On Catalunya

Tornen els concerts i les festes a Luz de Gas

¿Què podeu fer avui, 4 de novembre, a Barcelona?

La sala reobre amb actuacions de bandes tribut, pop, rock i jazz

¿Què podeu fer avui, 4 de novembre, a Barcelona?

FERRAN SENDRA

8
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

¡Per fi ha tornat a obrir l’oci nocturn! És una gran notícia per al sector, que ha hagut de suportar un tancament d’un any i mig, per als artistes que han malviscut durant aquest temps i per al seu públic, que ja no es veurà obligat a passar les nits confinat. I si hi ha una sala emblemàtica a Barcelona és la històrica Luz de Gas, que ha tornat a obrir les portes seguint les mesures sanitàries (aforament del 70 per cent, mascareta obligatòria excepte quan es beu i certificat Covid o PCR). Per celebrar la seva reobertura ens han preparat per a aquest mes de novembre un menú de concerts i festes d’excepció perquè ens retrobem amb aquelles vetllades inoblidables que tant trobàvem a faltar.

Per començar avui ens espera un programa doble que s’inicia a les 21 hores amb les sessions acústiques de Rebeka Brown, una pionera de la figura vocal en el panorama de la música electrònica. Les seves actuacions són molt potents i malgasta energia i glamur sempre intentant perfeccionar i experimentar amb el seu so. I, a partir de les 23.45 h, torna el clàssic de cada primer dijous de mes, la festa dels 80, organitzada pels germans Alfred i David Picó. Se celebra des de l’any 2008 i és una gran oportunitat per recuperar tots aquells clàssics que ens van fer vibrar. Pretenen que l’alegria i l’optimisme en siguin els protagonistes, per la qual cosa sonaran temes d’ABBA, Boney M, Europe, Tequila o Duncan Dhu, a més d’homenatjar dos artistes recentment morts com Nick Kamen o Raffaella Carrà. Per cert, en aquesta ocasió, la contrasenya que hem de cantar per poder entrar és: Fills del rock&roll... Benvinguts.

David (esquerra) i Alfred Picó, a la cabina de Luz de Gas durant una de les festes dels 80./ ARXIU

Bandes tribut

Durant les pròximes setmanes, els grups tribut ens tornaran els nostres grups favorits i el primer serà Héroes de la Antártida, que repassa el repertori de Mecano (divendres 5 i dissabte 6, 21 hores). Aquesta formació ofereix un de directe i una posada en escena molt cuidada per revisar una vintena d’èxits d’aquest trio que va revolucionar els anys 80. El dimecres 10, a la mateixa hora, torna un altre habitual de la sala, Manel Fuentes amb el seu Spring’s Team, que interpreta les cançons del seu ídol, Bruce Springsteen. Ja fa una dècada que ofereix concerts que mantenen l’essència del Boss i que sorprenen els que tenen prejudicis, perquè el popular presentador i el seu grup ho fan molt millor del que alguns esperen.

El següent homenatge és al grup suec ABBA amb The New Experience (dissabte, 13, 21 h), una banda que ha creat un espectacle musical i escènic amb un alt nivell d’exigència i que canta els seus grans èxits amb qualitat, elegància i, també, màgia. Mamma mia! Els qui enyorin Pink Floyd poden retrobar-los a la cara oculta de la lluna amb Echoes (divendres, 19, 21 h), grup format el 2016 amb nou músics que arriben a utilitzar fins a dotze instruments en escena acompanyats per un embolcall visual amb llums, làsers, fum i efectes de so. Ens recordaran temes que ja són clàssics com Comfortably numb o Wish you were here, amb una perfecció en l’execució que ens emocionarà.

No podia faltar el record a Queen amb Play The Game (divendres, 26, 21 h). És una banda de primer nivell amb gran prestigi i popularitat liderada per Nacho Rosselot, que recrea els grans èxits de Freddie Mercury i els seus companys. Ens semblarà estar vivint l’exitosa gira Magic Tour 1986, en què sonaran temes com Fat bottomed girls, Somebody to love o I want it all. I un avanç per al desembre, ja que els Coldday (2 de desembre, 21.30 hores) celebraran la tornada als escenaris amb Viva la vida dels seus idolatrats Coldplay, però també estan al dia i han incorporat cançons del seu recent àlbum, Music of the spheres, llançat a l’octubre. Aquest grup barceloní va néixer el 2012 amb la unió de quatre músics que pretenien emular-los amb un homenatge honest i fidel.

Èxits de disc, pop i rock

Una altra atracció habitual de Luz de Gas són els grups que repassen els grans temes de la història recent de diferents estils, que actuen a partir de la 1 de la matinada. El primer és Disco Inferno (dies 5 i 20), i el seu nom ja ens dona una pista sobre la seva especialitat, ja que era un dels temes principals de Febre del dissabte nit, així que ja sabem que serà una nit eminentment discotequera, amb Chic, Kool & The Gang, Earth, Wind & Fire, Bee Gees, Donna Summer i Michael Jackson, entre molts d’altres. En una línia similar hi ha els Freak Out! (dies 12 i 27), compost per 11 músics i quatre ballarines que repassen la història de la música afroamericana més ballable amb temes disco i funk de tots els temps.

