On Catalunya

Periodisme amb el ciutadà / Conflicte per l'ús de l'espai públic a la ciutat

Com gat i gos a la platja de Barcelona

fsp5947

fsp5947 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Joan Cañete Bayle
Joan Cañete Bayle

Sotsdirector de EL PERIÓDICO

ver +

Lúcida, Inma Fuster, tècnica arxivera i documentalista de Vilassar de Mar, començaixí la seva aportació al debat sobre l'obertra d'una platja canina a Barcelona: "S'ha obert un intens debat. Tothom es posiciona defensant la seva postura amb mil arguments o sense, mirant de convèncer el que pensa el contrari. I ni amb tota la dialèctica ni la más absoluta bona voluntat pedagògica hi ha possibilitat d'acord".

És cert. El debat sobre els gossos a la ciutat és intractable. I Barcelona n'ha fet diversos en poc temps. Fa dos anys, l'aleshores alcalde, Xavier Trias, va aconseguir sublevar amb la mateixa intensitat defensors i detractors amb la reforma de l'ordenança d'animals. Poc després, els propietaris de gossos es van apuntar un punt amb la normativa que permet als gossos viatjar en metro. I ara la batalla (dialèctica) es trasllada a la platja, a compte que els gossos serán autoritzats a banyar-se a la platja de Llevant, a Sant Martí. "Passarà el que passa diàriament al carrer: acabarem col·locant la tovallola a sobre d'orins i excrements de gos", escriu Robert Jané, pensionista. "S'ha demostrat sempre que els gossos són millors que les persones. Hi ha gent a qui li haurien d'impedir anar a la platja per incívica, i no obstant se'ls permet l'accés", argumenta.

Ana María Prieto 

CUIDADORA SOCIAL

"Veient com estan els carrers, ¿qui ens diu que a la platja tindran un altre comportament?"

Per a molts amants dels gossos, poder anar amb les seves mascotes a la platja del Llevant és una conquistauna cosa semblant a un acte de justícia. "Els gossos tambéén tenen dret a passar-s'ho bé", sosté Ainoa Balufo, tècnica laboral, que considera "surrealista" que fins ara no estigués autoritzat: "Ja que no disfrutem de molts espais per poder portar-los i deixar-los anar perquè corrin, almenys poder portar-los una estona a la platja". "Si hi ha platges naturistes, ¿per què no per a gossos? --es pregunta Vicente Ruiz, repartidor–. No oblidem que a moltes platges fa vergonya anar-hi a causa de la brossa, llaunes, papers, burilles, que deixen els incívics... humans. Jo no he vist cap gos llençar una burilla o llaunes o restes de menjar..."

MILLOR QUE LES PERSONES

És aquest un argument recurrent entre els partidaris de la mesura: embruten i molesten més les persones que els gossos. "¿Potser els que practiquen el joc de les pales a primera línia de mar no molesten? ¿Potser no molesten els nens quan entren i surten corrents de l'aigua, esquitxant els que estan estirats a la sorra?" (Fernando Bardavio, aparellador); "Fa molts anys que vaig a la platja del Llevant i la brutícia de tota mena no la produeixen els gossos. És una verdadera vergonya el nul civisme i educació de molts usuaris d'aquestes platges, que les fan servir d'abocador. Hi ha molts quilòmetres de platja per als humans. Si els molesta, que se'n vagin a una altra" (Antonio Castillo, tècnic de laboratori); "¿Què molesta més, un gos educat o la musiqueta d'alguns banyistes?" (Sergi Goimbault, administratiu).

El problema, potser el principal, és aquest: que des del punt de vista dels que no senten adoració pels gossos, aquests "gossos educats" constitueixen una minoria. "Jo tinc gos i la meva opinió és que el problema no són els gossos, sinó els amos dels animals. Jo ho veig cada dia. Hi ha gent que amb l'excusa del gos, va al parc a xerrar i s'obliden de la seva mascota, s'obliden de les seves caques, i passen de tot. a la platja passaria exactament el mateix" (Martín Pintos, comercial); "Veure gossos a la platja ja és habitual ara, la majoria va sense morrió, malgrat que són de mida gran. Tot se soluciona amb la típica  frase, ‘Tranquil, no fa res...’ Fins que fa. Però el que sí que fan és orinar i defecar, i al final el civisme del gos depèn de l'amo. Aixií que, pel que veig cada dia, estic en contra del permís" (Roberto Llorens, enginyer civil). "La càrrega massiva d'escombraries que reben les nostres platges és tan gran i múltiple que no es pot tolerar que se sobrecarregui amb excrements i orina de gossos" (Oto Hans Nitsch, traductor).

Ainoa Balufo

TÈCNICA LABORAL

"Els animals tenen dret a passar-s'ho bé i a disfrutar de la sorra i el sol com nosaltres"

El punt mitjà en aquesta discussió impossible l'intenta buscar Jessica Sebastian, professora: "Els animals també tenen dret a tenir un espai a les platges; ara bé, els amos han d'estar pendents dels seus gossos, tenir-los educats i recollir els excrements perquè la platja quedi sempre neta".  Els amants dels gossos diuen que això ja passa, i els que s'oposen a la mesura de l'Ajuntament ho negue, i posen com a exemple els carrers de la ciutat, on en realitat tothom pot trobar arguments per a una o una altra trinxera. 

RESPECTE I CONTROL

Urgeix, doncs, tornar al sentit común d'Inma Fuster: "Al final és una qüestió de respecte i civisme. No es tracta de si t'agraden o et molesten els gossos. Es tracta de sentit comú. A la platja i a tot arrreu, amb gos o sense. Al carrer, a la plaça, amb el veí, al metro amb gos o sense. Es tracta de respecte al medi i als altres. Així de senzill. Els llocs públics són de tots i per a tots, també per als gossos. A qui no respecti els codis de convivència, se li hauran d'aplicar mesures que l'ajudin a reaccionar".

Notícies relacionades

Aquesta és l'única forma de posar fi al debat. Ampliar usos de l'espai públic. Respectar els drets dels ciutadans. I vetllar perquè els incívics de tot pelatge no arruïnin el día de platja als altres. Aquesta és la responsabilitat de l'Ajuntament.

Si voleu participar en el debat, podeu escriure una carta a Entre Tots

Cartes destacades

Ja n'hi ha prou d'humanitzar els gossos