On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
Els millors dissenys de l’any
Disseny Hub Barcelona reuneix els treballs més premiats del 2020
Tots coincidirem que el 2020 va ser molt estrany a causa dels factors que coneixem però aquesta treva vital va suposar per a molts artistes una època molt especial en què van poder concentrar-se, no els quedava cap altre remei, i dedicar-se intensament a plasmar el que els suggeria la seva imaginació. La qüestió és que va ser un any especialment creatiu que ara pot revisar-se a l’exposició El millor disseny de l’any que ofereix gratuïtament el Disseny Hub Barcelona fins al 29 d’agost. Reuneix més de 400 peces guanyadores o finalistes de premis en diverses especialitats dividides en quatre zones amb els seus corresponents subapartats. Preparem-nos per a la visita amb els ulls ben oberts, perquè la seva originalitat ens sorprendrà.
Projectes arquitectònics
Comencem la visita per l’apartat, circular en forma, dedicat al disseny de l’espai, és a dir, l’arquitectura i l’interiorisme. En uns plafons podem veure fotografies dels diversos guardons en diferents categories com pensament i crítica, ciutat i paisatge, intervencions efímeres o internacional, també hi ha un vídeo sobre els Habitácola en els quals es va proposar als estudiants que imaginessin com seria el carrer del segle XXI. Però el més atractiu consisteix a veure de prop les maquetes de diversos edificis, a quin més inesperat, que es troben a la part central.
Objectes originals
Descobrim ara la secció dedicada al disseny industrial. D’entrada comprovem l’elegància de l’espectacular Seat Formentor situat al costat d’unes no menys cridaneres motos de Montesa Honda o una bicicleta estàtica, però també hi ha unes confortables cadires de nadó per al cotxe i alguns estranys dispositius (es troba a faltar en alguns casos que ens expliquin no només la marca o el creador sinó també de quin objecte es tracta). Davant podem veure una guitarra elèctrica Canivell que seria el somni de qualsevol rocker, fundes de coixins, papereres, galledes de fregar, màquines de cafè, joc de coberts o aixetes.
Especialment interessant resulta el racó dedicat als llums on s’exhibeix una trentena de models de peu o de sostre. Hi ha exemples de mobiliari molt innovadors tant d’exterior com d’interior, com cadires, taules, sofàs, tamborets, lleixes, alfombres, un menjador o un dormitori complet per entrar... a dormir, i fins i tot una taula de billar, bolígrafs, ampolles o testos. Als laterals també es mostren rellotges, papereres, ulleres, bolsos o un projecte lluminós, TMB Lights, per indicar als viatgers del metro com va de ple cada vagó.
El disseny publicitari
Entrem ara a Disseny Gràfic i Comunicació Visual, dedicat sobretot a campanyes publicitàries o objectes promocionals de diferents marques com les pastisseries Brunells o Canal amb les seves bosses, vasos o caixes, vídeos dels premis Ciutat de Barcelona, Pull & Bear o el 50è aniversari d’Adidas Superstar, entre d’altres amb premi. També hi ha uns plafons dedicats a l’homenatjat de l’any, l’històric Toni Miserachs amb cartells (com el Picasso eròtic o el final de campanya de les institucions catalanes) i logotips que va dissenyar al llarg de la seva carrera. Els objectes se succeeixen: samarretes, ampolles de vi, caixes de caviar, cacau o ampolles de cervesa.
A la part central hi ha una gran taula amb portades de col·leccions de llibres o de discos (com Rampa de Nathy Peluso) o diferents models de tipografia. Especialment curiós resulta el tram final, en el qual es mostren treballs d’estudiants tan interessants com els dels professionals com ampolles de vi de colors, cartells, llibres o el més sorprenent, una espècie de pedra Rosetta amb missatges optimistes i unes fotografies que mostren com es va fer.
Sorprenents obres d’art
Per acabar la visita ens centrarem en la creació artística, on trobarem enginyoses obres com Tocar de peus a terra de Núria Benet (uns fils penjant d’un arbre amb la frase No vull cargols), el monòlit multicolor MNH3 de Marc Sparfel, la col·lecció Lacrymatories de Sara Bonache amb ampolles i àmfores fetes amb fil, els anells de Maria Bosch o la Deformació caòtica (com una persiana de filferro que es despenja creant estranyes formes) de Martín del Litto,
Destaca a la sala la Respiració de l’univers de Mònica Campdepadrós, semblant a un diávolo atapeït de colors en el qual es fixen molts visitants o la sèrie de deu quadros Sonnespiele (El joc del sol), en la qual Rubén Gonzaléz juga amb les figures d’homes despullats amb cercles grocs, així com l’hipnòtic Avui de Rosa Boix, amb un rectangle vermell sobre fons negre.
Love between white paper and fiber, d’Assumpció Espada, és una altra original col·lecció composta per gairebé un centenar de petits recipients circulars, cada un d’ells amb un petit detall, o el Palimpsest d’Anna Llimós, un quadro a llapis en blanc i negre sobre un finestral d’una casa que dona al carrer. L’última gran sorpresa ens la dona Asunción + Guasch, amb Nu, una successió de sabates o peces (com sostenidors, pantalons o roba interior) que han sigut manipulades de manera que només en podem veure la silueta. Un formidable colofó a aquesta mostra.
Una proposta complementària
Els qui desitgin ampliar la seva visió sobre aquesta matèria es poden acostar al pròxim Centre Comercial Glòries on s’ha dedicat un dels seus aparadors a la planta inferior (davant Natura) per exhibir una escultura de cartró amb imatges impreses d’algunes obres exposades, tant de professionals com d’estudiants. Una demostració de l’enorme creativitat dels artistes fins i tot l’oblidable any del confinament.
‘El millor disseny de l’any’
¿On? Disseny Hub Barcelona (plaça de les Glòries Catalanes, 37-38).
¿Quan? dilluns (de 16 a 21 h) i dimarts a diumenge (de 9 a 21 hores). Fins al 29 d’agost.
Preu: entrada lliure.
Més informació: Foment de les Arts i del Disseny
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ACCIONA Open de Golf de Madrid: Un esdeveniment amb impacte mediambiental positiu
- Renova la teva cuina amb les paelles Castey i El Periódico
- Tall Rodalies Aquestes són les dues parades de bus alternatiu a Tarragona per les obres de Renfe
- Canvi d'estació ¿Quan comença la tardor del 2019? Dia i hora de l'equinocci