On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Tornen els concerts gratuïts a la plaça Reial

El Mas i Mas Festival coordina aquest cicle, que combina diversos estils

Tornen els concerts gratuïts a la plaça Reial

VICTOR PARREÑO / MAS I MAS

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Lentament, però amb pas ferm, la música en directe torna a ser part de les nostres vides. Un dels grans esdeveniments estiuencs sol ser el Mas i Mas Festival que reuneix cada any grans artistes de diferents gèneres a les seves sales. No obstant, hi ha una altra programació dins d’aquest certamen que sol passar més desapercebuda però que mereix tota l’atenció. Es tracta dels concerts que tenen lloc a la plaça Reial de dimarts a diumenge l’agost, a les 18.30 hores, amb diversos al·licients addicionals: són gratuïts (aforament limitat amb reserva prèvia) i ens permeten descobrir músics emergents i veterans que es deixen la pell per fer-nos disfrutar. Repassem els noms que podrem descobrir els pròxims dies.

Molt soul i presentacions de discos

Aquesta tarda és el torn de Tonia Richii i Tito Bonacera, que formen The Secret Investment, un grup de soulful, r’n’b i groove que destaca per les seves melodies crues i orgàniques, en un ambient elèctric i una atmosfera electrònica. La parella interpreta i compon junta des de fa més d’un lustre creant una música que inspira llibertat, alegria i placidesa. La cantant i compositora Aisha Fay (diumenge 8) prové del món del gòspel, amb què ha actuat a grans escenaris com el Liceu o el Palau de la Música. Ara ha iniciat la seva carrera en solitari amb el seu nou treball, Days like this, una proposta de soul, pop i jazz en format íntim, ideal per a una veu vellutada i càlida com la seva.

La setmana que ve s’iniciarà amb Maria La Blanco (dimarts 10), que ha treballat amb Las Migas i Maruja Limón. El seu estil beu de múltiples influències, de la música llatina al funk passant per la mediterrània, la brasilera o la flamenca. Aprofitarà el concert per presentar el seu primer disc en solitari, Cantautora, compost per una sèrie de cançons vitalistes i alhora reivindicatives. El dimecres 11 s’ha de remarcar perquè arriba un dels grans, Clarence Bekker amb la seva banda. Té una veu profunda, magnètica i vibrant, i repassa el repertori dels grans músics de la història del soul, el funk i el pop en els concerts amb què omple el Jamboree cada setmana des de fa anys.

Jazz, techno i música negra

El jazz femení continua aportant noves joves promeses entre les quals destaca María Esteban (dijous 12) que oferirà, en format de trio, un repertori d’estàndards procedents de pel·lícules i musicals de Broadway. El seu fort són els clàssics i per això els seus referents són Sarah Vaughan, Carmen McRae, Sinatra o Nancy Wilson. Canviem radicalment d’estil i el divendres 13 tindrem techno i música electrònica amb Rubén Seoane. És el DJ resident del Moog, on va debutar fa ja una dècada. S’apunta a tota mena d’estils com el techno i l’acid, cosa que provoca que les seves sessions de ball siguin originals, atmosfèriques i sorprenents.

Notícies relacionades

Lu·La (dissabte 14) és un grup de neosoul i funk de Barcelona que reuneix quatre artistes de diferents llocs del món amb les seves respectives inquietuds artístiques. La cantant Alice Marcon i el guitarrista Emanuel Sonko componen els seus temes, que destaquen pel seu tractament modern i personal de la música negra. I, el diumenge 15, música cubana amb l’Ashé Quartet liderat per Yadira Ferrer, una cantant amb formació clàssica, però que aporta una gran força en directe a causa de la seva delicada veu i el seu estil caribeny. El bolero és el seu estil favorit i està considerada una de les veus joves cubanes més prometedores. Juntament amb els seus companys també interpreta el millor son, guaracha, rumba, txa-txa-txa o mambo i presentaran Antaño con swing, on recuperen la música que s’escoltava a Cuba entre els anys 20 i 50 del segle passat.

De Jamaica als EUA

Una combinació molt original arribarà dimarts 17 amb The Goliards Collective, un grup que va sorgir del Taller de Músics amb la sana intenció de passar pel filtre de les músiques jamaicanes peces de jazz i swing, però també dels Beatles, Madonna o Alicia Keys. Una aposta tan arriscada com deliciosa que uneix Harlem amb Kingston. I com a contrast, el dimecres 18 viatjarem en el temps a l’univers musical dels EUA en els anys 50 i 60 amb els Bongo Beats. Serà una travessia alegre i divertida a ritme de rock and roll, rhythm and blues, surf i western des d’una perspectiva irreverent a càrrec de quatre músics experimentats. Però les sorpreses no acaben aquí, perquè encara hi haurà més recitals en les pròximes setmanes que repassarem en un futur article. La música més reial... a la plaça.

Concerts a la Plaça Reial (Mas i Mas Festival)

¿On?  plaça Reial

¿Quan?  de dimarts a diumenge, a les 18 hores. Fins al 29 d’agost.

Preu:  gratuït. Imprescindible reserva prèvia.

Més informació:  Mas i Mas Festival.