Els qui prefereixin un toc més rocker poden descobrir els Big Mouthers (dies 13 i 19), amb un directe enèrgic i contundent en què versionen clàssics del rock com Bon Jovi, U2, AC/DC, Europe, Kiss o Metallica i del pop com Bruno Mars, Coldplay, The Killers, Avicii o Robbie Williams. La millor ocasió per evadir-se i deixar-se portar. O amb The Tutsis (dia 11), que van de Tina Turner a David Bowie entre coreografies i disfresses. Però si algú en sap de varietat d’estils i gèneres és el veterà Hotel Cochambre (dia 25, 0.30 hores), la formació de Benito Inglada, que fa versions de clàssics del pop rock nacional i internacional de tots els temps i que fa més de 20 anys que recreen. Bona música, sí, però també molt humor, perquè Benito és un autèntic showman que manté el públic animat durant tot l’espectacle. Impossible estar quiet. El seu repertori inclou més d’un centenar de temes de Julio Iglesias, Camilo Sesto, el Fary, i fins i tot Bob Esponja.

Grans cantants i veterans

Aquest mes també hi haurà dos grans cantants amb veus d’aquelles que impressionen i que també basen el seu repertori en els clàssics. El primer és l’animat Lexter, un cantant i compositor britànic (dia 18) que va començar al món de la música de nen i que s’ha fet amb Snoop Dogg o Shaggy. Va formar part del grup Blue 4 You, responsable durant diversos anys de les cançons dels anuncis estiuencs de Damm. El seu programa, amb el grup Black Mafia, està destinat als nostàlgics, ja que inclou temes d’Elvis Presley, Frank Sinatra, Tom Jones, UB-40 o Barry White, una mica de tot. I també suposarà el retrobament amb tota una llegenda, la nord-americana Monica Green (dia 26) i la seva banda, que faran una exquisida recopilació dels grans temes de la música negra dels 80. Els habituals de la sala saben que als seus concerts ningú pot parar quiet. Però també ens descobrirà el seu últim i més ambiciós treball discogràfic, The Project Soul, amb grans èxits de jazz, soul, blues i funky amb temes d’Etta James, Whitney Houston, Aretha Franklin, Tina Turner o Michael Jackson.

El rock&roll de Los Cantineros arribarà el dia 20 a les 21 hores amb el seu contundent directe i la festa Licencia para vivir. Però no estaran sols, ja que ens han preparat un esdeveniment de primera amb convidats de luxe, ni més ni menys que el cantant Leslie de Los Sírex, el baix d’Aurelio Morata o el saxofonista Big Dani Pérez, músics que van formar part de Los Rebeldes, que faran pujar la temperatura de la pista. I, precisament, aquest grup històric torna a la càrrega amb un concert especial, Corazón de rock&roll (dia 27, 21 hores) per celebrar els seus 40 anys de carrera, en què han venut gairebé un milió de discos amb el seu estil tan particular. Carlos Segarra segueix al capdavant amb nous companys de viatge i amb la participació especial de bons amics, com Dani Nel·lo, Moisés Sorolla, Jorge Rebenaque i Jaime Stinus.

El més nou i el jazz

Notícies relacionades

Els joves cantautors també hi tenen les portes obertes i, així, David Ros presentarà el seu segon disc, Estimant salvatge(día 12, 21 h) acompanyat per cinc músics. Expliquen que estan preparant una nit amb música festiva i alegre, positiva, amb ritme i sorpresa. Cançons molt ballables amb aire rumber i lletres sobre les seves experiències personals, que poden assemblar-se a les nostres. Les experiències noves arribaran amb VermuTardeo (dia 14, 17 hores), una sessió de disco organitzada per Gemelos amb bona música, monòlegs, famosos i sorpreses. La solidaritat també és una constant de Luz de Gas i serà el principal argument del concert de Por Fin Viernes (dia 18, 21 hores), amb versions de pop, rock i jazz en benefici d’entitats com l’Hospital Sant Joan de Déu, entre d’altres.

I ja que parlem de jazz, hi ha dos grans concerts d’aquest estil, i és que el dijous 25 (21 h) torna una altra formació històrica, La Vella Dixieland que havia de celebrar l’any passat el seu 40è aniversari i ha hagut d’ajornar-lo al 2021, per això serà el seu 40 +1. Serà un concert especial, ja que marca la tornada a la que ha sigut casa seva durant dues dècades i perquè incorporen tres joves músics que donaran un nou aire a aquesta banda de jazz tradicional però que s’acosta al so de les big bands i les brass bands. Per acabar, un altre gran d’aquest gènere, el bandoneonista Marcelo Mercadante amb el seu sextet (dia 30, 21 hores), que combina música instrumental amb cançons. El grup interpretarà temes compostos entre el 2016 i el 2018 creats pel músic argentí amb el poeta i lletrista Pablo Marchetti, amb qui treballa des de fa més de 20 anys. Amb aquesta reobertura ara ja sí que podem dir que ha tornat la llum a les nostres vides.

Novembre a Luz de Gas

¿On?  Luz de Gas (Muntaner, 246).

¿Quan?  diverses dates fins al 2 de desembre.

Preu:  segons el concert.

Més informació:  Luz de Gas.