On Catalunya

FER ARRELS

Els pins de Can Ferrer del Coll, a Piera

La pineda reuneix els exemplars més esvelts de Catalunya, amb altures de fins a 38 metres

amadridejos50658461 onbarcelona arbol arboles madridejos pineda can ferrer del c191121005224

amadridejos50658461 onbarcelona arbol arboles madridejos pineda can ferrer del c191121005224

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Els pins més esvelts de Catalunya creixen a la pineda Can Ferrer del Coll, un pronunciat tàlveg situat al costat del riu Anoia i el poble d’El Badorc  (o Bedorc), al terme municipal de Piera. La clau per al seu desenvolupament ha sigut l’accés a la llum. A causa de la morfologia del terreny i la disponibilitat d’aigua, els pins, que no semblen gaire vells, han competit entre ells buscant els rajos de sol i alguns exemplars s’han elevat amb rapidesa fins a superar els 30 metres d’altura.

Notícies relacionades

Els més grans són un pi blanc que fa 38 metres, segons els registres de la Generalitat, i, una cosa encara més excepcional, un pi pinyer que arriba als 32. A canvi, es tracta d’arbres relativament prims, amb un perímetre de tronc màxim de 3,30, el que els fa vulnerables al vent. De fet, l’any 2009, unes ratxes intenses associades al cicló Klaus en van tombar uns quants. Tot el conjunt, que inclou també una masia l’origen de la qual es remunta al segle XV, així com alzines i altres arbres de mida gran, va ser declarat Arbreda Monumental de Catalunya el 1995. No obstant, el lloc, destí habitual d’excursionistes, mereixeria una cura millor. 

Localizador Google Maps de árboles singulares Echar Raíces-On Barcelona.

Pinus pinea i Pinus halepensis

NOM COMÚ EN CASTELLÀ: pino piñonero, pino carrasco NOM COMÚ EN CATALÀ: pi pinyer, pi blanc ORIGEN: conca mediterrània  ANTIGUITAT: desconeguda. Els més vells, potser 100 anys. LLOC: Piera (Anoia). Agafeu la BV-2242 cap al Bedorc i, just abans d’arribar-hi (4 km), desvieu-vos a la dreta per una pista en pronunciada baixada i mal estat. Després d’1,5 km recorreguts, s’arriba a l’hípica La Lluna i, una mica més endavant, a la masia i a la pineda.

Temes:

Fer arrels