l’aforament que permetíem. Tenim un sistema que permet endurir o relaxar el control, i creiem que és apropiat, de cara a evitar contagis, reduir aquest 15%, unes 8.000 persones menys al dia».

«Fins ara no hem arribat a l’aforament de 38.000 (el màxim des que es va regular el retorn a la platja, al juny)  perquè mai hem hagut de tancar totes les platges, tot i que sí fins a cinc alhora», ha recordat el regidor sobre les últimes setmanes. Badia va deixar entreveure que si les coses van a pitjor podria optar-se per la mesura del tancament de les platges, però va insistir que ara no es contempla.

10.000 consultes a la web

Badia ha cridat a la població a passar menys hores a la platja i a evitar les franges amb més assistència: els divendres i els caps de setmana, de quatre a vuit de la tarda. Ha emplaçat a consultar abans d’anar a la platja la web del consistori que indica l’ocupació de cadascuna. Ha afirmat que la web registra 10.000 consultes diàries.

En coherència amb l’anunci, ha remarcat el regidor, es reforçarà el control de les platges i es reforçarà l’equip de la Guàrdia Urbana que les controla. Ha vaticinat que a l’agost podrien donar-se els tancaments temporals de platges que ara es donen durant els caps de setmana.

L’Ajuntament de Barcelona va establir a principis de juny un sistema de control d’aforament amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi del coronavirus a les platges de la ciutat. Va encunyar un sistema de mesurament que permet conèixer via una web com està de plena cadascuna i va marcar nivells d’assistència màxims a partir dels quals s’ha optat per tancar les platges, una cosa que ha passat cada cap de setmana, i fins i tot desallotjar-les. Les noves restriccions han obligat a determinar què es pot fer i què no, després que els ajuntaments afectats critiquessin la falta de concreció de l’anunci del Govern de Quim Torra. 

Les dades de la web permeten informar-se abans de sortir de casa. A la web, barcelona.cat/platges, sota de les banderes que indiquen l’estat de les platges i si són accessibles al bany, apareixen tres figures en forma de tronc humà amb colors diferents en funció de l’aforament de cada platja.

Notícies relacionades

L’ajuntament partia fins ara que com a màxim poden concentrar-se a les platges entre 25.000 i 38.000 banyistes, xifra que baixa a 32.000 com a màxim. 

De verd a vermell

Les figures de la web poden tenir quatre colors diferents en funció del percentatge de gent que hi hagi i en relació amb l’aforament màxim assenyalat. Un indicador verd informa que l’ocupació és baixa, està per sota del 40%. El groc indica que l’ocupació és normal, entre un 40% i un 60%. Un indicador taronja es correspon amb una ocupació alta, d’entre un 60% i un 80%, i el vermell s’encén quan l’ocupació és molt alta, de més del 80% de l’aforament màxim previst. Entre 13 i 22 informadors, segons el dia, recorren les platges per recordar les precaucions obligatòries quan sigui necessari.