On Catalunya

De compres

Tots els mercats d’aquest Nadal a Barcelona

Tots els mercats d’aquest Nadal a Barcelona

ELISENDA PONS

6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

L’encant més gran dels mercats nadalencs és que pertanyen al terreny de la il·lusió. Aquests universos de paradistes entranyables, figures tradicionals, ornaments de fantasia i vesc de la sort evoquen moments candorosos. L’imaginari de faula festiva, l’artesania, els nens entretinguts: tot ajuda a oblidar els comentaris del cunyat sobre el teu caldo. Ves al món de fira i balla, gaudeix, delecta’t amb el dolç. Però ull, no perdis les criatures en el tumult. 

1. Fira de Nadal de la Sagrada Família

25/11/2023 - 23/12/2023

Fira de la Sagrada Família. /

DANNY CAMINAL

Si hi ha un lloc que et torna les ganes de celebrar aquests dies, és el mercat nadalenc de la Sagrada Família. Des de fa més de mig segle, la Fira de la Sagrada Família aguanta irreductible com el mercat tradicional de referència a l’Eixample. Aquest any llueix un nou atractiu. Es tracta d’una instal·lació artística obra de Mauricio Ginés: una estrella descomposta en cinc elements disposats arran de terra. Podem travessar aquestes estructures de més de dos metres d’alçària banyant-nos en els seus efectes lluminosos. A la distància adequada, s’hi veu l’estrella com un tot. 

L’estrella descomposta que il·luminarà la Fira de la Sagrada Família. /

.

Fora d’això, tot és perdre’s en el cor de parades que envolten la plaça davant el temple de Gaudí, com els gals entorn de l’olla. En el nostre passeig hi trobem parades d’arbres i plantes de Nadal, un munt de joguines vistoses, ornaments i bijuteria. També hi ha nombroses parades dedicades a l’alimentació artesana, des de mel i torrons a fantàstics formatges i embotits, sense faltar-hi tampoc les típiques parades de castanyes i llaminadures per matar el cuquet. Enfonsar la mà a la molsa, palpar les serradures naturals, perdre’s en la contemplació de l’avet candidat a arbre de Nadal i deixar-se emportar per la barreja d’olors torna la tendresa al més aspre Scrooge.


2. Fira de Santa Llúcia

24/11/2023- 23/12/2023

És fàcil posar-se a pensar en avis i Nadals passats, com una mena d’accés automàtic a la ingenuïtat perduda, quan ens endinsem en aquesta marea entranyable de 200 parades davant la catedral. La Fira de Santa Llúcia continua plantificant-se després de 237 anys, i allà seguirà quan nosaltres siguem ja esperits sants. O no tan sants. Al visitar les seves fascinants casetes ens envaeix una sensació de viatge i encantament propis d’una altra època. És fàcil abstreure’s entre caganers i ornaments de suro, entre la multitud del que és considerat el mercat de pessebres més antic del món.

Fira de Santa Llúcia. /

Elisenda Pons

Si busques un regal autèntic, aquí hi pots trobar de tot: joies, roba per a nadó ben tovet, disfresses medievals, simbombes, panderetes, o fins i tot uns insofribles ninotets de gorros i arbres de Nadal amb ulls sortints, que es mouen histèricament, ballant una nadala thrash-metall. Hi ha exemplars gegants del tió, mentre que altres tronquets de mida més discreta semblen saludar amb gest divertit. A Santa Llúcia també s’organitzen un munt d’activitats gratuïtes. Després de culminar el circuit amb l’obligat escrutini a la recerca de celebritats a la famosa parada de caganers, tu també et sents com una figura diminuta al gran pessebre de la vida.


3. Nadal al port

5/12/2023-7/1/2024

Quina delícia, una fira davant el mar. Més èmfasi mediterrani a la nostra atrotinada comèdia romàntica nadalenca. Al Nadal al Moll de la Fusta tens nòria, mercat, pista de gel, trenet i un nou espectacle de llums. N’hi ha per posar-se ‘drama queen’ amb ‘Last Christmas’ de fons quan et caigui la gofra a terra, o per marcar-se un ‘twerking’ a tot cascavell envoltat de nanos trapers. Com a novetats, ‘Ilusiones’, un espectacle que inaugura l’encesa i que s’instal·la al Moll de la Fusta, més el xou de llums i música al telefèric (torre de Jaume I), cada nit a partir de les 19 h. Tot això se suma a la seva habitual il·luminació nadalenca per terra, mar i aire, amb nous punts als molls del Dipòsit (Palau de Mar) i de la Barceloneta (passeig de Joan de Borbó), més la plaça de Pau Vila.

Nadal al Moll de la Fusta. /

.

Fora d’això, molt xandalleig entre les parades de creps i frankfurts, les parades de fusta abillades de llums i garlandes, amb l’extra d’aquestes meravelloses atraccions: un carrusel de cavallets de tota la vida i el trineu arrossegat per rens del Pare Noel, que fa alhora del típic trenet; els barcos històrics del Museu Marítim atracats per als visitants; la pista de gel sostenible de 400 m2; la nòria gegant amb unes cabines hexagonals que semblen sortides de ‘Tron’. I, és clar, el mercat de productes gastronòmics de proximitat, en marxa des de mitjans de desembre. 

Al port les hores passen volant mentre flotem entre fanfàrries de neó i un xumba-xumba de ‘hits’ dels 40 Principals. Vida de fira.


4. Fira de Reis de la Gran Via

15/12/2023 - 6/1/2024

Fira de Reis de la Gran Via. /

ROBERT RAMOS

A tu et van els atropellaments d’última hora i això de veure’t com l’últim gran heroi del Nadal, buscant aquesta joguina esgotada a totes les botigues, com Arnold Schwarzenegger a ‘Un padre en apuros’. Sort que la Fira de Reis de la Gran Via sempre és allà per salvar-nos el cul. Aquest any fins i tot podràs fer-te ‘selfies’ amb els nous elements lluminosos geomètrics, amb referències a les joguines d’encaix i els Reis que acompanyen tot el recorregut, la decoració als fanals i uns llocs de desitjos especials

Nous elements lluminosos per a ‘selfies’. /

.

Entre tanta llumeta i enrenou, els botiguers aguanten estoics amb la persiana apujada fins a la matinada de la nit de Reis, només perquè tu t’inflis a beure cerveses als bars limítrofs mentre omples la bossa de regals. Normal que et relaxis, al final sempre trobes alguna cosa. Després, se t’oblida una mica la calor de la llar i acabes a les tantes menjant xurros. I una xocolata, per parar el cop.


5. Moderns i solidaris

Els altres mercats

No tot serà buscar bons sentiments en mercats clàssics taral·lejant a plens pulmons l’‘All I want for Christmas’ de parada en parada. Hi ha mercats moderns que també promouen batecs importants. Per exemple, les parades de la 8a Fira del Consum Responsable (del 16 al 30 de desembre, a la plaça de Catalunya) miren de contenir i revertir les emergències climàtiques, sanitàries, socials i econòmiques des del consum responsable i l’economia social i solidària. Trenta-dues casetes d’artesania i gairebé mig centenar d’iniciatives culturals i alimentàries amb més bon fons que el Pare Noel. 

Palo Alto Market. /

.

Si el que et posa és un Nadal blanc, flipat i irreal com el videoclip de Björk amb Rosalía, et podràs sentir diva a Palo Alto Xmas Market (2 i 3 de desembre als jardins de Palo Alto). 

Notícies relacionades

¿Més mercats ambulants? Sant Jordi de Nadal (2 de desembre a l’antiga fàbrica Estrella Damm), Festivalet (16 i 17 de desembre a Fabra i Coats), Market de la Fàbrica Lehmann (16 i 17 de desembre a Consell de Cent, 159) o la popular Fira de Nadal i Reis de Nou Barris (4 de desembre a 6 de gener del 2024), entre d’altres.

Ve el Nadal, oblida les cançons publicitàries de joguines sofisticades o colònies caríssimes i escull el teu mercat ideal.